JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, July 28, 2015

Penyingkiran Peguam Negara ada teori konspirasi ?

Hanya sebulan sahaja lagi untukdia  bersara. Tapi
Najib tiba-tiba  menyingkirkannya dengan alasan
Gani sakit pinggang? Mengapa beliau tidak
diberikan  cuti sakit seperti lazimnya?
Penyingkiran mendadak Tan Sri Abdul Gani Patail sebagai Peguam Negara hanya akan mengukuhkan lagi "teori konspirasi" bahawa Perdana Menteri, yang disiasat dalam skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berazam untuk terus kekal sebagai PM, kata seorang think-tank.

 Sambil menegaskan bahawa penyingkiran Gani tidak dapat diterima, terutama kerana dia adalah sebahagian daripada pasukan petugas khas yg sedang menyiasat operasi 1MDB, kata Ketua Institut Demokrasi dan Ekonomi Negeri (IDEAS), Wan Saiful Wan Jan. Langkah itu akan menimbulkan banyak persoalan mengenai hasrat di sebalik apa yang disebut sebagai 'pemecatan' Gani.

"Perkhidmatan Tan Sri Gani sepatutnya berakhir pada bulan Oktober pula. Jadi tidak ada sebab bagi pemecatan awal ini. Orang ramai sudah bercakap tentang konspirasi terdesak yang berpotensi oleh Perdana Menteri untuk terus tinggal di pejabat.

 "Tindakan ini, malangnya, menguatkan teori konspirasi dan seterusnya melemahkan kuasa moral jika Najib mahu kekal sebagai PM," katanya dalam satu kenyataan merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Beliau berkata mengeluarkan Gani tidak akan menyelesaikan apa-apa dan sebaliknya menjemput lebih banyak persoalan.

 "Saya kini bimbang jika ahli-ahli pasukan petugas khas menyiasat 1MDB akan diletakkan di bawah tekanan oleh bahagian atas. Dan ahli kabinet yg kritikal akan dipecat juga?"

 Beliau mengakui bahawa mungkin terdapat potensi konflik kepentingan dalam peranan Peguam Negara dan pendakwa raya tetapi menekankan bahawa ia perlu diselesaikan dengan membentuk semula sistem itu, bukan dengan memecat Peguam Negara.

 Hakim Mahkamah Persekutuan Tan Sri Mohamed Apandi Ali dinamakan AG baru hari ini, menggantikan Gani yang dilaporkan menghidap penyakit buah pinggang, kata agensi berita nasional Bernama dalam memetik Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Ali Hamsa.

 Sementara itu, Timbalan Ketua PKR Johor Jimmy Puah Wee Tse menerangkan penggantian secara tiba-tiba, kebetulan pula dengan rombakan Kabinet yang akan berlaku, adalah "diselubungi misteri".

 ADUN Bukit Batu itu berkata ia adalah luar biasa bagi pegawai tinggi kerajaan untuk digantikan sebulan sebelum tarikh persaraan mereka dan membuat spekulasi bahawa ia mungkin disebabkan oleh penglibatan Gani dalam pasukan petugas khas yang telah menangkap suspek didakwa berhubung dengan 1MDB.

 "Pasukan petugas ini telah mula menangkap beberapa orang yang mempunyai hubungan dengan 1MDB dan khabar angin mengatakan, orang yang lebih kanan dan ada hubungan baik dengan orang penting tidak lama lagi akan ditahan untuk membantu siasatan.

 "Tidak syak lagi, kita hanya boleh membuat kesimpulan bahawa ini telah menimbulkan kemarahan Perdana Menteri dan mungkin sekali penemuan oleh pasukan petugas boleh membawa kepada keadaan tidak menguntungkan bagi PM." 

 Beliau berharap pasukan petugas itu akan terus melaksanakan tugasnya tanpa rasa takut atau pilih kasih kerana rakyat sedang memerhatikannya.

 Awal bulan ini, WSJ dan laman web pemberi maklumat Sarawak Report mendedahkan bahawa sehingga AS $ 700 juta (RM2.67 bilion) telah dipindahkan dari dana milik negara ke dalam dua akaun bank di bawah nama Najib dengan AmBank pada awal 2013.

 Perdana Menteri, bagaimanapun, telah menafikan pernah mengambil apa-apa dana daripada 1MDB untuk "kepentingan peribadi" tetapi belum mengulas secara langsung mengenai pemindahan dana tersebut. Akaun beliau yang didakwa menerima dana telah pun ditutup.

 Berikutan itu, satu pasukan petugas khas telah ditubuhkan untuk menyiasat 1MDB serta tuntutan WSJ yang berbilion-bilion ringgit dipindahkan daripada syarikat-syarikat lain yang dikaitkan dengan dana ke dalam akaun-akaun peribadi Najib. - 28 Jul 2015.~  themalaysianinsider
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...