JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 30, 2015

Siapa Zahid Hamidi yang dilantik jadi Timbalan PM?

Tahniah Zahid Hamidi kerana dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri. 

Beliau merupakan manusia kedua dalam dunia, selain Anwar Ibrahim yang dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri selepas dibebaskan dari tahanan ISA.

Tiada siapa yang sangka, manusia yang paling besar ketawanya ketika TSMY suruh semua yang terlibat dalam 1MBD letak jawatan.

 TSMY berucap dalam program tertutup pimpinan UMNO di Institut Latihan Memperkasakan UMNO (ILMU) di Janda Baik pada Jumaat 15 Mei 2015. Korang boleh dengar ketawa besar Zahid bila TSMY sebut namanya pada minit ke 2:41 di sini 

 Tetapi pada 4 Jun berikutnya, Zahid Hamidi menyeru para menteri yang tidak bersetuju dengan perdana menteri agar meletak jawatan dengan terhormat.

 Katanya anggota jemaah menteri tersebut perlu berbuat demikian kerana mereka bertanggungjawab untuk bersetuju dengan segala keputusan perdana menteri.

 “Di kalangan anggota Kabinet, jika seseorang hilang keyakinan atau hilang kepercayaan (pada PM), atau mempersoalkan keputusannya secara terbuka, cara paling terhormat baginya adalah untuk meletak jawatan tanpa perlu diminta,” katanya di sini.  Inilah manusia bernama Zahid Hamidi!

 Tiada siapa yang menjangka orang seperti Zahid Hamidi boleh jadi Timbalan Perdana Menteri memandangkan rekod lama peribadinya yang pernah dikaitkan dengan  satu kes jenayah serius iaitu menyerang seseorang yang bernama Amir Bazli bin Abdullah.

 Zahid Hamidi telah disaman oleh ahli perniagaan Amir Abdullah Bazli yang mendakwa Ahmad Zahid telah menumbuknya di bahagian mata pada 16 Januari 2006 di kelab riadah Country Heights, Kajang, Selangor, menyebabkan tulang hidungnya patah dan mata kirinya bengkak.

 Zahid yang ketika itu adalah timbalan menteri penerangan telah menafikan tuduhan tersebut dan memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk menggugurkan kes tersebut. Permohonannya telah diketepikan oleh mahkamah yang sama pada 21 April 2010.

 Beliau kemudiannya telah memfailkan saman balas terhadap Amir Abdullah, 41 tahun, kerana mendakwa yang beliau terpaksa berdepan dengan aib dan trauma emosional berikutan tuduhan berkenaan.

 Bagaimanapun, tahun lalu sebuah panel Mahkamah Rayuan yang dianggotai tiga orang hakim sebulat suara telah menolak permohonan Zahid untuk membatalkan saman ke atasnya dan memerintahkan menteri itu untuk membayar kos sebanyak RM5,000. Mahkamah juga telah memerintahkan Zahid untuk menjawab tuduhan ke atasnya.

Saya tidak tahu apa terjadi seterusnya dengan kes Zahid tumbuk orang ni. Korang boleh selongkar cerita lama ini di sini 

Berikut adalah temubual rakaman mengenainya. Benarkah apa yang didakwa sebagaimana dalam rakaman klip video klip berikut? Korang fikirlah sendiri. 

Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...