JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, July 22, 2015

Tony Pua, Rafizi Ramli dan Tong Kooi Ong bakal dipenjara sehingga 20 tahun?

Akibat kelantangan mereka membawa isu 1MDB sejak beberapa tahun yang lepas, Tony Pua, Rafizi Ramli dan Tong Kooi Ong bakal berdepan dengan tuduhan jenayah Kanun Keseksaan yang membawa hukum penjara sehingga 20 tahun.

Rafizi Ramli melalui blognya menyatakan : 

Saya baru dimaklumkan bahawa Saudara Tony Pua telah dihalang dari meninggalkan negara atas penglibatan beliau mendedahkan kes 1MDB. Ekoran itu, saya telah menyemak status saya di laman web Jabatan Imigresen Malaysia dan mendapati status senarai hitam saya adalah sama seperti status Saudara Tony Pua .... 

Limkitsiang melalui blognya menulis:

Pihak polis telah mengatakan bahawa Ahli Parlimen DAP PJ Utara Tony Pua, Ahli Parlimen PKR Pandan Rafizi Ramli dan pemilik Edge Media Group Tong Kooi Ong sedang disiasat di bawah Seksyen 124 Kanun Keseksaan.

 Sumber kanan polis telah mengesahkan dengan Malaysiakini bahawa mereka bertiga sedang disiasat untuk aktiviti yang didakwa menjejaskan demokrasi berparlimen.

 Pua, Rafizi dan Tong sedang berdepan dengan tuduhan jenayah yang boleh menghantar mereka ke penjara sehingga 20 tahun.

 Kesalahan-kesalahan dalam "aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen" adalah kesalahan baru dalam Seksyen 124B untuk 124N yang diperkenalkan oleh Akta Kanun Keseksaan (Pindaan) 2012 yang telah diluluskan oleh Parlimen pada tahun 2012, diberikan Perkenan Diraja pada 18 Jun 2012 dan diwartakan pada 22 Jun 2012.

 Peruntukan utama ialah:

 Seksyen 124B: "Barang siapa dengan apa-apa cara, secara langsung atau tidak langsung, melakukan aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai dua puluh tahun."

 Seksyen 124C: "Sesiapa yang cuba untuk melakukan sesuatu aktiviti yang menjejaskan demokrasi berparlimen atau melakukan apa-apa perbuatan persediaan dengannya hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai lima belas tahun."

 Seksyen 124D (1): "Barang siapa dengan apa-apa cara, secara langsung atau tidak langsung, mencetak, menerbitkan, menjual, mengeluarkan, mengedar atau menerbitkan semula apa-apa dokumen atau penerbitan memudaratkan demokrasi berparlimen hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai lima belas tahun . 

 Seksyen 124E (1): " Mana-mana orang yang, tanpa alasan yang sah, ada dalam milikannya apa-apa dokumen atau penerbitan memudaratkan demokrasi berparlimen atau sesuatu cabutan daripadanya, hendaklah dihukum dengan pemenjaraan selama tempoh yang boleh sampai sepuluh tahun"

 Jika mana-mana Ahli Parlimen telah bertanya sama ada pendedahan skandal 1MDB atau apa-apa skandal lain yang melibatkan Menteri-Menteri atau Perdana Menteri, boleh didakwa di bawah Kanun Keseksaan baru atas  kesalahan "aktiviti menjejaskan demokrasi berparlimen", atau dia akan dianggap sebagai gila atau betul-betul kekurangan keupayaan mental.

 Kini, nampaknya kegilaan telah menjadi normal dalam kalangan tertentu dalam kerajaan.

 Semalam, saya telah berkata: "Suatu kegelapan berlabuh di Malaysia."

Saya tidak menyangka kegelapan berlabuh dengan begitu cepat.

 Saya ingin bertanya kepada Datuk Seri Najib Razak: Encik Perdana Menteri, apa yang anda nak jadikan Malaysia ini? 

Kenapa anda mahukan pejuang ditukar menjadi penjenayah?
Comments
2 Comments

2 comments :

Ridd said...

1. 2 cina dan 1 melayu je..!

2. 2 dari DAP dan 1 dari PKR

3. Mana hilangnya PEJUANG handal yg menegak kan Agama dan bangsa dari parti ISLAM negara iaitu PAS.

4. Rakyat bayar gaji suruh duduk kerusi empuk dan diam. Jawap di MUKABUKU

5. Ketua dan Mursyidul makan gaji buta....!

6. Wahai Pemimpin2 PAS yg wala, Undi kamu buka satu bangsa saja yg pangkah tapi bangsa lain ada juga.....jgn memanjangkan janggut tu sekiranya ia boleh mendatangkan FITNAH dan RIAK.

7. Untuk pengetahuan PEMIMPIN2 PAS yg WALA.... Pengundi pengundi mu yg mengundi mu pada PRU yang lalu kini sudah bermula saban hari dan waktu menyebut "celaka ke atas kamu". SSelamtkan keadaan yg bermula dari kamu yg WALA.......UN...!

Anonymous said...

Memang dari pak sampai ke anak buat kerja yang Allah swt larang. Anak lagilah zalim maria antoniette punya peranan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...