JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, August 10, 2015

PAS mungkin hanya harapan untuk Najib

oleh Rizuan Shamsudin 

PENDAPAT: Selepas pemecatan Muhyiddin Yassin daripada Kabinet dan dilaporkan rundingan antara pembangkang dan beberapa pihak dalam Umno untuk undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Parlimen, tumpuan kini adalah pada PAS. Parti Melayu kedua terbesar yang mungkin satu-satunya harapan untuk Najib. 

Menurut kenyataan yang dibuat oleh 17 Ahli Parlimen pembangkang, termasuk pengerusi Gerakan Harapan Baru Mohammad Sabu, undi tidak percaya mungkin dicadangkan semasa sesi Dewan Rakyat yang akan datang, dari Oktober hingga Disember, atau lebih awal.

Walaupun pembangkang hanya ada 87 Ahli Parlimen  berbanding 134 daripada BN, Najib masih boleh digulingkan jika penyokong Ahli Parlimen BN Muhyiddin dan Shafie Apdal itu bergabung tenaga. 

Shafie mempunyai pengaruhnya di Sabah, yang mempunyai 25 kerusi Parlimen. Di Johor, bukan hanya separuh daripada Ahli Parlimen adalah dengan Muhyiddin, keluarga diraja juga tidak begitu sukakan Najib. 

Kumpulan Ahli Parlimen ini telah berjanji untuk membentuk kerajaan sementara sehingga GE14. 

  Kerajaan ini pasti akan meneruskan siasatan yang sedang dijalankan ke atas 1MDB dan skandal lain. 

Jika Dr Mahathir Mohamad - yang paling prolifik mengkritik Najib - melobi bersungguh-sungguh, dia tentu akan menggesa Ahli Parlimen yang berada di pihak Muhyiddin untuk mengundi menentang Najib. 

Satu-satunya halangan kini adalah Ahli Parlimen PAS yang setia kepada Presiden Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Haron Din. Hadi mungkin menggunakan peluang itu untuk memberi tekanan kepada Najib supaya membenarkan undang-undang Hudud yang akan dibentangkan di Parlimen, sebagai pertukaran untuk sokongan daripada Ahli Parlimen PAS.

 PAS mempunyai 21 Ahli Parlimen, termasuk dari golongan progresif - Khalid Samad, Dr Hatta Ramli, Kamaruddin Jaafar, Mujahid Yusuf Rawa dan Dr Mariah Mahmod. Jika pembangkang merancang untuk menggulingkan Najib melalui undi tidak percaya, ia memerlukan sokongan sekurang-kurangnya 24 Ahli Parlimen dari BN. 

Sebaliknya, PAS boleh menawarkan 16 Ahli Parlimen (tolak progresif) kepada Najib. Oleh itu, ia tidak begitu mudah untuk mengundi Najib keluar. 

PAS 'berdiri di atas saga 1MDB adalah jelas dari awal lagi - ia tidak akan menyambut panggilan untuk perletakan jawatan Najib.

 Walaupun Timbalan Presiden Tuan Ibrahim Tuan Man sesekali mengkritik Najib, Abdul Hadi tidak pernah mengkritik Perdana Menteri. 

Haron Din juga menolak dakwaan bahawa RM2.6 bilion telah disimpan di akaun peribadi Najib. 

Kedua-dua tokoh ini menikmati kesetiaan lengkap daripada ahli-ahli PAS mesti mempunyai alasan mereka sendiri untuk tidak mengkritik Najib.

Jadi, tidak ada sebab untuk meragui sokongan PAS untuk Najib sehingga PRU akan datang. Sokongan itu dibuat lebih jelas dengan kenyataan Hadi mengenai rombakan baru.

 "Kita tidak boleh mengatakan bahawa kita bersetuju atau tidak (dengan Kabinet baru barisan). Kita akan melihat bagaimana mereka menjalankan tugas mereka, terutama dalam isu-isu yang memberi kesan kepada rakyat dan negara ini," Hadi dilaporkan sebagai berkata oleh Astro Awani.

 Jika PAS terus menyokong Umno dan Najib, parti itu akan menghadapi risiko kehilangan populariti di kalangan penyokong asasnya - pengundi Melayu.

 Adalah tidak mungkin Najib akan membenarkan hudud, kerana takut kehilangan Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak yang tidak pernah akan bersetuju dengan undang-undang Islam.

 Lebih buruk lagi, Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak boleh pada bila-bila beralih sokongan mereka.

 Ironinya adalah bahawa jika hudud tidak diluluskan pada sesi Dewan Rakyat yang akan datang, kebanyakan penyokong PAS mungkin meninggalkan parti.  

Yang benar adalah, politik Melayu tidak boleh kembali ke Reformasiera. 

Kerosakan yang cukup telah dilakukan dalam tempoh yang 1998-2000, yang disebabkan oleh keadaan terdesak Mahathir untuk berpaut kepada kuasa, di tengah-tengah krisis ekonomi.  

Pendekatan politik baru perlu dibuat, di luar politik perkauman Umno dan PAS. 

Semua pemimpin-pemimpin Melayu dalam UMNO, PAS, PKR dan parti-parti lain yang cintakan negara perlu tampil untuk merumuskan sesuatu seperti konsensus kebangsaan.  

Krisis politik semasa kita berada pada tahap kritikal, tambahan pula dengan hutang negara pada RM600 bilion dan hutang isi rumah pada RM800 bilion. 

Dengan hutang 1MDB sebanyak RM42 bilion dan hutang pelbagai GLC dijamin oleh kerajaan persekutuan, ekonomi kita, lambat laun, pasti akan runtuh. 

Malaysia akan menjadi seperti Greece jika Ahli Parlimen kita masih tidak bersedia untuk membuang perbezaan mereka dan mula bekerjasama. - Theantdaily
Comments
3 Comments

3 comments :

Hope Last said...

pakar ekonomi pulak,

Hope Last said...

ahli nujum pulak.

Abdul Said said...

Bukan satu perkara yang pelik bila Aji Adi menyokong PM. Niat, cita-cita dan dendam berahi ulamak-ulamak PAS untuk menjadi menteri, setiausaha parlimen, setiausaha politik, pengerusi dan ahli lembaga GLCs sudah meluap-luap. Air lior meleleh bila mendengar orang lain dapat datuk, datuk seri, datin paduka dan sebagainya. Itulah sebenarnya yang diperjuangkan oleh pemimpin-pemimpin PAS masakini. Nampak sangat ramai sekali ulamak sesumpah. Semasa Almarhum Tuan Guru Nik Aziz ada semua menikus macam jantan tak berbuah. Bila Almarhum tiada semua tunjuk belang!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...