JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 29, 2015

Gani Patail masih AG yang Sah, kata pakar-pakar perundangan

Sementalahan beberapa peguam membahaskan keabsahan penyingkiran Peguam Negara (AG), Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menggesa Tan Sri Abdul Gani Patail untuk membersihkan perkara itu.

 Beliau berkata Gani, yang dilaporkan dalam akhbar mengatakan dia tidak tahu mengenai penyingkirannya, hendaklah menyatakan sama ada beliau telah meletak jawatan atau tidak.

 Penjelasan Gani adalah penting kerana, mengikut undang-undang, Peguam Negara hanya boleh dibuang melalui tribunal.

 "Perdana Menteri hanya boleh memohon supaya sebuah tribunal ditubuhkan untuk mengkaji penyingkiran Peguam Negara dan berlandaskan alasan yang sahih.

 "Dia tidak boleh memecat beliau. Jadi, melainkan Gani telah meletak jawatan, beliau masih perlu Peguam Negara.

 "Jika dia telah meletakkan jawatan, maka dia harus keluar dan berkata apabila beliau meletak jawatan," kata Lim pada sidang media di Komtar hari ini. Baca lagi  di sini

Bekas ketua pengarang Kumpulan Akhbar News Strait Times, A Kadir Jasin menyifatkan penyingkiran terburu-buru (Tan Sri) Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara semalam, menurut beberapa pakar undang-undang, sama seperti pembuangan kerja konstruktif.

 Menurut Kadir, mereka beranggapan Gani masih AG yang sah. Undang-undang keadilan asasi telah diabaikan. Dia telah dibuang atas anggapan bahawa dia tidak berada dalam kesihatan yang baik. Bahawa dia tidak dalam kesihatan merah jambu menjadi rahsia terbuka. Tetapi kenapa sekarang dan dengan tergesa-gesa  dia telah dibuang?

  "Kalau tidak ada apa-apa, masakan tempua bersarang Rendah" sindir Kadir melalui perumpamaan lama orang Melayu?

 "Adakah kerana dia hampir-hampir mengenakan dakwaan keatas pelaku 1MDB di mahkamah, maka tempoh perkhidmatannya telah ditamatkan lebih awal? Tanya Kadir menulis  dalam  blognya

Sementara itu, Peguam Negara yg baharu Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata, artikel dalam perlembagaan yang memerlukan tribunal membuat keputusan mengenai penyingkiran seorang peguam negara kini diganti klausa baru. 

 "Di bawah Fasal (5) Perkara 145 sedia ada, peguam negara memegang jawatan selama diperkenankan Yang di-Pertuan Agong," kata Apandi. 


 "Demi kepentingan pentadbiran keadilan, perlu bagi orang awam tidak dikelirukan dan menganggap sebalik daripada itu,” katanya. di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...