JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, July 09, 2015

Siasatan 1MDB 'kelakar', PM mesti berundur kata bekas menteri

KUALA LUMPUR, 8 Julai - Datuk Zaid Ibrahim hari ini mempersendakan siasatan kerajaan terhadap dakwaan bahawa USD 700 juta (RM2.6 bilion) telah disalahgunakan ke dalam akaun bank peribadi Datuk Seri Najib Razak, dengan mengatakan bahawa ia hanya berkesan jika Perdana Menteri mengosongkan kedudukannya.

 Dalam satu siri tweets pendek , bekas menteri Umno itu menyebut bahawa penyiasatan oleh pasukan petugas khas mengenai pergerakan dana yang dikatakan telah dibuat melalui 1Malaysia Development Berhad (1MDB) - akan berakhir sia-sia selagi Najib masih dengan kedudukannya.

"Siasatan ini adalah jenaka. Satu siasatan yang betul memerlukan: PM berundur dan TS Muhyiddin mengambil alih. Zeti juga dan timbalannya mengambil alih," katanya, merujuk kepada Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Bank Negara Malaysia (BNM) Gabenor Tan Sri Zeti Akhtar Aziz. 

 "Tetapi jika kita inginkan sarkis ini akan menjadi agak menghiburkan," katanya dalam tweet berikutnya.

 Terdahulu hari ini, pasukan petugas itu, yang terdiri daripada Jabatan Peguam Negara, Bank Negara Malaysia, polis dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menyerbu pejabat 1MDB di Kuala Lumpur, dengan syarikat-syarikat milik kerajaan yang mengesahkan bahawa beberapa dokumen telah dirampas oleh penyiasat .

 Pasukan petugas itu sebelum ini telah menyerbu tiga syarikat yang dikaitkan dengan 1MDB atas pemindahan dana yang dikatakan - SRC International, Ihsan Perdana Sdn Bhd dan Gandingan Mentari Sdn Bhd.  sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...