JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, August 07, 2015

Tiada Maaf Bagi Mu, PM!

 By Hafidz Baharom

Setiausaha Agung UMNO bukan sahaja percaya bahawa "Melayu mudah lupa" malah beliau berharap penderitaan Alzheimer yg melanda orang Melayu juga akan terpalit kepada semua rakyat Malaysia. Ini mungkin mengapa Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor merayu supaya Perdana Menteri diberikan peluang kedua.  

Kenapa kita perlu memberi kepada PM yang paling teruk dalam sejarah Malaysia lebih banyak peluang daripada yang telah diberikan? Keangkuhan dan ego yang ada padanya bukan tanda ciri-ciri pemimpin yang baik. 

Apabila banjir di beberapa negeri memberi kesan ratusan ribu rakyat Malaysia pada awal tahun ini, Perdana Menteri mempunyai peluang untuk membuktikan melalui tindakan mantranya "rakyat didahulukan". Sebaliknya beliau tetap meneruskan permainan golf di Hawaii. 

Apabila Sabah dilanda gempa bumi, dengan gegaran yang berterusan walaupun berbulan kemudian, dia mempunyai peluang untuk pergi ke sana untuk benar-benar menunjukkan empati. Sebaliknya, ia pergi ke Jeddah, sambil menyatakan, lantaran lawatan itu telah dirancang terlebih dahulu, dia tidak dapat membatalkannya. Dia juga membawa  keluarga bersama rombongan

Najib lebih pentingkan bermain golf bersama Obama daripada 
menyantuni mangsa banjir di negara sendir! Bukan sahaja
 bermain golf  di Hawaii malah juga di Bangkok. Baca di sini
Apabila beberapa akhbar  menyatakan bahawa sebuah syarikat yang dimiliki oleh Kementerian Kewangan dalam masalah, dia boleh mengambil kesempatan untuk menyiasat. Sebaliknya, dia menunggu sehingga artikel Wall Street Journal telah diterbitkan. Kemudian membuat bising dan hanya kemudian mengarah untuk siasatan.

 Kemudian dia mengambil peluang untuk memberi amaran kepada setiap portal berita atau akhbar yang lesen mereka akan digantung jika mereka mengulang siar mana-mana dakwaan-dakwaan ini manakala peguamnya menghantar surat permintaan yang pelik dan kabur kepada akhbar lain. 

Apabila media melompat ke atas dakwaan itu dan bertanya kepadanya sama ada dia benar-benar mempunyai wang tersebut, dia mempunyai peluang untuk menjadi terbuka dan mengaku apa sahaja yang dia lakukan. Sebaliknya, dalam kebijaksanaannya beliau menjelaskan bahawa ia "bukan untuk kepentingan peribadi" dan kemudian menukar nada untuk menggambarkan berbilion ringgit itu sebagai "derma ".

 Apabila bekas Timbalannya bertanya kepadanya secara terbuka supaya menjelaskan mengenai dana tersebut, memberi amaran bahawa rakyat Malaysia tidak bodoh untuk mempercayai ceritanya, PM naik marah dan menyingkirkan Timbalannya.

 Yang demikian itu adalah kenaifan sekumpulan daripada samseng kabinet baru yang cuba untuk mempertahankan penjelasan "derma" dengan mengatakan bahawa derma pilihan raya bagi parti-parti politik yang tidak dikawal selia. Cerita ini bertambah 'umph' apabila  anggota kanan dari parti Perdana Menteri sendiri mengumumkan bahawa tidak ada dana seumpama itu pernah dimasukan ke dalam akaun parti politik itu (Umno).

Tajuk muka depan akhbar Umno
Tetapi yang paling teruk sekali, pemimpin egois ini, malah Tengku Adnan sendiri terus lupa bahawa selepas beliau memenangi GE13 tanpa undi popular, Perdana Menteri yang baru dilantik memilih untuk tidak berterima kasih kepada pengundi di Malaysia yang benar-benar memberi dia peluang kedua. Sebaliknya, dia mengadu tentang bagaimana beliau telah dikhianati oleh orang Cina, malah hingga bertanya "Apa lagi Cina mahu?" 

 Di sana dan kemudian, dia mempunyai peluang untuk bercakap tentang perdamaian, kira-kira bagaimana rakyat Malaysia perlu mengetepikan politik dan kaum dan dakwaan-dakwaan di sekelilingnya tetapi dia memilih untuk tidak mengambilnya.

 Sementara menteri kabinet  dan Setiausaha Agung yang tidak cerdik boleh terus berfikir bahawa rakyat Malaysia adalah bodoh, naif dan benar-benar mempercayai pembohongan ini, yang sebenarnya ialah satu-satunya perkara yang memaksa mereka untuk bertindak demikian adalah ketakutan.

 Jadi, berbanyak maaf kepada Tengku Adnan, tetapi saya percaya rakyat Malaysia telah memberikan lebih banyak peluang dari yang sepatutnya kepada Perdana Menteri. Malah, untuk mengesahkan ini saya cadangkan dibuat undian di setiap bahagian dalam parti untuk melihat apakah suara mereka masih mahu Perdana Menteri kekal sebagai ahli parti.

 Keputusan mungkin akan mengejutkan anda. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...