JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, August 27, 2015

16 Peserta #OccupyParliament dibebaskan malam ini

KUALA LUMPUR, 27 Ogos - Sorakan meletus di Mahkamah Tinggi di sini apabila hakim Datuk Mariah Ahmad membenarkan cabaran terhadap perintah reman pada 16 daripada 17 peserta #OccupyParliament, memendekkan jangka masa tiga hari kepada hanya dua sahaja.

 Keputusan itu akan menyaksikan 16, yang ditahan di luar bangunan Parlimen malam Selasa, dibebaskan. Mereka akan dikeluarkan dari pusat lokap Jinjang lewat malam ini.

 Seorang lagi bagaimanapun, akan terus ditahanan reman selama tiga hari, setelah ditahan di bawah Seksyen 353 Kanun Keseksaan kerana menghalang seorang pegawai polis daripada melaksanakan tugas-tugasnya. Yang lain adalah kerana didakwa melanggar Seksyen 124 (B) Kanun Keseksaan atas gangguan proses parlimen, dan juga Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012.

 Tanpa menghiraukan teriakan kegembiraan yang memenuhi mahkamah selepas menyampaikan keputusannya, Mariah mengingatkan penunjuk perasaan yang walaupun ketika menentang untuk mempunyai suara dan tuntutan untuk didengar, kedaulatan undang-undang hendaklah sentiasa dipatuhi.

 "Jadi, kamu semua adalah anak-anak muda? Anda harus ingat bahawa dalam menegakkan kebenaran, anda mesti mengikut undang-undang.

 Tiada siapa yang akan marah jika anda mengikuti cara yang betul. Kita perlu terlebih dahulu membetulkan diri kita sendiri, jika tidak, bagaimana untuk menegakkan kebenaran? Anda perlu ingat," katanya kepada belia yang sedang gembira.

 Nasihat beliau kemudiannya disambut dengan laungan "terima kasih" dan tepukan daripada mahkamah yang sesak.

 16 yang ditahan di luar Parlimen dua hari lalu semasa mereka duduk dalam memberi tekanan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk meletakkan jawatan. Mereka dikenakan perintah reman selama tiga hari semalam, bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 124 (B) Kanun Keseksaan, serta siasatan dengan pelanggaran itu, Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012.

 Dalam penyerahan mereka mencabar tempoh reman, peguam kumpulan itu Rajvin Singh dan Dinesh Muthal berhujah bahawa sebab-sebab yang disebut oleh polis untuk reman tiga hari adalah semata-mata kerana penyalahgunaan kuasa.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...