JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, August 14, 2015

Berita ini pasti menjadikan Mat Sabu dan rakan-rakannya menggigil demam kura ...

Walaupun setelah sekian kalinya Gerakan Harapan Baru telah mengadakan roadshow di setiap negeri di Malaysia hingga telah menjelajah ke Sabah dan telah mendapat sambutan yang hebat dan menggalakkan dari ramai kalangan anggota PAS, namun masih ada kalangan pemimpin PAS yang masih di selubungi oleh sindrom penafian.

Apa jenis pembuktian yang mereka mahukan mengenai penglibatan ahli PAS dengan NGO Gerakan Harapan Baharu (GHB)?

Mamat ni memang suka merapu seperti mana bila dia terangkan pasal hukum hudud kerat tangan hari tu, dia cakap : kerat tangan dari elbow : Just chop it like that!

Kali ini dia merapu mengenai disiplin parti, katanya adalah : (a) surat tunjuk sebab (b) amaran (c) gantung keanggotaan (d) dipecat daripada parti. 

Waima yang termaktub dalam perlembagaan PAS ialah :


(a) Memberi amaran 
(b) Melucutkan hak-hak dalam pari 
(c) Menggantungkan keahlian 
(d) memecat dari menjadi ahli. 

Tolonglaaaa ...... minta sesiapa yang baca ni, bagi tahu kat mamat tu, "surat tunjuk sebab" itu bukan satu bentuk hukuman. Itu adalah satu bentuk 'soalsiasat' untuk mendapatkan alasan atau penjelasan sebelum hukuman selanjutnya diambil.


Maka pada peringkat sekarang ini, sewajarnya Jawatankuasa Disiplin parti menghantar 'surat tunjuk sebab' dengan menyatakan sebab-sebab mereka akan diambil tindakan supaya mereka dapat memberikan penjelasan dan alasan mereka.


Apakah Jawatankuasa Disiplin parti cukup hanya dengan cara mengutip sampah di tepian longkang atau jalanan untuk dijadikan bukti lalu menjatuhkan hukum ? Ikuti berita berikut :

KOTA BAHARU: PAS sedang membina kes melalui pengumpulan bukti dan maklumat lengkap terhadap anggotanya yang menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Gerakan Harapan Baharu (GHB).

 Naib Presiden PAS Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata pengumpulan itu dikendalikan oleh Setiausaha Agung parti Datuk Takiyuddin Hassan bagi menyediakan laporan lengkap dan membentangkannya kepada PAS pusat.

 "Daripada situ baharu kita boleh buat keputusan apa tindakan yang perlu kita ambil," katanya ketika ditemui pemberita pada Majlis Kutipan Dana Dewan Pemuda PAS Kelantan di sini, hari ini.

 Timbalan Menteri Besar Kelantan itu berkata hanya Jawatankuasa PAS Pusat ataupun Jawatankuasa Disiplin parti yang berhak menentukan nasib anggota-anggota parti yang menyertai GHB.

 "Jawatankuasa PAS Pusat mempunyai kuasa untuk memecat terus mana-mana anggota parti yang didapati bersalah, namun jika dibawa ke Jawatankuasa Disiplin parti, ada empat bentuk hukuman yang boleh dikenakan," katanya.

 Beliau berkata hukuman tersebut adalah surat tunjuk sebab, amaran, gantung keanggotaan dan akhir sekali dipecat daripada parti. ~astroawani
Comments
1 Comments

1 comment :

tanya sama itu hud hud said...

Soalan husam tu bila nak jawab hoii?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...