JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, August 07, 2015

Zaid ingatkan polis, AG yang menghalang penjawat awam suatu kesalahan

KUALA LUMPUR, 6 Ogos -  Bekas menteri undang-undang Umno, Zaid Ibrahim menyatakan kebimbanganya bahawa Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dan pegawai-pegawainya mungkin akan menjadi sasaran seterusnya.

DS Najib telah menyingkirkan timbalannya Muhyiddin dan Naib Presiden Umno Datuk Seri Shafie Apdal daripada Kabinet minggu lalu. Kedua-duanya telah mengkritik cara kerajaan mengendalkan kontroversi 1MDB. 

 Tan Sri Gani Patail, yang telah mengetuai pasukan petugas antara agensi menyiasat 1MDB, juga tiba-tiba digugurkan sebagai Peguam Negara, manakala empat ahli-ahli parlimen BN  Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) telah dilantik ke dalam Kabinet, menyebabkan siasatan 1MDB sendiri digantung dan temu bual dengan para eksekutif 1MDB ditangguhkan.

 Datuk Zaid Ibrahim menuduh kerajaan "melakukan segala-galanya dalam kuasa mereka" untuk menutup dakwaan salah urus dan rasuah dengan mengheret dalam siasatan pegawai-pegawai penyiasat dan mengingatkan pihak berkuasa, khususnya polis dan Peguam Negara, bahawa ia adalah satu kesalahan menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas mereka.

 "Setiap orang, termasuk Perdana Menteri dan / atau Peguam Negara terlibat dalam 'halangan sebagai pekhidmat awam dalam melaksanakan fungsinya maka Seksyen 186 Kanun Keseksaan adalah berkaitan.

 "Saya ingin menasihati AG baru yang menyokong Perdana Menteri, kita mempunyai undang-undang yang semua orang perlu ikut!" Katanya dalam siaran di blognya.

 Setakat ini, ia dipercayai bahawa sembilan telah diheret dalam siasatan mengenai dakwaan kebocoran - tujuh daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), salah seorang daripada mereka adalah seorang pendakwa dipinjamkan daripada Pejabat Peguam Negara (AGC) - dan juga sebagai bekas ahli lembaga penasihat SPRM dan ahli sekretariat  kewangan dan anti-money laundering Jabatan Peguam Negara.

 Khabar angin bahawa Zeti juga mungkin akan dipanggil untuk disoal tetapi tidak ada pengesahan setakat ini.

 "Saya bimbang Gabenor Bank Negara kita, Zeti akan mendapat malu seperti Gani Patail, melainkan jika dia bekerjasama," kata Zaid.

 Beliau merujuk kepada Tan Sri Abdul Gani Patail yang tidak disangka-sangka dikeluarkan dari jawatan Peguam Negara minggu lalu, mencetuskan cakap-cakap bahawa dia diperlakukan demikian kerana dia berada di peringkat akhir menyediakan dakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. 

 Bekas menteri undang-undang Umno itu seterusnya berkata bahawa tindakan keras yang jelas telah meletakkan institusi negara dalam keadaan kucar-kacir, menyebabkan ramai kini takut untuk bersuara mempertahankan kebenaran.

 "Kami berada dalam keadaan begini kerana ramai di antara kita takut untuk bersuara dan mempertahankan apa yang betul. Kita berfikir bahawa selagi pelanggaran tidak memberi kesan kepada kita mengapa kita harus melibatkan diri.

 "Hanya apabila seluruh sistem menjadi rosak, dan polis mula bertindak seperti Gestapo baru kita sedar kehidupan kita dan perniagaan kita semua terlibat," katanya.

 Oleh itu, Zaid mengulangi cadangan beliau untuk  perhimpunan 100,000 rakyat Malaysia, yang katanya adalah perlu kerana dua sebab - untuk menunjukkan bahawa rakyat Malaysia tidak takut untuk "menyelamatkan" negara ini, dan sokongan untuk Najib hanya senipis kulit .  sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Guestsapo kono lopeh nee. Abused by the trustee of this nation.He managed to use the trust given into untrustworthy.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...