JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, July 07, 2015

Adnan, Khaled Nordin, mohon maaf kepada Kit Siang!

Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Mansor dan Menteri Besar Johor, Datuk Seri Khaled Nordin yang juga Ketua Bahagian UMNO Pasir Gudang perlu memohon maaf kepada Lim Kit Siang diatas gangguan ganas "Forum Kedai Kopi" DAP Johor yang dilakukan oleh sekumpulan samseng yang diketuai oleh Azman Jaafar, Ketua Pemuda UMNO Pasir Gudang.

 Tengku Adnan Mansor telah menjadikan dirinya bodoh diri dengan jawapan kebudak-budakan kepada tindakan samseng UMNO yang mengejutkan terhadap Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan saya sendiri.

 Dia sepatutnya berasa malu dengan dirinya sendiri kerana tidak mengambil tanggungjawab terhadap tindakan-tindakan ganas itu, dan kerana memberi alasan bodoh untuk menghalalkan perbuatan jenayah yang dilakukan terang-terangan di khalayak ramai dan media.

 Tengku Adnan memberitahu media bahawa Kit Siang telah mungkin menyebabkan tuimbul keganasan semalam pada majlis yang dilaporkan melihat cawan, mangkuk dan juga penyapu dilemparkan kepadanya oleh individu dipercayai anggota UMNO.

 Beliau berkata: "Jadi jangan melakukan provokasi ... Saya dengar bahawa Kit Siang berkata sesuatu, tidak ada, tetapi di tempat lain dan manusia apabila anda diprovok, mereka akan bertindak balas."

 Ini adalah ucapan sampah! Kit Siang tidak menyebutkan walaupun satu perkataan pun di majlis tersebut, namun beliau menerima jeritan penghinaan, "Kit Siang Balik Pulau Pinang"  - walaupun Kit Siang dilahirkan di Johor, "Kit Siang Babi ", "Kit Siang Komunis" ," Kit Siang Mampus ", dan lain-lain.

 Forum Kedai Kopi bukanlah peristiwa baru. Jawatankuasa Negeri DAP Johor telah menganjurkan lebih daripada 50 acara itu sejak Februari 2014. Kami percaya dalam penglibatan politik secara langsung di kedai-kedai kopi dan warung dengan rakyat biasa. Sehingga semalam, tidak ada kejadian yang tidak diingini tunggal sama sekali.

 "Forum Kedai Kopi" yang dijadualkan pada 5 Julai 2015 bertujuan untuk menjadi acara Iban berfokuskan dengan pemimpin DAP Sarawak Mordi Anak Bimol dan Thomas Sixtus Tegong Laka dijemput ke Johor sebagai penceramah utama.

 Pada pagi 5 Julai 2015, DAP Johor menerima mesej Whatsapp berikut menggesa orang ramai untuk mengelakkan Kit Siang daripada menghadiri majlis itu, yang kami telah mengemukakan Polis untuk tindakan selanjutnya:

 Mesej (lihat sebelah) yang berniat jahat dengan menuduh Kit Siang adalah seorang komunis, jihad (perang suci) terhadapnya diperlukan; dan oleh kerana dia adalah seorang "Penghapus Menteri Besar " yang sebelum ini telah mengakhiri kerjaya politik Tan Sri Ghani Othman, Kit Siang mesti dihalang daripada memasuki kawasan Permas yang merupakan kerusi semasa Menteri Besar Datuk Seri Khaled Nordin. Kedua-duanya merupakan tuntutan palsu. Kit Siang tidak pernah menjadi komunis dan Ghani Othman yang datang ke Gelang Patah untuk bertanding menentang Kit Siang dan bukannya Lim Kit Siang mencarinya untuk menentang penyandang Menteri Besar tersebut. Walaupun begitu, apa yang salah dengan itu dalam demokrasi?

 Kami berada di dalam kedai kopi di mana dikelilingi oleh kedua-dua belah pihak dengan kumpulan yang diketuai oleh Ketua Pemuda UMNO Pasir Gudang , Azman Jaafar.

 Sebelum saya berucap, kumpulan itu telah menghampiri meja kami. Dan tidak lama selepas saya mengambil maik dan memperkatakan sesuatu, Azman Jaafar telah mengamuk dan mula menjerit. Acara kami telah dihentikan kerana samseng UMNO telah cuba untuk menyerang kami secara fizikal.

Salah seorang daripada mereka dalam kumpulan UMNO, Alex Puspah, ahli UMNO Flet Menanti, mengancam untuk membunuh kami dengan menjerit "Lima Minit tak keluar, dia mati ATAU saya mati." (Jika anda tidak keluar dalam masa lima minit,sama ada kamu mati atau aku mati )

 Walaupun Kit Siang akhirnya berjalan keluar dari majlis itu tanpa terjejas, mereka yang mengiringi Kit Siang ke keretanya telah ditumbuk. Saya dicekik manakala mereka mengiringi saya berjalan ke kereta saya telah ditumbuk. Mereka juga menjerit kepada  Adun Negeri Johor Liow Cai Tung ketika dia menuju ke keretanya.

 Bagi saya, ini bukan kali pertama saya telah ditahan oleh samseng UMNO-Barisan Nasional daripada menghadiri acara di Johor. Saya ditahan daripada memasuki Bazaar Deepavali di Kluang oleh samseng MIC pada tahun 2013 dan saya terpaksa meninggalkan Bazaar Ramadan Bandar Kluang pada tahun 2014 semasa kejadian yang menjadi viral apabila samseng UMNO bertanya kepada saya "Mana surat" (di mana adalah surat kebenaran anda "). Tetapi apa yang berlaku semalam adalah tahap yang paling teruk yang pernah saya hadapi.

 Tengku Adnan mesti bertanggungjawab dan mesti berhenti bertindak seperti kanak-kanak manja. Khaled Nordin sebagai Menteri Besar dan Ketua Bahagian UMNO, dan juga anggota Dewan Undangan Negeri di Permas, mempunyai tanggungjawab untuk memastikan politik Malaysia dan politik Johor tidak turun lagi ke dalam keadaan huru-hara dan keganasan. Mereka perlu mohon maaf kepada Kit Siang dan semua rakyat Malaysia .~sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Dia org tu mmg samseng..mcm sial
anjing pun tak macam mereka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...