JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, August 11, 2015

Ketelusan Diperlukan AS $ 3 Billion Dibangkitkan Oleh 1MDB!

SPRM dalam satu kenyataannya telah mengesahkan dana RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun peribadi Najib Tun Razak adalah sumbangan derma daripada pihak penderma yang berasal dari Asia Barat dan pihak berkaitan juga sudah mengesahkan mengenai derma berkenaan kepada SPRM.

 Bagaimanapun, identiti penderma berkenaan tidak dapat didedahkan. Kenapa perlu dirahsiakan sangat identitinya? Tidak ini boleh menimbulkan kecurigaan?

 Menurut kenyataajn SPRM itu lagi, "SPRM telah mendapat tahu tentang butir penderma melalui dokumen yang diambil dari bank dan didapati bahawa terdapat empat surat yang diserahkan kepada pihak bank apabila jumlah wang yang besar dimasukkan ke dalam akaun YAB Perdana Menteri. 

"Dalam dokumen itu ada dijelaskan bahawa sumbangan RM2.6 bilion adalah sebagai derma," 

 “Sumbangan derma RM2.6 bilion itu tiada kaitan langsung dengan 1MDB”

Betulkan tiada kaitan langsung dengan 1MDB? SPRM saja nak buat kelakar ke apa? Cer baca yang berikut pula nih : Khabar angin mengatakan bahawa Perdana Menteri tidak lama lagi akan mendedahkan 'Penderma Timur Tengah' beliau yang menymbang AS $ 680,000,000  ke dalam akaun peribadinya sebelum pilihan raya lepas.

Waima, mantan Timbalan PM dan Timbalan Pengerusi UMNO tidak tahu menahu tentang wang derma tersebut, tetapi Najib berkata, ia bertujuan untuk dibelanjakan untuk parti dan kempen pilihan raya - bahawa ia adalah "bukan untuk kegunaan peribadi".

 Tanpa maklumat lanjut mengenai perkara ini, dunia mempunyai kurang bukti melalui kenyataan Perdana Menteri sendiri yang hampir tidak sangat memuaskan.

 Jika organisasi UMNO dikendalikan dengan betul, setiap derma yang diterimanya tentu telah direkodkan dan perbelanjaan diperincikan.

 Terdapat juga undang-undang pilihan raya, mengenai had ke atas perbelanjaan yang telah melebihi berkali-kali dilakukan oleh Najib secara rahsia.

 Namun, Najib telah menunjukkan rasa jengkelnya dikecewakan oleh sebahagian besar ahli Umno.  Semalam kata-kata kasar beliau memberitahu: 

"Apa yang berlaku adalah mereka terus berdiam diri apabila mendapat wang tetapi apabila saya diserang, semua senyap,” katanya semasa merasmikan mesyuarat Umno Bahagian Bandar Tun Razak pada Sabtu.

 Jadi, jika seseorang yang menyamar sebagai "penderma" kini diseret dengan berat hati ke dalam perhatian untuk menyelamatkan Najib apakah semua orang menjadi kagum?

 Wang ini adalah tidak betul dan tidak sah dikendalikan dan terus terang, kenyataan bahawa X atau Y  adalah 'penderma' itu adalah tidak memadai.

 Masa untuk Ketelusan

 Ketelusan adalah rakan orang yang benar dan jika Najib berasa sangat tidak bersalah dalam urusan ini, dia dan 'penderma'nya itu, kita perlu melihat keseluruhan transaksi sekitar 'derma' ini barulah kemudian akhirnya, orang mungkin percaya lelaki yang telah menjadi terkenal dengan kisah-kisah yang berubah-ubah  ke atas 1MDB.

'Si Penderma', sebagai permulaan, perlu mengesahkan bahawa dia sememangnya pemegang akaun untuk Tanore Kewangan Corporation (BVI) di Falcon Bank di Singapura pada Mac 2013.

 Ini adalah sesuatu yang boleh disemak dengan pihak berkuasa, sudah tentu, jadi lebih baik untuk tidak berbohong.

  'Sipenderma' dan sesungguhnya bank seperti Wells Fargo patut juga menjelaskan mengapa maklumat penting mengenai identiti penderma dan penerima telah berhenti dokumen pemindahan, yang sebenarnya digambarkan pemindahan itu sebagai "bayaran".

Jika bank-bank yang berkaitan, termasuk Wells Fargo, gagal untuk mendapatkan dan mendaftar maklumat ini mereka akan melampaui peraturan pengubahan wang haram - bagi sejumlah yang sangat serius tentunya!

 Kaitan  Aabar 

Yang paling penting, yang perlu lebih telus ialah aktiviti pengumpulan dana oleh 1MDB dan Aabar Abu Dhabi yang meragukan yang begitu kemas bertepatan dengan 'derma' aneh dan lagi tidak berasas pada tahun 2013.

   'Usaha sama strategik' MDB yang ditandatangani dengan Aabar 12 Mac menyebabkan penjanaan bon AS $ 3 bilion oleh 1MDB hanya dua hari sebelum AS $ 680,000,000 mula masuk ke akaun Najib.   

Jika keduanya ini  adalah mega -urus niaga berasingan, maka mengapa tidak disiarkan butiran ini dan selesaikan perkara itu?

