JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 29, 2015

Nak sorok skandal rasuah PM Najib pecat pegawai penyiasat !

Pengkritik berkata Najib Razak sedang cuba untuk mengelakkan pendakwaan di tengah-tengah dakwaan bahawa beliau menerima $ 700,000,000 dana negera.

 Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, disengat oleh dakwaan bahawa beliau menerima beberapa $ 700juta dalam bentuk wang kerajaan, memecat Peguam Negara yang telah menyiasatnaya dan seorang timbalan yang merupakan anatara kalangan pengkritik paling menonjol Selasa lalu.

 Najib semakin tertekan oleh kebocoran dokumen rahsia yang menunjukkan wang, daripada dana pelaburan negera 1MDB, masuk ke dalam akaun peribadinya.

 Najib mengumumkan di televisyen negara Selasa lalu bahawa timbalannya Muhyiddin Yassin akan digantikan oleh Ahmad Zahid Hamidi, anggota Kabinet yang juga akan mengekalkan portfolio Menteri Dalam Negeri. Terdahulu Selasa itu juga, kerajaan mengumumkan bahawa ia telah menamatkan khidmat Peguam Negara Abdul Gani Patail.

 Najib berkata beliau juga memecat empat menteri lain untuk mengukuhkan pentadbiran beliau dan memastikan mereka boleh "bekerja sebagai satu pasukan."

 "Saya boleh menerima perbezaan pendapat dan kritikan sebagai sebahagian daripada proses membuat keputusan, tetapi perbezaan pada pendapat ini tidak boleh dibuat dalam satu forum terbuka yang boleh menjejaskan persepsi orang ramai terhadap kerajaan dan negara," katanya.

 Pengkritik menyelar penyingkiran mendadak Gani dan menganggapnya sebagai satu percubaan Najib untuk mengelakkan pendakwaan.

 "Pembersihan ini bermula. Peguam Negara digantikan. Mana-mana kelipan harapan bahawa Perdana Menteri mungkin dikenakan bagi kesalahan-kesalahan dipadamkan," ahli parlimen pembangkang Tony Pua menulis di tweetnya.

 "Hakikat bahawa dia tidak menjawab dakwaan tetapi sebaliknya menyingkirkan pengkritiknya bukan petanda yang baik," kata Wan Saiful Wan Jan, yang mengetuai Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi pemikir. "Ia menunjukkan keadaan terdesak yang sangagat mendalam di sebelah Najib."

 Muhyiddin, Timbalan, telah mengkritik cara kerajaan mengendalian hutang besar 1MDB dan pada malam Ahad lalu mengulangi seruannya kepada Najib supaya menjelaskan pemindahan dana yang dikatakan ity.

 Najib berkata, "Keputusan untuk menggantikan Muhyiddin adalah sesuatu yang sangat sukar, tetapi saya terpaksa melakukannya supaya pasukan yang kuat boleh bergerak ke hadapan."

 Gani telah digantikan oleh seorang hakim mahkamah persekutuan, Mohamed Apandi Ali, sebulan sebelum Peguam Negara itu akan bersara pada bulan Oktober. Kerajaan mengumumkan Gani bersara atas sebab-sebab kesihatan, tetapi ketika dihubungi Malay Mail Online, Gani berkata beliau tidak mengetahui mengenai keputusan itu.

 Gani telah mengesahkan awal bulan ini bahawa dia telah menerima dokumen daripada penyiasat yang mengaitkan Najib dan 1MDB. Kewujudan dokumen-dokumen yang didakwa menunjukkan $ 700 juta telah dimasukan daripada entiti dikaitkan dengan 1MDB ke dalam akaun Najib, pertama kali dilaporkan oleh The Wall Street Journal.

 Najib tidak pernah menafikan kewujudan akaun atau penerimaan dana tersebut. Beliau hanya berkata bahawa dia tidak pernah menggunakan dana kerajaan untuk kepentingan peribadi, mengatakan dakwaan itu sebagai sabotaj politik. Para pegawai 1MDB juga telah menafikan salah laku.

 Dokumen-dokumen yang dihantar kepada Peguam Negara membuka jalan bagi tuduhan jenayah mungkin, yang akan menjadi yang pertama bagi seorang Perdana Menteri Malaysia.

 Selain Muhyiddin, Najib juga memecat Shafie Apdal sebagai menteri pembangunan luar bandar.

 Shafie, seorang naib presiden dalam Umno, juga telah mengkritik cara kerajaan mengendalikan kemelut 1MDB itu. Pada hari Selasa beliau mempertahankan komennya berkata kenyataannya bertujuan untuk mengukuhkan parti dan meletakkan negara di landasan yang betul.

 Pemerintah Barisan Nasional telah berkuasa sejak kemerdekaan daripada Britain pada tahun 1957. Walau bagaimanapun, sokongan untuk BN telah terhakis dalam dua pilihan raya umum lepas. Pada tahun 2013, ia telah memenangi pilihan raya tetapi hilang undi popular buat kali pertama. The Associated Press ~ sumber
Comments
3 Comments

3 comments :

Anonymous said...

Sebijik mcm pembersihan oleh geng ustaz ug terhadap golongan profesional yang cuba memberi penambahan nilai di dalam perjuangan PAS agar diterima rakyat.

Aku rasa sebagaimana puak2 ug mengalami mimpi ngeri di dalam jaga selepas muktamar, najib juga akan mengalami kengerian yang sama selepas ini.... tidak mustahil satu per satu mp bn bertindak mewujudkan blok mereka bersama pembangkang demi menyelamatkan malaysia dari seorang yang bernama najib.

Anonymous said...

Najib sudah mengelabah...!!Tembelang nya dah nak pecah..!!

Anonymous said...

Bangkai dinosaur nak sorok dekat mana Najib? Mungkin boleh minta tolong Alon Jean kerahkan tentera jin bawa bangkai itu keluar dunia. Kita tunggu najis.dan rosmenyampah di istana keadilan nanti!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...