JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, August 24, 2015

"Bersih, Cekap, Amanah" tema kerajaan negeri untuk perayaan sejajar dengan prinsip-prinsip polis., kata Ketua Polis Pulau Pinang

Tahniah diatas sikap toleransi Ketua  Menteri Lim Guan Eng kerana menarik balik tema "Bersih, Cekap dan Amanah" (BCA) dan akan menggunakan tema sambutan hari kebangsaan yang sama dengan kerajaan Pusat, menggunakan 'Sehati, Sejiwa'.

Mungkin LGE tidak mahu menimbulkan sebarang kontraversi yang akan mengheret sama pasukan keselamatan, murid-murid sekolah dan seterusnya penjawat awam.

LGE mungkin boleh meneruskan dengan tema BCA itu, apabila tindakan LGE tersebut telah mendapat sokongan daripada Ketua polis Pulau Pinang, Datuk Wira Abdul Rahim Hanafi (gambar sebelah) yg berkata, bahawa "Bersih, Cekap, Amanah" tema kerajaan negeri untuk perayaan sejajar dengan prinsip-prinsip polis. 

"Ini adalah tema kerajaan negeri dan kami akan mengambil bahagian dalam perarakan. Slogan ini juga selaras dengan prinsip-prinsip kuasa polis, "beliau dipetik berkata di sini.

Tahniah dan syabas kepada Ketua Polis Pulau Pinang yang tegas dengan sikap professional dalam menyuarakan kebenaran tanpa di pengaruhi emosi dan pandangan politik yg jumud sebagaimana pegawai atasannya.

Tahniah sekali lagi kita ucapkan kepada LGE kerana sanggup mengalah dan tidak mahu memanjangkan perkara tersebut demi untuk menjaga keharmonian dan sikap bertoleransi tinggi yg ada padanya.

Namun sikap Panglima ATM Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, Menteri Pelajaran dan Timbalannya Datuk Seri Mahdzir Khalid dan Chong Sin Woon yang menyatakan tidak akan turut menyertai acara perbarisan Hari Merdeka di Pulau Pinang adalah amatlah memalukan dan menjengkelkan.

Mereka ini semuanya terlalu phobia dengan perkataan 'Bersih' semata-mata kerana dikaitkan dengan Demo Bersih 4.0 yang bakal diadakan pada 28-29 Ogos ini nanti.

Mereka hanya bersetuju untuk menyertai perbarisan hari Merdeka di Pulau Pinang setelah Ketua Menteri Lim Guan Eng menarik semula tema "Bersih, Cekap dan Amanah" tersebut. 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...