JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, July 25, 2015

Haji Hadi ponteng, halal belaka?

Ditulis oleh Presiden PAS...Betul ke dia mendengar dan menekuni pembentangan
Bajet 2015? Korang pernah tak dengar Hj Hadi berceramah pasal bajet?
 Wakil rakyat PAS yang mendukung perjuangan Gerakan Harapan Baru (GHB) haram menikmati gaji dan elaun mereka kerana kerusi yang dimenangi adalah berdasarkan tiket parti Islam itu, kata Datuk Dr Haron Din.

 Mursyidul am PAS itu berkata, ini kerana semua wakil rakyat dan calon yang dipilih bertanding dalam pilihan raya sudah berikrar untuk setia dalam perjuangan dan tidak khianat kepada parti. - baca lagi di sini

 Apakah Ahli parlimen progressif saperti Hanifa Maidin, Khalid Samad, Dr Hatta (sekadar menamakan) telah gagal melaksanakan tugas mereka dalam mewakili komuniti mereka masing-masing?


Kesemua wakil Rakyat Pakatan bertanding atas tiket Pakatan Rakyat tetapi menggunakan simbol parti masing-masing pada PRU13 lalu. Mereka berkempen berganding bahu tanpa mengira parti mana hanya  semata-mata atas semangat Pakatan Rakyat. Mereka telah menggunakan manifesto bersama.

Adapun Kumpulan Progressif, mereka semua tidak mengkhianati tahaluf siyasi bersama Pakatan Rakyat. Yang mengkhianati Pakatan Rakyat ialah MSU bersama kumpulan konservatif yang bertindak secara otokrasi memutuskan tahaluf siyasi bersama DAP tanpa memberi peluang kepada perwakilan untuk membahaskannya sewaktu muktamar 61 yang lalu.

 Cuba bandingkan dengan performance Ahli Parlimen puak konservatif saperti Nik Abduh atau Nasruddin Hasan Tantawi yang hanya memanaskan kerusi di dewan rakyat sahaja. Dan kenapa Haron Din terkancing gigi bila Hj Hadi ponteng persidangan parlimen? Sudah berapa kali Hj Hadi ponteng tapi dia mampu kesana ke mari kalau program parti sendiri malah boleh pecut ke luar negara sewaktu parlimen bersidang?

 PM Najib membentangkan bajet keenamnya di Dewan Rakyat pada 10 Oktober lalu. Pada 25 Oktober 2014, Dewan telah meluluskan peruntukan sejumlah RM273.9 bilion untuk Bajet 2015.Lamalah juga dewan bersidangkan??

Tapi Haji Hadi kita mana? Mana Hj Hadi? Ada tak dia ikut sama membahaskan peruntukan bajet tersebut? Haron Din tolong jawab boleh?

Apa yang difahamkan, Hj Hadi telah hadir disebelah pagi 10 Oktober 2014, tetapi pada sebelah petangnya dia terus ponteng.

 Tahu-tahunya, pada keesokannya, keluar satu kenyataan yang kononnya ditulis sendiri oleh Hj Hadi. Sila baca di sini

Kenapa Hj Hadi tidak hadir untuk membangkitkan hujah-hujah beliau itu melalui pembahasan di Dewan Rakyat dan bukan hanya sekadar dalam bentuk tulisan sahaja.

 Kalau benar apa yang di nyatakan dalam kenyataannya itu, sudah pasti Hj Hadi akan dapat menghuraikannya dengan lebih panjang lebar dan lebih jelas lagi. Alangkah baiknya, kalau Tuang Hj Hadi sendiri ada……. 


Hj Hadi duduk bersama  Ust Halim Din.
Yang berdiri pula  
Halim Din bersama 
Adun Sabak,Sallehen Mukhyi.
Mari kita imbas semula apa yang sebenarnya berlaku. Gambar sebelah ini mungkin boleh menceritakan perihal apa yang berlaku…

Oktober 14, Hj Hadi pergi London mengikuti Setpolnya Dr Ahmad Samsuri Mokhtar menghantar anaknya belajar di sana.

Wajarkah seorang ahli parlimen seperti Hj Hadi yang punya tanggungjawab begitu besar dan bermakna pada komuniti dan masyarakat setempat yang diwakilinya.

 Pada waktu pembentangan Bajet 2015 di Dewan Rakyat, Hj Hadi hadir disebelah pagi, tapi sebelah petangnya dia terus ponteng. Tahu-tahu saja, Oktober 14 dia pergi London mengikuti setpolnya, Dr. Ahmad Samsuri Mokhtar yang menghantar anaknya belajar disana.... 

Apa yang Hj hadi buat semuanya halal, orang lain buat harammmm....Hmm!
Comments
4 Comments

4 comments :

pok amid littor said...

Kan Ketua MSU dh kata, susah kita nk dapatkn persetujuan krn mereka berbahas dgn fakta!!!

Kali ni MA PAS pun terkantoi krn presideng sendiri tuang mesyuarat parlimen. MA, haram tk ambik elaun tu?

Malaysiabaru said...

Ayoh Ping marang

Anonymous said...

hadi awe berat nanang

Anonymous said...

Tuang Hj yg suka Tuang (ponteng)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...