JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, July 13, 2015

Huru Hara di Low Yat : Tolong jangan malukan bangsa Melayu kita

PETALING JAYA: Huru-hara yang berlaku di Plaza Low Yat Sabtu lalu bukan isu perkauman tetapi dimulakan oleh kejadian mencuri, kata polis.

 Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Senior Asst Comm Datuk Zainuddin Ahmad (gambar) berkata, kejadian itu merebak di luar kawalan apabila tujuh orang datang semula untuk membalas dendam terhadap pembantu kedai yang menangkap pencuri yang dikatakan itu.

 "Ia tiada kaitan dengan sentimen perkauman. Ia adalah di antara pelanggan dan pembantu kedai," katanya sambil menambah bahawa orang ramai tidak perlu menyebarkan khabar angin.

 MPS Zainuddin berkata seorang lelaki berusia 22 tahun yang dipercayai di kalangan tujuh orang yang pergi memecahkan perkara di kedai ini, telah ditahan.

 Kejadian huru-hara itu terakam pada video telah menjadi viral.

 Insiden berlaku pada 07:50 dibawa pusat membeli-belah yg popular dengan teknologi terhenti.

 Sebelum itu, pengawal keselamatan pusat membeli-belah itu menangkap pencuri yang disyaki itu di kedai telefon pintar dan menerahkannya kepada polis.

 "Dia tidak gembira dan memanggil orang lain untuk pergi ke kedai tersebut," kata ACP Zainuddin kepada pemberita.

 Yang lain tiba di kedai itu dan mula memecahkan panel paparan kaca,melibas kabinet alih dan memusnahkan telefon dan produk elektronik lain bernilai RM70,000.

 Pembantu jualan di kedai itu cuba untuk menghalang mereka dan pergaduhan yang hingga di tingkat bawah pusat membeli-belah di situ.

 Pengawal keselamatan dan seorang pegawai polis kelihatan berdiri beberapa metehanya memerhatikan kejadian.

 ASC Zainuddin kata pengurus keselamatan Low Yat Plaza telah membuat laporan polis.

 Kes itu disiasat kerana merusuh dan melakukan khianat. ~ sumber

Gambar yg tidak berkaitan
 digunakan utk mencetus
kemarahan org Melayu
terhadap kaum Cina.
Sementara itu seorang eksekutif Oppo yang tidak mahu dikenali berkata adalah mustahil Oppo yang tegas mempromosi kempen mengelak membeli barang tiruan sendiri yang berbuat demikian. 

 Dakwaan menyatakan ia melibatkan penjualan telefon klon oleh Oppo juga tidak berasas.

Khabar-khabar angin berlegar di media sosial yang hampir mencetuskan isu perkauman hingga mengheret parti DAP.....alahai Melayu ku....takkanlah nak bela bangsa sendiri walaupun dia yang buat salah??

Khabar angin mengenai isu pergaduhan itu rata-rata menyebut pasal kes telefon tidak ori. Cuba perhatikan komen seorang pembaca yang telah memberikan respon berikut:Jangan bertindak melulu ikut emosi , seolah-olah negara kita ini tidak ada undang-undang yang mengawal dan memberi perlindungan kepada setiap rakyatnya. Ada langkah yang lebih bijak  jika kita berdepan dengan perkara tersebut.

Apakah yang perlu dilakukan jika anda telah dapati alat palsu? 

1. Datangi Penjual / Kedai
Langkah pertama ialah untuk cuba selesaikan dengan orang yang menjual produk anda. Anda perlu tunjukan resit yang ada nombor siri barangan itu. Memaklumkan bahawa anda telah diberi unit tiruan dan minta untuk penggantian atau bayaran balik sepenuhnya. 

 2. Lapor kepada Kementerian
Jika penjual enggan melayan permintaan anda, langkah terbaik seterusnya ialah melaporkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri. Anda boleh menghantar e-mel dan mereka akan bertindak balas dalam masa 3 hari bekerja. Sertakan butiran lengkap termasuk resit anda, model peranti dan kedai yang telah anda beli darinya. Apa sahaja yang berlaku, bertenang dan selesaikan isu anda melalui pihak berkuasa. Seperti biasa, belilah hanya dari kedai yang diberi kuasa dan jika terlalu baik untuk menjadi benar. (dipetik dari sini)

Berikut sedikit butiran mengenai  Siasatan Awal SB DW :

 Kedua-dua saspek tlh pergi ke Low Yat Plaza utk beli HP, SHAHRUL tlh melarikn HP namun orang awam tlh melakukn tangkapan & menyerahkn kedua-dua saspek kpd pengawal keselamatan. 

Anggota MPV tlh membuat tangkapan semula utk dibawa balik ke balai THSL. Walau bagaimanapun, KHAIRUL tlh dibebaskn.

 KHAIRUL tlh panggil geng2nya utk pergi ke kedai OPPO Plaza Low Yat utk balas dendam.

 Hasil siasatan & soal siasat SB DW adalah spt berikut:

 i) SHAHRUL mengaku mencuri telefon bimbit namun tlh jatuh ketika melarikn diri. 

 ii) CCTV tlh merakamkan perbuatan SHAHRUL melarikn telefon bimbit.

 iii) Mengaku mereka telah ambil dadah sebelum pergi ke Plaza Low Yat.

 iv) KHAIRUL telah mengaku panggil geng utk membalas dendam di Plaza Low Yat. Antara geng2 yg dikenalpasti adalah Ayie, Mat, Tiger (Anggota Polis KS Ampang Jaya), Wan, Ali & Baby. (sumber wasssap).
Comments
3 Comments

3 comments :

Malaysiabaru said...

pakah mungkin seruan parti melayu dan islam menyebarkan dakyah ketuanan melayu dan kapir harbi telah pengaruhi anak muda zaman sekarang...

Apakah peniaga cina halal darah mereka ???

Anonymous said...

Berikut 12 Peristiwa Bersejarah Islam di Bulan Ramadhan.

1. Pembebasan Makkah (Fathul Makkah)

2. Bulan Diturunkan Alquran

3. Peristiwa Perang Badar


4. Islam Masuk ke Yaman

5. Khalid bin Walid Meruntuhkan Berhala Al ‘uzza

6. Penyerahan Kota Taif

7. Pembebasan Andalusia (Spanyol)


8. Peperangan Zallaqah di Portugal


9. Tentara Islam Mengalahkan Tentara Mongol


10. Peperangan Yakhliz

11. 10 Ramadan 1390 H bertepatan dengan 6 0ktober sampai 22 atau 24 Oktober 1973 M. Perang Yom Kippur, juga dikenal sebagai perang Arab-Israel 1973, Perang Oktober, dan Perang Ramadan.

12.Perang telefon bimbit di Plaza Lowyat Kuala Lumpur

Anonymous said...

bende kecik jadi besar tak kiralah beli handphone clone atau curi handphone paling mahal pon 2k, tapi cerita pencuri/penyamun lakibini duit rakyat hilang sertamerta lihat betapa pantasnya gerak saraf amno mainkan/ menutup isu..selamat diperbodohkan dulu kini dan selama2nya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...