JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, August 01, 2015

Sebab Sebenar Peguam Negara Telah Dipecat

Menurut dakwaan Sarawak Report (SR), dokumen-dokumen draf peringkat terakhir yang disediakan oleh Peguam Negara, telah dihantar kepadanya berikutan pemecatan Gani Patail dan kini telah disahkan oleh pihak kanan yang lain.

 Peguam Negara adalah di peringkat akhir untuk mendakwa kes rasuah terhadap Perdana Menteri Malaysia.

Ia adalah kertas pertuduhan untuk amalan rasuah di bawah Seksyen 17 (a) Akta SPRM, yang membolehkan hukuman hukuman sehingga 20 tahun penjara di bawah Seksyen 24 Akta tersebut.

Dalam keadaan yang tidak disangka orang ini adalah tidak lain daripada Perdana Menteri "Dato 'Seri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak" bersama-sama dengan seorang pengarah syarikat, Dato' Shamus Anuar Bin Sulaiman.

 Draft pertuduhan pertama menyatakan :

Bahawa kamu, bersama seorang lagu masih bebas iaitu Nik Faizal Ariff Bin Kamil pada 26.12.2014 di AmIslamic Bank Berhad, bangunan Ambank Group, No. 55 jalan Raja Chulan dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebagai ejen kerajaan Malaysia iaitu Perdana Menteri Malaysia merangkap Mentei Kewangan dan sebagai Penasihat Khas (Ameritus Advisor) Syarikat SRC International Sdn. Bhd. dengan niat bersama telah secara rasuah memperoleh suapan berjumlah wang tunai RM27juta daripada Syarikat SRC International Sdn. Bhd. yang dibayar melalui  Syarikat Gandingan Mentari Sdn. Bhd. dan Syarikat Ihsan Perdana Sdn. Bhd. ke akaun kamu AmPrivate Banking 1MY akaun no. 2112022011880 sebagai dorongan bagi melakukan suatu perbuatan berhubungan dengan hal ehwal prinsipal kamu iaitu membantu mendapatkan pinjaman dana daripada Kumpulan Wang Persaraan (diperbadankan) (KWAP) kepada Syarikat SRC International Sdn. Bhd.
Oleh yang demikian kamu melakukan kesalahan dibawah seksyen 17(a) ASPRM 2009 yang boleh dihukum dibawah seksyen 24 Akta dan dibaca bersama seksyen 34 Kanun Kesiksaan. 
Hukuman dinyatakan sabit kesalahan di bawah s24 ASPRM 2009 boleh di penjara selama tempoh tidak lebih 20 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut yang tinggi.

Jenayah yang disebut itu telah dilaporkan secara meluas berikut pendedahkan oleh Sarawak Report dan Wall Street Journal pada awal bulan lalu.

Menurut SR, dokumen yang dikeluarkannya itu adalah daripada siasatan pasukan petugas ke dalam 1MDB, yang menunjukkan bahawa bekas anak syarikat SRC International (yang Ketua Pegawai Eksekutif adalah Nik Kamil) telah membuat beberapa bayaran ke dalam akaun peribadi Perdana Menteri berjumlah berjuta-juta ringgit dalam tempoh dari Disember lepas ini februari.

 Bayaran pergi melalui syarikat Gandingan Menteri Sdn Bhd, yang mana Pengarah adalah Nik Faisal Ariff Kamil (juga mahu untuk disoal) dan Ihsan Perdana Sdn. Bhd. yang mana Pengarah Shamus Anuar juga dinamakan dalam waran itu.


Satu draf pertuduhan pilihan yang didakwa sedang diusahakan oleh Peguam Negara, telah turut diperolehi oleh Sarawak Report juga telah disiarkan dalam laporannya.Gambar sebelah.

Menurut Sarawak Report,  ketika Gani Patail tiba di pejabatnya pada pagi Isnin untuk memuktamadkan caj  terhadap Perdana Menteri, hasil daripada siasatan pasukan petugas pelbagai agensi dalam 1MDB, dia dapati Ali Bin Hamsa, Ketua Setiausaha Negara, telah menunggunya disitu dan memberitahunya [Peguam Negara, Abdul Gani Patail] bahawa dia telah dibuang kerja. 

Gani tidak dapat masuk kedalam pejabatnya untuk mendapatkan kertas-Nya.

  Dalam masa beberapa jam sebagaimana yang rakyat Malaysia semua tahu, Najib telah melaksanakan untuk mengukuhkan kedudukannya sebagaimana berikut :
  
Kebakaran di tingkat 10 Bukit Aman petang itu - ia adalah di mana semua dokumen mengenai jenayah kolar putih disimpan??

 Ketua Cawangan Khas telah dibuang, Timbalan Perdana Menteri telah dibuang dan empat orang anggota Jawatankuasa menyiasat Akaun Parlimen dinaikkan pangkat tanpa pilihan untuk jawatan dalam Kabinet dan tugasnya telah diisytiharkan digantung.

 Pengkritik-pengkritik kabinet yang tahu skandal 1MDB juga telah disingkir oleh Perdana Menteri. Ia juga mengumumkan bahawa mesyuarat Majlis Tertinggi UMNO, yang mewakili kepimpinan utama parti pemerintah, juga telah dibatalkan oleh Perdana Menteri.

 Sekarang satu Malaysia tahu mengapa Perdana Menteri telah memecat Peguam Negara dan ahli-ahli politik atasan. ~ sumber

Peguam Negara yang baru Afendi Ali telah menafikan draft dokumen tersebut dan menganggapnya sebagai palsu. Tapi ramai yang beranggapan hanya Gani sahaja, orang yang paling berhak untuk megesahkan.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...