Lagipun, Mohammed Al-Husseiny adalah Ketua Eksekutif Aabar sendiri (dan kemudian Pengerusi Falcon Bank), yang sebelum dibawa keluar dari bayang-bayang, selepas spekulasi berbulan-bulan, bahawa beliaulah yang membiayai sehingga AS $ 100 juta pelaburan dalam pengeluaran filem Wolf of Wall Street untuk Riza, anak tiri Najib.

<== Al-Husseiny mengumumkan, beliau telah menggunakan wang poket sendiri untuk membiayai pengeluaran filem tersebut. Ia adalah satu kenyataan yang pelik bagi seorang penjawat awam yang digaji untuk membuat kenyataan demikian tanpa disokong oleh sebarang bukti.

Bos Al Husseiny pada masa itu adalah
Khadem al Qubassi  Pengerusi Aabar
 dan kawan berpesta parti Jho Low 
 Ia juga memberi isyarat jelas konflik kepentingan, kerana banyak pautan antara aktiviti pinjaman 1MDB dan Aabar - pautan yang telah ditunjukkan untuk menjadi sangat menguntungkan bagi Aabar, walaupun peranan mereka telah hampir sepenuhnya pasif di sebelah pelaburan dalam 1MDB.

2014 akaun dan masalah 1MDB untuk Goldman Sachs

Akaun 1MDB menangani tempoh ini adalah bagi tahun berakhir Mac 2014.

 Dihasilkan oleh Deloitte ini amat kurang secara terperinci, tetapi mereka mengesahkan bahawa sejumlah wang sebanyak AS $ 3 bilion diperoleh oleh anak syarikat 1MDB Global Investments Limited (IMGIL) sebagai 'seed capital' untuk projek usaha sama dengan Aabar dipanggil Abu Dhabi Malaysia Investment Syarikat (ADMIC).

 Ini adalah sumbangan Malaysia kepada 'kerjasama strategik' yang banyak disebut-sebut ditandatangani 12 Mac 2013 antara 1MDB dan Aabar untuk membangunkan cadangan 'Tun Razak Exchange' itu.

Akhirnya Aabar tidak menyumbang.

 Wang yang telah dibangkitkan secara peribadi dalam hanya seminggu oleh bank Goldman Sachs International (GSI) sesuai dengan akaun-akaun ini, yang mencatat bahawa wang yang telah dibangkitkan oleh 19 Mac.

 GSI juga sebelum ini menimbulkan dua bon pembelian kuasa lain untuk 1MDB, yang atas sebab-sebab yang tidak dapat dijelaskan bersama dijamin oleh Aabar (satu perkara hanya ditemui salinan sekali sulit daripada terbitan bon swasta telah bocor).

 Sama sekali bank menaikkan AS $ 6.5 bilion dalam pinjaman untuk Najib, mengecas tinggi hingga mencecah US $ 590.000.000.
Goldman (GSI)menyerahkan wang dalam seminggu dan 
mengenakan cas bom! [2014 Laporan Tahunan 1MDB)
Petikan di atas dari Laporan Tahunan 1MDB 2014; mengandungi beberapa yang menakjubkan, jika maklumat yang sangat terhad.

Pertama, ia memberitahu kita bahawa separuh daripada keseluruhan AS $ 3 bilion yang dijana pada 19 Mac 2014, kononnya untuk membiayai pembinaan Tun Razak Exchange telah dibelanjakan pada akhir tempoh perakaunan!

Waima ia tidak dibelanjakan untuk projek itu (kita semua tahu bahawa masih terbiar ) tetapi, menurut Akaun US $ 1.58 bilion telah dimasukkan, tetapi "hasil bersih baki [$ 1420000000]" telah "digunakan oleh Syarikat bagi modal kerja dan tujuan pembayaran balik hutang "iaitu digunakan untuk entah apa-apa!

 Memandangkan ini adalah satu jumlah yang besar bagi sebuah syarikat pelaburan telah membazirkan dengan berkesan dalam masa hanya satu tahun (kira-kira dua kali ganda jumlah yang berakhir di akaun Najib sebenarnya) tidakkah orang ramai berhak untuk mendapatkan beberapa butiran?

 Sesungguhnya, Perdana Menteri seharusnya tidak ragu-ragu memperincikan apa yang berlaku kepada semua pinjaman awam ini, memandangkan ia telah dibenarkan oleh 'pemegang saham' tunggal 1MDB (sendiri) dan dijamin oleh 'surat jaminan' oleh Menteri Kewangan (dirinya lagi )?

<==Surat jaminan dari Menteri Kewangan (Najib) yang juga secara rahsia pada masa itu pemegang saham tunggal 1MDB

 Najib sepatutnya cemas untuk menimbus beberapa kebocoran yang luas ini yang boleh mengakhiri punca dana 'penderma' Timur Tengahnya tanpa nama , misalnya. bersambung  ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Orang Arab tu pakai diri dan dokumen dia. 1MDB pakai kerajaan jadi penjamin mesti ada jaminan awal yang dia dah pasti untuk derma sebegitu besar. Derma silap mata bukan sihirla. Yang ni banyak orang atasan buat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...