JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, August 28, 2015

Bersih : Tunggu kami dari Perak 10,000 jer!

IPOH, 28 Ogos - Lebih 5,000 orang dari Perak dijangka menyertai Bersih 4 perhimpunan dengan sebilangan besar daripada mereka tujuan mereka sendiri kepada perkara-perkara mesyuarat diatur oleh penganjur perhimpunan.

 Tinjauan Utusan Malaysia di ETS KTM Bhd (perkhidmatan kereta api elektrik) kaunter di stesen kereta api Ipoh semalam menunjukkan tiket tidak lagi disediakan bagi mereka yang ingin melakukan perjalanan ke Kuala Lumpur hari ini.

 Seorang kakitangan kaunter berkata tiket untuk semua lapan kereta api ke Kuala Lumpur hari ini telah habis dijual beberapa hari yang lalu, satu keadaan yang biasanya tidak berlaku.

 Begitu juga, tiket kereta api pagi esok telah dijual hari lebih awal.

 Terdapat empat kereta api dijadualkan berlepas Ipoh 05:15-12:15 esok.

 Beberapa orang ahli pelbagai pertubuhan bukan kerajaan yang Malay Mail bercakap dengan semalam berkata mereka akan mengambil ETS ke Kuala Lumpur sama ada malam ini atau esok pagi.

 Sebahagian daripada mereka berkata mereka membeli tiket beberapa minggu yang lalu kerana bimbang tiket akan benar-benar habis dijual jika mereka membeli pada saat akhir.

 Terdapat juga mereka yang akan melakukan perjalanan menggunakan perkhidmatan bas ekspres dari Terminal Amanjaya di Meru Raya. Semakan dengan tiket kakitangan kaunter menunjukkan tiket kebanyakan bas ke Kuala Lumpur di antara malam dan esok pagi telah habis dijual. Dengan sebilangan besar orang yang menggunakan pengangkutan awam untuk perjalanan, sekurang-kurangnya beberapa ratus penyokong akan ke Kuala Lumpur dengan bas diatur oleh parti politik. 

 Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran berkata beliau dan Ahli Parlimen Ipoh Timur Thomas Su telah menenpah lapan bas.

 "Semua bas kami penuh. Kami akan bergerak pada pagi Sabtu dan turun di Brickfields sebelum berpindah ke tempat yang ditetapkan.

 "Kami telah menasihatkan peserta perhimpunan dari Ipoh membawa garam, air, tuala dan memakai kasut yang selesa," katanya.

 Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming berkata,  10 buah bas telah disewa khas untuk membawa penyokong dari beberapa bandar, ramai lagi akan menggunakan sama ada pengangkutan awam atau pengangkutan sendiri untuk pergi ke perhimpunan tersebut.

 "Malah bagi Perak, saya boleh mengatakan orang ramai pergi ke KL akan menjadi luar biasa. Saya berani berkata lebih daripada 10,000 orang akan pergi dari negeri kami," katanya.

 "Ramai golongan profesional yang saya kenal secara peribadi, yang tidak pergi perhimpunan Bersih sebelum ini, akan ke Dataran Merdeka kali ini."

 Nga, yang juga Ahli Parlimen Taiping dan ADUN Kepayang, berkata beberapa ahli-ahli parti dan juga orang lain telah mula pergi ke Kuala Lumpur sejak semalam.

 Sekumpulan penyokong Gabungan Harapan Baru dari Lumut, Pangkor dan Manjung telah mendapat penajaan bagi dua buah bas untuk mengambil peserta perhimpunan di Kuala Lumpur esok. ~  sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...