JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, August 05, 2015

Surat terbuka kepada Paul Low : Anda memalukan masyarakat Kristian di Malaysia

Berikut adalah surat terbuka dari seorang penganut biasa Kristian kepada Senator Paul Low Seng Kuan, Menteri yang bertanggungjawab bagi Akauntabiliti dan Integriti, Kabinet Malaysia. Paul Lau merupakan anggota senior sebuah gereja tempatan di Kuala Lumpur, dan sebagai pembawa cahaya Injil Kristus telah dianggap memalukan masyarakat Kristian Malaysia. Persoalan saya, tidak malukah kita sebagai penganut agama Islam yang suci murni tapi ramai yang sinonim dengan rasuah. Sebut namanya sahaja, maka orang akan teringatkan rasuah yg dilakukan! Surat terbuka ini adalah reaksi terhadap kenyataan akhbar Paul Low  di sini


Encik Paul Low
Menteri Integriti Malaysia dan tadbir urus yang baik ,
Putrajaya,Malaysia 

Tuan,

 Izinkan saya untuk menambah beberapa komen mengenai kenyataan akhbar anda 31 Julai, 2015.

Petikan dari kenyataan akhbar anda: "Saya telah dibawa ke dalam kabinet persekutuan khusus untuk menggalakkan tadbir urus yang baik dan mengukuhkan ketelusan dan akauntabiliti dalam kerajaan."

 Pertama semua konsep penting tadbir urus yang baik melibatkan kedaulatan undang-undang, ketelusan dan akauntabiliti.

 Encik Low, semua ini perkara asas telah hilang dalam pemecatan itu unceremonious daripada Peguam Negara (AG) pada hari Isnin oleh PM Najib Abdul Razak. Kenyataan tidak sesuai pemecatan Peguam Negara kerana keuzuran oleh ketua setiausaha kepada kerajaan jelas merujuk daripada keangkuhan dan menghina PM untuk pejabat AG untuk terus berkuasa di semua kos.

 Tidak ada undang-undang yang dibuktikan dalam pemecatan AG yang sedang dalam proses memimpin siasatan pengendalian PM mengenai 1MDB. Sebaliknya pemecatan Peguam Negara daripada jawatan oleh PM Najib adalah terhadap keadilan semula jadi dan merupakan gangguan langsung oleh PM yang disiasat.

 Dari bermulanya penyiasatan 1MDB, adalah jelas bahawa tidak boleh menjadi objektif, adil dan siasatan rapi apabila orang yang disiasat adalah PM sendiri. Tadbir urus yang baik akan menentukan bahawa PM Najib berdiri turun sementara dari pejabat supaya tanpa prejudis, penyiasatan yang adil dan menyeluruh dapat dijalankan. Tetapi ini tidak berlaku.

 Dengan menyingkirkan AG dari pejabat dan menawarkan jawatan kabinet kepada tiga tonggak jawatankuasa PAC yang menyiasat kini telah merencat penyiasatan yang adil dan teliti saga 1MDB dan kini merupakan saham ketawa ke seluruh dunia. Di mana tadbir urus yang baik dalam semua ini? Di manakah akauntabiliti yang anda dirujuk?

 Semua ini berlaku pada 28 Julai dan anda mempunyai keberanian untuk mengeluarkan kenyataan akhbar anda 31 Julai mengenai tadbir urus yang baik dan ketelusan.

 Bagaimana anda sebagai pengikut Yesus Kristus, mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang sangat tidak teratur, curiga, tidak demokratik dan tidak mempunyai kesopanan moral dalam setiap aspek?

 Bagaimana anda boleh mengambil bahagian dalam makanan di kabinet meja Najib pada hari biasa dan memecahkan roti di meja Tuhan pada hari Ahad?

 Masyarakat Kristian marah, marah dan sangat kecewa dengan ringkasan Najib dan penyingkiran menghina Peguam Negara, ahli-ahli PAC dan Timbalan Perdana Menteri apabila penyiasatan 1MDB sedang berlangsung. Tiada jumlah kata-kata basi daripada anda tentang hasrat Najib mengenai tadbir urus yang baik akan mempunyai sebarang kesan ke atas sesiapa sahaja berdasarkan peristiwa-peristiwa ini, termasuk ramai rakyat Malaysia muda.

 Apa contoh yang anda dan bos anda, PM, menetapkan bagi rakyat Malaysia lebih muda yang akan menjadi pemimpin di negara ini esok?

 Di sebelah salah sejarah Malaysia?

 Dear Mr Low, saya percaya anda berada di sebelah salah sejarah Malaysia. Lima puluh tahun dari sekarang, sejarah Malaysia akan mencatat pembohongan anda mengenai episod yg memalukan ini dan nama anda akan dikenang sebagai seorang yang berdiri dengan raja-raja yang zalim dan tamak, menyokong nepotisme, kronisme dan rasuah. Sejarah mengingatkan kita tentang Marcos, Suharto dan Mubarak, untuk menamakan beberapa yg baru ini.

 Adakah anda tidak sedar bahawa kedudukan anda di dalam kabinet Malaysia sebagai menteri untuk menggalakkan tadbir urus yang baik, ketelusan dan akauntabiliti hanyalah permainan yang dimainkan oleh Najib? Bangun! Anda telah disedut ke dalamnya tanpa memahami sepenuhnya kesan daripada penyertaan dan penglibatan anda dalam kejahatan.

 Masyarakat Kristian Malaysia amat mencurigakan daripada langkah Najib terhadap TPM. Adakah dia akan ditangkap dan mengalami mata hitam dalam sel induk di Bukit Aman, seperti satu insiden terkenal bahawa rakyat Malaysia diingatkan, tidak lama dahulu?

 Adakah dia juga akan didakwa dengan kesalahan moral kerana beliau tidak lagi eksekutif?

 Kehadiran anda terus dalam kabinet Najib mencemarkan nama dan memalukan masyarakat Kristian di Malaysia kerana anda telah mengistiharkan diri anda untuk menjadi seorang Kristian. Anda sepatutnya menjadi cahaya bagi mereka yang berjalan dalam kegelapan, tetapi malangnya, anda juga berjalan dalam kegelapan.

 Kehadiran berterusan anda dalam Kabinet Malaysia hanya membolehkan saya untuk membuat kesimpulan bahawa anda adalah seorang yang membuat pertimbangan tidak wajar dan standard moral dan etika yang sangat diragui.9 Biar saya dalam menutup petikan dari tulisan Rasul Paulus kepada gereja di Efesus.

 05:11 Efesus: Tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan perbuatan sia-sia yang gelap, tetapi mendedahkan mereka.

 Tujuh rakan-rakan lain Kristian anda dalam kabinet, iaitu Idris Jala, Maximus Ongkili, Douglas Uggah, Wilfred Madius Tangau, Richard Riot, Joseph Entulu dan Joseph Kurup semua harus malu dan menundukkan kepala mereka kerana membawa nama Kristus namun mengambil bahagian dalam kerja-kerja kegelapan.

 Ingat apa yang Yesus berkata kepada para pengikutnya. "Bukan setiap orang yang berseru kepada-Ku: Tuhan, Tuhan! Akan masuk ke dalam Kerajaan Syurga, tetapi, melainkan dia yang melakukan kehendak Bapa-Ku yang di syurga." Matius 07:21

ROBERT HUM merupakan akauntan bersara.sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...