JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 29, 2015

Demo besar BERSIH 4.0 pada 29 Ogos

Ayuh semua aktivis patriotik! mari kita turun beramai ramai !!! DATARAN MERDEKA - SOGO - KLCC - MASJID NEGARA - PASAR SENI - MASJID JAMEK - DATARAN MAYBANK! - 29 OGOS kita ada kenduri besar!!

Bersih akan mengadakan perhimpunan di tiga bandar-bandar untuk mendesak peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak termasuk reformasi institusi untuk mencegah rasuah menteri-menteri.

 Perhimpunan semalaman akan diadakan di Kuala Lumpur, Kuching dan Kota Kinabalu untuk menuntut empat objektif utama: 

1) pilihan raya Bersih, 
2) tadbir urus Bersih, 
3) Penjimatan ekonomi, dan 
4) Memelihara hak untuk perbezaan pendapat.

 Bermula pada pukul 2 petang pada 29 Ogos perhimpunan tersebut dijadual berakhir pada tengah malam 30 Ogos - malam sebelum Hari Merdeka.

 Bersih berkata siri peristiwa membimbangkan sejak dua hari lalu - penyingkiran Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara, perlantikan empat daripada 13 ahli Jawatankuasa Akaun Awam ke kabinet dan penyingkiran menteri yg berbeza pendapat - telah mencetuskan perhimpunan tersebut.

 "Dengan beberapa tindakan politik pada 27 Julai dan 28, Najib telah hampir menolak semua kemungkinan untuk menggali kebenaran mengenai skandal 1MDB yang akan  membawa penjenayah ke muka pengadilan.

 "Najib mengambil setiap langkah yang mungkin untuk melindungi rasuah. Beliau dengan sombong mengabaikan hasrat rendah hati rakyat Malaysia yg mahukan integriti dan keadilan. Beliau telah kehilangan keabsahan untuk tinggal di pejabat," kata Bersih.

 Bersih berhujah bahawa sebagai kumpulan pendesak reformasi pilihan raya, ia mempunyai tanggungjawab untuk membangkitkan isu ini kerana kontroversi 1MDB yang dikaitkan dengan dana kerajaan yang didakwa digunakan oleh satu parti politik semasa pilihan raya umum lepas.

 Empat langkah segera :

 Oleh kerana dakwaan ini mempunyai implikasi ke atas jawatan politik tertinggi negara ini dengan kredibiliti institusi kerajaan yang dipertaruhkan, satu-satunya jalan ke hadapan adalah supaya Najib meletakkan jawatannya, katanya.

 "Kami menjemput semua rakyat Malaysia yang patriotik untuk menyertai perhimpunan menuntut Najib meletak jawatan dan pembaharuan institusi yang akan dilaksanakan bagi menamatkan rasuah perdana menteri," kata kumpulan masyarakat sivil utama.

 Sementara itu, Bersih berkata terdapat empat langkah segera yang boleh Putrajaya berjanji untuk memulihkan keyakinan orang ramai terhadap siasatan 1MDB:

1) Memaksa Najib untuk mengumumkan akaun bank peribadinya untuk menangani dakwaan bahawa beliau menerima hampir RM2.6 bilion juta.

2) Memaksa Najib mengambil cuti sebagai perdana menteri, menteri kewangan dan pejabat awam yang lain dia memegang sementara menunggu penyelesaian siasatan.

3)  Membekukan semua akaun bank milik ahli keluarga Najib.

4)  Mengumumkan penemuan Bank Negara, SPRM, polis dan siasatan PAC.

  Pengerusi Bersih, Maria Chin Abdullah berkata polis akan diberitahu tentang peristiwa itu dan mereka dijangka akan membantu memudahkan urusan keselamatan.

 Pada aktiviti-aktiviti yang akan diadakan semasa perhimpunan tersebut, Maria Chin berkata mungkin terdapat beberapa aktiviti yang dirancang untuk peserta yang bermalam.malaysiakini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...