JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, September 06, 2015

Apa ker he nyer? - Kak Fidah tanya Gerombolan Baju Merah Melayu

KUALA LUMPUR, 6 Sept - Bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz hari ini mengecam  perhimpunan September 16 yang akan diadakan oleh kumpulan tanpa nama yang telah mendapat sokongan beberapa pemimpin Umno, yang disifatkan sebagai bertentangan dengan sambutan Malaysia atas perpaduan dalam kepelbagaian.

 Dalam post Facebook terbarunya hari ini, veteran  ahli politik Umno yang pernah digelar "Iron Lady" Malaysia berkata demonstrasi jalanan oleh "baju merah" adalah hasutan untuk perkauman dengan menyeru orang Melayu, terutamanya dari parti pemerintah di negara ini, untuk bersatu menentang DAP dan pemilihan pembaharuan kumpulan Bersih 2.0, yang menganjurkan perhimpunan raksasa Bersih 4 hujung minggu lalu.

 "16 September Hari Malaysia ... hari untuk meraikan perpaduan dalam kepelbagaian dan demonstrasi yang dirancang   betul-betul bertentangan dengan itu dan mempunyai potensi untuk mewujudkan lebih banyak retak dan pecah belah," tulisnya.

 Rafidah menambah bahawa isu-isu yang sedang berlangsung di negara ini bukan disebabkan oleh isu-isu perkauman, maka tidak ada perlunya untuk menganjurkan perhimpunan balas dengan suara perkauman.

 "Apa yang mereka mahu buktikan dengan cuba mendapatkan beberapa orang Melayu, terutamanya dari Umno, untuk dibawa ke KL berhimpun dengan baju merah?" Tanya beliau.

Satu kumpulan yang tidak diketahui telah membuat panggilan melalui media sosial untuk  perhimpunan 16 September yang berbeza tema sama ada "Himpunan Rakyat Bersatu" atau "Himpunan Maruah Melayu," meminta peserta untuk memakai pakaian merah.

 Poster telah diedarkan dalam media sosial menggesa Melayu bersatu dalam perpaduan terhadap pelbagai punca yang terdiri daripada protes terhadap politik DAP pihak kepada Bersih 2.0.

 Dalam edisi Ahad hari ini, editor broadsheet milik Umno Utusan Malaysia menggesa pihak berkuasa untuk meluluskan perhimpunan 16 September , berkata ia adalah untuk melawan "ekstremisme.

" Menggunakan nama samaran Awang Selamat, Lembaga Editorial Utusan menegaskan bahawa 85 peratus daripada peserta Cina Bersih 4.0 adalah penyokong DAP, dan juga mendakwa bahawa kekurangan orang Melayu yang hadir adalah tanda penolakan terhadap parti pembangkang yang " imej cauvinis tebal." ~ themalaymailonline
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...