JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, August 01, 2015

GHB ambil alih parti KITA, alternatif kepada PAS - Mujahid

GEORGE TOWN, 31 Julai - Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa hari ini memberi jaminan bahawa tidak akan ada sebarang percubaan untuk "membunuh" Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) dalam rancangan pengambilalihan kumpulan itu oleh Harapan Baru (HB) .

  Pengerusi pro-tem HB Pulau Pinang itu berkata tiada apa-apa untuk Zamil Ibrahim  bimbang tentang KITA kerana rancangan hanya akan menyusun semula parti itu dengan barisan kepimpinan baru.

 "Kami berada di pusingan terakhir perbincangan mengenai pengambilalihan dan diharapkan kami akan dapat siapkan pada 31 Ogos," kata Mujahid pada sidang akhbar di sini.

 Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sebelumnya, Zamil - yang melepaskan jawatannya sebagai pengerusi KITA - berkata beliau dan penyokongnya akan berusaha untuk menjaga KITA terus hidup, walaupun HB mungkin "membunuh" parti.

 Beliau berkata kepada jawatankuasa HB, yang terdiri daripada progresif PAS yang telah disingkirkan dalam pemilihan parti Islam itu baru-baru ini, supaya segera keluar dari PAS dan menyertai KITA. 

 Mujahid hari ini mengakui bahawa itu merupakan sebahagian daripada rancangan jawatankuasa HB untuk menyertai KITA sambil menegaskan bahawa ia adalah "langkah taktikal".

 "Jadi, akan ada masa tertentu untuk mengumumkan kita menyertai parti," katanya, sambil menambah bahawa ia akan menjadi lebih mudah untuk menyertai dan menyusun semula parti yang sedia ada daripada mendaftar yang baru dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS).

 Terdahulu Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir negeri Chow Kon Yeow mengumumkan pelantikan semula dua anggota Majlis, Mohd Nasir Yahya (MBPP) dan Dahalan Fazli (MPSP) berkuat kuasa 1 Ogos ini.

 Chow berkata pelantikan itu dibuat selepas mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan pada 29 Julai lepas meluluskan untuk melantik semula dua anggota Majlis daripada PAS itu.

 Mhd Nasir dan Dahalan sebelum ini meletak jawatan sebagai Anggota Majlis berikutan keputusan Muktamar Tahunan PAS Pusat kali ke-61 Jun lepas menerima usul Dewan Ulama tanpa perbahasan iaitu memutuskan hubungan dengan DAP. ~  sumber 
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...