JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, August 30, 2015

Penganut bukan Islam turut menghormati peserta yang melakukan solat

Peserta perhimpuanan Bersih 4 yang bukan beragama Islam ternyata  tahu menghormati agama rakan mereka yang Islam. 

Mereka secara tidak langsung dapat memerhati dengan dekat bagaimana orang Islam melakukan solat mereka walaupun di tempat awam yang terbuka begitu sahaja.

 Pastinya, keadaan tersebut sedikit sebanyak turut memberi kesan dan membuka minda mereka tentang betapa mudahnya Islam itu diamalkan. Secara tidak langsung, peserta yang muslim telah turut mendemontrasikan kepada mereka cara solat orang Islam.Ini juga merupakan satu kejayaan dalam uslub berdakwah kepada non-Muslim.

KUALA LUMPUR, 29 Ogos - Peserta Melayu-Islam perhimpunan Bersih 4 hari ini menunaikan solat  Zohor mereka di hadapan pusat membeli-belah Sogo di sini jelas menyangkal dakwaan bahawa perhimpunan itu hanya menarik minat bukan Melayu sahaja.

 Naib Presiden PKR dan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli berkata solat di tempat terbuka awam adalah penting untuk "memecahkan" percubaan oleh musuh politik yang menggambarkan orang Melayu sebagai tidak berminat dengan tuntutan oleh penganjur Bersih 2.0  untuk reformasi politik.

"Nisbah Melayu : bukan Melayu mungkin 50-50, manakala yang sebelumnya nisbahnya adalah mungkin 70-30 atau 60-40," kata Rafizi.

Di bawah terik matahari , kira-kira 100 Melayu-Islam yang berpakaian T-kuning Bersih 4, menunaikan solat mereka di kaki lima, di depan pintu masuk utama pusat membeli-belah Sogo.

Penunjuk perasaan Cina dan India menunjukan sikap hormat dan toleransi sewaktu mereka mengerjakan solat dengan hanya memerhati dengan senyap tanpa membuat bising di ketika itu.

 Beribu-ribu yang berpakaian kuning, warna tandatangan Bersih, telah mula berarak ke arah Dataran Merdeka di sini, memegang sepanduk dengan kata-kata "Turun Najib" dan "1 sokongan undi tidak percaya", merujuk kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Solat Maghrib diimami oleh Uzt Zul dari Ipoh
 PAS, yang sebelum ini bersama penyokong Bersih Melayu-Islam mereka dari seluruh negara pada masa lalu, kali ini memilih untuk tidak bersama, memberi alasan ketidaksesuaian masa demonstrasi itu yang begitu hampir dengan Hari Merdeka pada Isnin.

 Parti Islam pembangkang itu nampaknya telah menjauhkan diri daripada kumpulan reformasi Bersih 2.0 selepas kumpulan konservatif memenangi dalam pemilihan parti itu baru-baru ini. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...