JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, August 25, 2015

Polis jangan ikut suka-suka membuli rakyat


Polis Malaysia perlu fikirkan semula tindakan mereka yang mahu menggunakan senjata renjat terhadap para peserta Bersih 4.0. 

Peserta himpunan Bersih belum pernah merusuh atau cuba menyerang pasukan keselamatan. Tetapi pasukan keselamatanlah yang sering melakukan serangan dan membuli peserta perhimpunan Bersih. 

Tidak puaskah lagi polis membelasah kami dengan sepak terajang dan hentakan belantan? Sembur kami dengan tear gas dan air asid? Nak diupgradkan pula dengan menggunakan senjata renjat atau Taser Gun .....

   Seorang remaja Florida mati selepas diTaser polis.

Diterbitkan pada 8 Ogos 2013 : Siasatan sedang dijalankan di Miami, Florida selepas seorang pendatang Colombia berusia 18 tahun meninggal dunia awal hari ini berikutan kejadian kejar mengejar dengan pegawai-pegawai polis yang berakhir dengan ledakan Taser ke dada remaja itu.

  Israel Hernandez meninggal dunia awal hari ini selepas dibawa dari tahanan polis ke sebuah bilik kecemasan South Florida. Dia dikejarkan oleh polis selepas ditangkap menyembur lukisan di restoran McDonald yang terbiar dan ditangkap apabila polis melepaskan cas elektrik dari pistol Tasernya.

 Pihak berkuasa sedang menunggu keputusan laporan bedah siasat dan toksikologi untuk membuat penentuan mengenai punca kematian. Sementara itu, rakan-rakan dan keluarga Hernandez sedang berduka kerana kehilangan seorang remaja tempatan yang dikenali di kalangan rakan Miami sebagai seorang artis jalanan dan pemain skateboard.

 "Saya tidak boleh percaya," Rafael Lynch, kawan dan rakan sekerja di MIA Skate Shop, memberitahu New Times Miami

"Saya masih mempunyai topi dan lembaga skateboardnya itu. Mereka masih bau seperti dia. Ia gila. Orang ni bukan orang biasa. Dia bukan jenis suka berpesta. Saya lihat dia minum bir pada masa lalu tetapi bukan untuk melakukan yang bukan-bukan. Saya suka orang ini. Dia sangat berbeza. Dia mempunyai semangat untuk meluncur dan melukis dan banyak perkara lain. Saya belajar banyak dari beliau. "

 Menurut polis, Hernandez ditahan selepas 6 pegawai mengejarnya awal hari ini kerana didakwa merosakkan bangunan McDonald yang kosong.

 "Pada 05:14 pada 6 Ogos 2013, Pegawai Polis Miami Beach memerhatikan kerosakkan harta swasta (grafiti) di 71 Street dan Collins Avenue. Apabila pegawai menghampirinya, subjek beredar dari situ, berikutnya kejar mengejar berlaku. 

Semasa kejar mengejar, subjek bertembung muka dengan pegawai tapi dia abaikan arahan pegawai  supaya berhenti. Dalam usaha untuk memberi kesan kepada penangkapannya, seorang Pegawai telah menggunakan senjata elektrik itu (TASER). Dia kemudian berad,  dalam jagaan, "Miami Beach Police Department, Ketua Raymond Martinez memberitahu New Times.

 "Apabila dalam tahanan, subjek kelihatan menunjukan tanda-tanda paksaan perubatan. Miami Beach Fire Rescue yang dipanggil ke tempat kejadian membawanya ke Hospital Mount Sinai, di mana beliau disahkan telah meninggal dunia," kata Martinez.

 Sahabat-sahabat Hernandez yang menyaksikan kejadian itu mengungkap dan memberi gambaran yang jauh berbeza. 

Thiago Souza bertindak sebagai peninjau kepada Hernandez ketika menyembur lukisan di McDonalds kosong itu, berkata bahawa salah seorang polis dimenangkap rakannya dan menolaknya ke dinding, menyebabkan rakannya itu terjatuh di atas tanah di mana beliau tidak lama terus menjadi kaku.

 "Badan mangsa berada di lantai tanpa bergerak-gerak, dan mereka semua hanya ketawa," Souza memberitahu WSVN News.

 Rakan lain di tempat kejadian, Felx Fernandez, memberitahu rangkaian bahawa pegawai-pegawai mengucapkan tahniah antara satu sama lain setelah mengalahkan Hernandez.

 "Itu yang membuat perasaan saya amat terganggu. Polis ini mengerikan, dan mereka tidak benar-benar peduli," kata Fernandez. 

 Ketua Martinez berkata bahawa penyiasatan sedang dijalankan dan "The City of Miami Beach ingin mengucapkan takziah kepada keluarga Israel Hernandez." 

Tambahnya, siasatan terbuka dan berterusan, tetapi setakat ini jabatan itu hanya mengeluarkan satu laporan polis empat halaman yang ditulis oleh seseorang pegawai yang tidak berada di tempat kejadian pada masa Hernandez ditahan atau direnjat.

 Israel Hernandez - Laporan Polis Miami Beach

 Ditanya oleh pemberita WSVN jika dia fikir polis menggunakan kekerasan yang berlebihan, Offir Hernandez, sikakak berkata, "Abang saya telah mati, bukan? Sudah tentu mereka telah melampau."

 "Dia mahu mengubah dunia entah bagaimana melalui seni," katanya kepada Miami Herald. "Kita mahu jawapan. Kita hanya mahu tahu apa yang berlaku." 

 "Adalah merupakan satu penghormatan untuk bekerja dengannya, '' tambah guru seni tinggi Miami Beach, Herb Kelly." 

Dia canggih. Dia mempunyai potensi yang menggerunkan. Cara kehilangan nyawanya dilakukan adalah tragis. ''

 Hernandez hanya baru-baru berusia 18 tahun dan berpindah ke Amerika Syarikat dari Colombia tidak lama sebelum ke sekolah tinggi. Peguam bagi keluarganya meminta siasatan bebas ke dalam kejadian itu.


Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...