JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, August 09, 2015

Mural besar mengubah kejiranan Mexico yang miskin


Pachuca, Mexico, 8 Ogos 2015 (AFP) - Palmitas, kejiranan batu yang di bandar Mexico Pachuca, pernah mempunyai reputasi sebagai medan pertempuran di mana kumpulan-kumpulan berperang berebut kawasan.

 Tetapi baru-baru ini pertumpahan darah di jalan-jalan sempit, kediaman setinggan di lereng bukit telah berkurangan secara mendadak dan ia mendapat perhatian dan dialu-alukan.

 Sekumpulan pelukis tempatan dipanggil German Crew telah melukis satu mural gergasi di seluruh rumah di bandar itu, dibantu oleh penduduk untuk mengubah dinding lama mereka ke dalam bentuk karya seni yang bertenaga.

Dilihat dari jauh, seluruh kejiranan kini membentuk, pelangi berwarna gelombang terang yang telah membawa kebanggaan yang baru bagi penduduk dan membuka wawasan baru kepada belia tempatan.

 Dilihat dengan lebih dekat, mural gergasi mengandungi masih lebih mini mural yang berinteraksi main-main dengan reka bentuk keseluruhan.

 Kumpulan pelukis itu mengecat semula kira-kira 20,000 meter persegi (215,000 kaki persegi) dinding kelabu daripada 200 buah rumah untuk mewujudkan mural terbesar di Mexico.

 Projek ini telah dilancarkan pada tahun 2012 dengan matlamat untuk menggunakan seni untuk membaiki sosial kejiranan tempatan dan mengurangkan jenayah.

 Dibiayai oleh kerajaan Mexico, menelan kos $ 310,000 dan mengupah 20 pelukis tempatan.

"Kami terpaksa meyakinkan penduduk untuk membenarkan kami mengecat semula rumah-rumah mereka," kata Ana Estefania Garcia, ketua perancangan bandar untuk Pachuca.

 " Langkah pertama kejiranan telah dicat puti semula, seolah-olah berkata, 'Kami bermula dari awal.' Itu adalah satu kejutan bagi mereka. "

 Pihak perbandaran membersihkan jalan-jalan di kejiranan, kereta-kereta rosak yang terbiar dan berkarat dikeluarkan dan dipasang lampu jalan baru dan lapan kamera keselamatan.

 Karya seni yang luas kemudian dicat di muka bangunan baru ini, dilancarkan semula mural tradisi  Mexico, membawa kepada kemasyhuran dunia oleh artis-artis seperti Diego Rivera (1886-1957).
 
Pegawai bandar raya memuji bahawa projek dengan kadar penurunan dramatik jenayah.

 "Jenayah telah turun sebanyak 35 peratus sejak projek itu dilancarkan pada tahun 2012," kata Garcia.

 "Ahli-ahli geng yang bersaingan bekerja bersama-sama dalam projek ini. Mereka dapat mengenali antara satu sama lain."

 Kumpulan-kumpulan masih wujud, tetapi hari ini mereka "makan, mengecat dan bergaul," katanya.

 "Mereka bukan kawan yang terbaik, tetapi mereka tahu bahawa mereka boleh bekerja bersama-sama untuk menjaga komuniti mereka."

 Pandangan itu disuarakan oleh Roberto Robles, seorang pelukis grafiti berusia 36 tahun dan ahli German Crew.

"Seni telah membuat perbezaan yang besar. Warna mengubah mood rakyat. Gray menenggelamkan mereka dalam kebosanan," katanya. 

 "Salah seorang budak lelaki memberitahu saya, oleh kerana rumahnya dicat, dia teransang untuk pergi ke sekolah kerana dia lebih bahagia."

 German Crew  kini bekerja pada lukisan individu yang lebih terperinci di dinding menceritakan kisah kawasan kejiranan dan penduduknya.sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...