JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, August 02, 2015

Bersih 2.0 akan teruskan demo 29 Ogos!

KUALA LUMPUR, 1 Ogos - Walaupun berlaku beberapa tangkapan di perhimpunan #TangkapNajib di bandar petang ini, Bersih 2.0 berkata ia akan meneruskan rancangan sendiri untuk protes besar-besaran akhir bulan ini .

 Dalam satu kenyataan, pemantau pemilihan tersebut berkata penggunaan kekerasan oleh pihak polis pada hari ini ke atas penunjuk perasaan #TangkapNajib tidak akan menakutkan rakyat Malaysia yang lain daripada menghadiri perhimpunan 29 Ogos yang digelar "Bersih 4.0" yang dijangka berlangsung selama dua hari.

 "Sikap kerajaan hanya menguatkan persepsi masyarakat bahawa mereka kini semakin terdesak untuk menutup mulut mereka yang berani berkata benar pada salah laku mereka, terutama perkara-perkara seperti 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan akaun peribadi Perdana Menteri.

 "Bersih 2.0 menjemput semua rakyat Malaysia untuk membuka minda mereka dan melihat sendiri tindakan yang bengkok kerajaan untuk mendiamkan mereka yang berani bersuara dan melawan.

 "Sertai perhimpunan Bersih 4 tanpa rasa takut atau pilih kasih menyatakan penentangan terhadap pentadbiran Perdana Menteri," kata jawatankuasa pemandu kumpulan itu dalam satu kenyataan.

 Petang ini, dilaporkan 28 aktivis dan wakil rakyat pembangkang ditahan dari pusat bandar ke atas penglibatan mereka dalam perhimpunan #TangkapNajib, yang diisytiharkan haram oleh pihak berkuasa semalam .

Para peserta ditangkap selepas berlaku pergelutan ringkas, selepas mereka berkeras meneruskan perhimpunan walaupun amaran telah diberi oleh pihak polis.

 Bersih 2.0 berkata, penangkapan itu membuktikan bahawa hak individu untuk bersuara dan berhimpun tidak lagi wujud di Malaysia. 

 Kumpulan itu menuntut supaya pihak berkuasa segera melepaskan mereka yang ditahan, dan begitu juga mengutuk perintah reman terhadap beberapa yang lain sebelum ini, termasuk aktivis Adam Adli, Ahmad Syukri Rezab dan Mandeep Karpal Singh.

 Bersih 2.0 sebelum minggu ini mengumumkan rancangan untuk mengadakan perhimpunan bermalam di pusat bandar dan juga di Kuching dan Kota Kinabalu untuk menuntut peletakan jawatan awal Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak ke atas cara beliau mengendalikan kontroversi 1MDB itu.

   Najib dikritik berat awal minggu ini apabila beliau mengumumkan rombakan Kabinet yang melihat semua mereka yang mengkritik cara beliau mengendalikan isu 1MDB dipecat daripada kerajaan. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Borhan Sharif said...

Kalau lah jadi BERSIH 4, yang kemudian nye rakyat di belasah cukup cukup sampai rasa serik nak turun berdemonstrasi....adakah lagi demo BERSIH lepas tu?

Mungkinkah dengan cara belasah kaw kaw baru geng geng BERSIH ni taknak berdemonstrasi lagi...

Saya jangkakan himpunan BERSIH 4 pihak berkuasa akan diarahkan untuk buat kita semua SERIK berdemonstrasi....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...