JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, August 26, 2015

Polis tahan pelajar di bawah 124B Kanun Keseksaan ??

Polis beritahu budak-budak tu, memaksa seseorang untuk meletakkan jawatan melalui demonstrasi jalanan adalah haram. Hanya kerana duduk-bantah boleh dikenakan dibawah akta Kanun Keseksaan 124B?? 

Manalah budak-budak tu nak faham...Macam polis jugalah yang agak sukar nak faham apabila budak-budak tu beritahu polis merembat wang melalui 1MDB adalah perlu disiasat .... Rumit bukan???  Malaysiakini melaporkan :
Selepas kebuntuan di luar Parlimen, polis menahan 16 orang pelajar -13 lelaki dan tiga wanita - dan membawa mereka ke Balai Polis Jinjang.

 Tidak lama selepas mereka ditahan kira-kira jam 10.30 malam, aktivis lain ditahan kerana mengambil gambar dan merampas barangan.

 Beberapa pegawai polis cuba menghalang wartawan dari mengambil gambar semasa penangkapan yang kedua.

 Aktivis itu dilihat berdarah pada kakinya.

 Sebelum itu, sekumpulan 30 anggota polis berpakaian jaket menyuruh pelajar-pelajar yang berkhemah di hadapan Parlimen sejak semalam untuk beredar. Berbekalkan kabel plastik, mereka telah meminta sekumpulan kira-kira 20 pelajar untuk meninggalkan atau berdepan penangkapan.

 Ketua Polis Daerah Sentul R Munusamy berkata mereka telah memberikan pelajar lebih daripada 24 jam untuk berkhemah di sana dan apa yang pelajar lakukan boleh menjadi suatu kesalahan di bawah 124B Kanun Keseksaan.

 "Memaksa seseorang untuk meletakkan jawatan melalui demonstrasi jalanan adalah haram," katanya diumumkan.

 Walau bagaimanapun, jurucakap #Langkahsiswa Khairul Najib berkata mereka akan kekal.

 Najib diberi 24 jam untuk bertindak balas.

 Sebelum kebuntuan itu, pelajar di situ memberikan Perdana Menteri Najib Abdul Razak 24 jam lagi untuk berbincang dengan mereka mengenai isu-isu semasa.

 Khairul memberitahu bahawa satu sidang media akan diadakan pada tengah malam esok jika kerajaan yang memerintah masih tidak memberi perhatian kepada mereka.

 "Kami memberikan kerajaan satu lagi 24 jam untuk bertindak balas kepada panggilan kami untuk beliau (Najib) untuk meletak jawatan atas peranannya dalam 1MDB dan sumbangan RM2.6 bilion. Dia perlu memberi perhatian serius kepada suara pelajar dan tuntutan kami," katanya.

 Kira-kira 20 pelajar berhujan semalam untuk berarak 1.5km dari Bank Negara ke Parlimen menuntut peletakan jawatan Najib dan kerajaan untuk bertemu dengan mereka.

 Malam ini, mereka juga mengadakan perhimpunan nyalaan lilin dengan sokongan orang ramai dan NGO.

Mahasiswa ikrar berhimpun di Jinjang sehingga aktivis ditahan dibebaskan
 
Pengerusi Gerakan Mahasiswa, Luqman Nul Hakim
menegaskan mereka tidak akan menghentikan
protes selagi tuntutan tidak dilayan.
Kumpulan Mahasiswa akan bersolidariti dan berhimpun di Balai Polis Jinjang di Kuala Lumpur sehingga rakan-rakan mereka yang ditahan di luar Parlimen semalam dibebaskan, kata Luqman Nul Hakim Zul Razali.


 Pengerusi Gerakan Mahasiswa yang juga koordinator Langkah Siswa itu berkata, mahasiswa bertegas tidak akan menghentikan protes selagi tuntutan tidak dilayan.

 "Kami juga menyeru seluruh mahasiswa dan anak muda untuk bersolidariti di hadapan lokap Jinjang bermula hari ini jam 8 pagi.

 "Kita nyatakan sokongan kepada sahabat-sahabat kita yang akan direman pada jam 10 pagi hari ini," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

 Luqman berkata mahasiswa juga mengecam sekerasnya tindakan yang bertentangan dengan prinsip demokrasi ini.9


 Katanya, pencabulan yang dilakukan di hadapan Parlimen yang merupakan simbol demokrasi adalah satu tindakan yang memalukan.

 "Kami hanya duduk dan bersolidariti menuntut demokrasi dikembalikan melalui 3 tuntutan. "Apakah tindakan ini merupakan satu kesalahan besar? Apakah kesalahan ini lebih besar daripada mengambil RM2.6 bilion duit rakyat?," soalnya. -  SUMBER
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...