JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, August 20, 2015

Bersih akan diteruskan dan bekerjasama dengan pihak berkuasa

KUALA LUMPUR, 20 Ogos -Pengerusi Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah berkata, perhimpunan itu akan berjalan seperti yang dirancang. 

 Kumpulan Pemantau Pilihanraya itu juga berkata perarakan akan diteruskan ke Dataran Merdeka dari Brickfields, Pasar Seni, Masjid Negara, Dataran Maybank dan Sogo - dan akan berada di kawasan sekitar Dataran Merdeka.

Kumpulan itu juga berjanji bahawa mereka akan bekerjasama dengan pihak berkuasa untuk memastikan bahawa perhimpunan yang dirancang berjalan dengan lancar dan berkata mereka telah menyediakan kira-kira 2,000 anggota keselamatan untuk mengawal keadaan.

"Kami memaklumkan DBKL bahawa kami telah menguruskan kira-kira 2,000 anggota keselamatan kita sendiri untuk mengawal orang ramai. Kami mengingatkan polis bahawa mereka tidak boleh mengingkari tugas mereka untuk mengawal orang ramai dan bahawa mereka harus mengawal diri daripada menghasut orang ramai," tambah Bersih 2.0.

Ia mengulangi bahawa ia akan menghormati persiapan Hari Merdeka dan penunjuk perasaan bermalam di jalan-jalan KL.

Menurutnya, sebelum tarikh untuk perhimpunan tersebut ditetapkan, DBKL telah memaklumkan kumpulan pemantau pilihan raya itu bahawa Dataran Merdeka boleh guna.

Tetapi semalam Ketua Polis Bandaraya, Datuk Tajuddin Md Isa berkata bahawa polis telah menghalang Bersih 4 berhimpun semalaman kerana ia tidak memenuhi prasyarat bagi notis perhimpunan tersebut dan juga kerana pihak penganjur tidak mendapat kebenaran daripada DBKL. 

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Amin Nordin Abdul Aziz pada Selasa berkata bahawa Bersih 4 tidak akan dibenarkan menggunakan Dataran Merdeka bersejarah, tetapi mereka akan dibenarkan untuk berhimpun di kaki lima di kawasan itu.

Oleh kerana  Dataran Merdeka dan Padang Merbok tidak dapat diguna secara tiba-tiba, para peserta perlu berehat semalaman di jalan-jalan di Kuala Lumpur.

"Bersih 2.0 menarik semula permintaan sebelum ini untuk peserta membawa khemah. Sebaliknya, kita kini meminta peserta membawa beg tidur, selimut dan payung sebagai tambahan kepada makanan dan minuman.

"Kami menyeru DBKL supaya berperikemanusiaan menerima keputusan ini," kata Bersih 2.0.

Disamping itu, Bersih 2.0 menyambut baik rancangan Kuala Lumpur (DBKL) hari ini untuk merakam Bersih 4 yg akan datang melalui litar tertutup (CCTV) dan menggesa supaya rakaman penuh disediakan kepada orang ramai.

"Bersih 2.0 gembira bahawa DBKL mengumumkan kamera CCTV akan beroperasi, dan menyeru DBKL membuat rakaman penuh yang boleh diakses kepada orang ramai (bukan hanya sebahagian)," kata penganjur perhimpunan itu dalam satu kenyataan di sini. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

ada sape2 blh bg info kat mana berlangsungnya roadtour GHB kt kuala terengganu esok. ingat nk join la..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...