JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 09, 2015

Imej PM Najib semakin merosot akibat dakwaan WSJ

Ku sangkan panas hingga ke petang...
rupanya hujan ditengahari - mungkin
itulah bisikan hati kecil PM Najib.
KUALA LUMPUR, 9 Julai - Imej Datuk Seri Najib Razak semakin merosot ekoran dari laporan Wall Street Journal yang mendakwa beliau menerima dana daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) adalah ketara, dengan kaji selidik Twitter menunjukkan rakyat Malaysia secara menyeluruh negatif terhadap Perdana Menteri disebabkan berita tersebut.

 Menurut kajian yang dijalankan oleh penyelidik media sosial Politweet, lapan dalam 10 pengguna Twitter membincangkan dakwaan yang disiarkan dalam WSJ adalah secara terang-terangan mengkritik Perdana Menteri.

 Merisaukan juga bagi mereka yang mengendalikan persona awam Najib adalah kurang daripada 6 peratus daripada mereka yang percaya bahawa Perdana Menteri telah secara palsu didakwa menerima AS $ 700 juta dalam dana 1MDB melalui akaun bank peribadinya.

 "Penerimaan segera terhadap dakwaan oleh Wall Street Journal menunjukkan rasa hormat dan kepercayaan kepada PM adalah pada tahap yang rendah.

 "Pengkritik PM menunjukkan cara berfikir 'bersalah sehingga dibuktikan bersalah' apabila tuduhan terhadapnya dan kenyataan mempertahankan beliau," kata Politweet.

 Jawapan neutral adalah lebih tinggi sedikit daripada yang positif, dengan 8.67 peratus daripada pengguna mengatakan mereka mahu melihat siasatan sebelum membuat kesimpulan pada Najib.

 Permintaan supaya Najib meletakkan jawatan sebagai Perdana Menteri juga didapati daya tarikan di kalangan pengguna yang dikaji, dengan lebih daripada satu pertiga daripada pengguna menyatakan pendapat ini sama ada secara am atau secara langsung kepadanya melalui akaun Twitter beliau.

 Permintaan tinggi untuk Najib berundur lantaran tiada langsung penafian mengenai kewujudan akaun bank yang dikaitkan kepadanya oleh WSJ atau bahawa sesungguhnya dana tersebut didepositkan ke dalam akaun-akaun ini dan kegagalan untuk menyaman akhbar itu atas dakwaannya.

 Seperti kajian sebelumnya oleh Politweet, majoriti komen-komen negatif tentang Najib - lebih dua pertiga - ditulis dalam Bahasa Malaysia.

 "Kesan yang kita dapat ialah walaupun jika dakwaan WSJ terbukti tidak benar, sudah ada sentimen negatif yang semakin meningkat terhadap PM kerana isu-isu lain," Politweet selanjutnya.

 Hasil kaji selidik itu meniru sentimen yang disuarakan oleh pemenang anugerah penulis Forbes Chris Wright yang minggu ini berkata, bersalah atau sebaliknya, Najib akan menghadapi lebih banyak cabaran untuk mempertahankan kedudukannya ekoran pendedahan WSJ itu. 

 Dalam satu laporan Jumaat lepas, WSJ mendakwa jejak wang menunjukkan bahawa AS $ 700 juta telah bergerak antara agensi-agensi kerajaan, bank-bank dan syarikat-syarikat sebelum ia berakhir di akaun peribadi Najib.

 Satu pasukan petugas khas yang terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Bank Negara Malaysia, Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia sedang menyiasat 1MDB dan dakwaan yang dibuat oleh WSJ.

 Pasukan penyiasat ini minggu ini membeku enam akaun bank dan merampas lebih 17 dokumen dikatakan jejak wang tersebut, tetapi semalam berkata bahawa semua ini tiada kaitan dengan Najib.

 Ia juga menyerbu pejabat 1MDB di Jalan Sultan Ismail semalam.

 Najib telah menafikan mengambil dana dari 1MDB untuk "kepentingan peribadi" dan peguamnya telah meminta WSJ menyatakan samada akhbar itu menuduh Perdana Menteri menyalahgunakan dana.

 Selain daripada pasukan petugas khas, 1MDB juga disiasat oleh Jabatan Audit Negara dan Jawatankuasa Kira-kira Awam Parlimen.

 Politweet mengkaji catatan dari 600 pengguna Twitter di antara 3  dan 5 Julai untuk kaji selidik bagi mengukur reaksi orang ramai keatas laporan WSJ yang itu. - sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...