JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, September 04, 2015

APAKAH KEWAJARAN PAS MEMBANGKITKAN ISU SUMPAH DAN BAI'AH CERAI ISTERI TALAK TIGA??

Dgn mengenepikan apa2 faktor mengapa Pas atau calon praya Pas dikehendaki membuat sumpah dan bai'ah cerai isteri dgn 3 talak, saya masih mencari2 kewajaran mengapa Pas memilih perceraian talak 3 ke atas YB Pas yg berpindah wadah ke Parti Amanah Negara (AMANAH) sbg sebahagian drp pakej penyelesaian kemelut politik mereka??

 Perkahwinan Dr Hatta dan isterinya adalah sah, jelas dan nyata dan telah didaftarkan secara rasmi serta masih berkuatkuasa, namun perceraiannya akibat dakwaan melanggar taklik yg telah dibuat masih belum disahkan oleh mahkamah syariah.

 Selagi tidak ada perintah pembubaran perkahwinan oleh mahkamah syariah, tidak boleh mana2 pihak mendakwa Dr Hatta dan isterinya telah bercerai, paling tinggi pun, Mahkamah Syariah setelah satu permohonan pengesahan perceraian difailkan oleh pihak yg berhak, mengeluarkan satu perintah mufarakah atau tidak tinggal bersama sehingga pendengaran kesnya selesai, itupun jika ada permohonan dibuat.

 Jika kita melihat di segi pandangan fuqaha', hukum taklik cerai dalam islam terbahagi kpd berikut; 

1. Jatuh talak secara taklik bila perkara yg ditaklikkan telah berlaku, 

2. Perceraian secara taklik tidak sah dan terbatal.

3. Perceraian secara taklik dianggap sah jika dgn niat atau qasad utk menceraikan isteri, jika tidak dgn niat utk mencerai isteri, maka talak tidak jatuh melalui taklik.

SENARIO PERTAMA

 Jika kita memilih utk berpegang kpd pandangan yg KEDUA, iaitu taklik talak tidak sah dlm islam, maka bai'ah dan sumpah taklik yg dilafazkan adalah tidak terpakai dan batal, ianya hanya dianggap satu perbuatan yg sia2, sebaliknya dia hanya dikehendaki membayar kafarah sumpah tanpa perlu merujuk kpd pengesahan mahkamah syariah.

 SENARIO KEDUA

Jika kita memilih utk berpegang dgn pandangan yg KETIGA, iaitu taklik talak adalah sah jika ada niat cerai, pihak isteri boleh, jika tidak berpuashati dgn pengakuan suaminya, memohon kpd mahkamah utk mendapat perintah perceraian, manakala pihak suami boleh menolak dakwaan tersebut secara bersumpah di dalam mahkamah bahawa beliau tidak ada niat utk menceraikan isterinya semasa taklik tersebut dilafazkan, dan mahkamah hendaklah menerima pengakuan bersumpah dari suami kerana perceraian adalah hak suami.

 SENARIO KETIGA

 Jika kita memilih untuk berpegang dgn pandangan KETIGA, iaitu taklik talak akan menyebabkan jatuhnya talak, beberapa situasi masih perlu diambil kira sblm satu keputusan talak telah berlaku,antaranya:

i ) adakah taklik tersebut benar2 berlaku

ii) adakah taklik tersebut sah di segi hukum syarak

iii) adakah perkara yg ditaklikkan iaitu keluar parti,lompat parti benar2 berlaku;

 Jika kita beranggapan melalui pandangan berbagai pihak bahawa taklik tersebut tidak sah disegi hukum syarak,atau pelanggaran taklik masih belum berlaku, maka kita abaikan taklik tersebut.

 Jika kita merasakan taklik tersebut sah, satu permohonan pengesahan perceraian hendaklah dibuat, dan setelah mahkamah mensabitkan taklik tersebut sbg sah dan telah berlaku pelanggaran taklik, apakah bentuk pembubaran perkahwinan bagi pasangan berkenaan?

 i) adakah ianya dianggap telah bercerai talak 3 sekali gus dan tidak boleh rujuk balik kecuali selepas isteri berkahwin dan telah berlaku persetubuhan secara sah melalui perkahwinan tersebut, dan selepas bercerai dan habis edah baru boleh kahwin semula dgn pasangan asal ( cina buta);

ii) atau perceraian tersebut hanya dikira jatuh satu talak shj kerana perceraian 3 talak dlm majlis yg sama hanya dianggap satu talak shj di segi hukum syarak dan pasangan boleh rujuk semula kpd perkahwinannya yg asal dlm tempoh eddahnya. Saya menjadi keliru dan bercelaru bila pemimpin negeri bertindak sbg hakim syarei, manakala penyokongnya pula menyambut dgn suka hilai seolah2 perceraian telah benar2 berlaku dan bergembira kerana berjaya meruntuhkan sebuah rumahtangga yg aman damai.

 Pas sendiri sebenarnya mempunyai jalan mudah utk membebaskan wakil rakyat yg berkenaan dari sumpah takliknya secara pecat drp menjadi ahli Pas, namun saya tidak tahu apakah kewajaran syarei dan maslahat yg dicari, bila Pas memilih supaya YB berkenaan keluar drp pas utk diisytiharkan jatuh talaknya, manakala walaunnya pula mendesak supaya yb berkenaan meletak jawatan sbg yb utk melepaskan diri dari belengu sumpah dan bai'ah taklik. 

Adakah mereka tidak sedar PRK sebenarnya jauh lebih mendatangkan mudharat dan menyusahkan banyak pihak, berbanding kekecewaan mereka melihat ahli YB mereka berpindah wadah kpd parti AMANAH, bukannya UMNO yg menjadi tujuan asal bai'ah dibuat.

 Dlm kontaks YB Dr Hatta Ramli sbg ahli Parlimen Kuala Krai, kalau pun Pas mempunyai dana yg banyak, atau tauke2 balak dan lombong yg bersedia sbg peyumbang dana PRK yg sudah tentu akan menelan belanja jutaan ringgit, adalah lebih baik mereka menggunakan duit tersebut utk membantu mangsa banjir dlm Parlimen K.Krai yg masih ramai menderita dan terseksa kesan drp banjir besar yg melanda thn 2014. 

PRK bulan pengubat dukalara hati yg kecewa.

CHE IBRAHIM MOHAMED.
PENGARAH HAL EHWAL SYARIAH, 
GERAKAN HARAPAN BARU KELANTAN (PARTI AMANAH NEGARA) 
4 sept 2015.
Comments
4 Comments

4 comments :

Anonymous said...

Tujuan pas tak pecat ialah supaya yg keluar pas itu jatuh talak 3.

Ya Rab...parti islam apakah ini yang pemimpinnya sanggup menghancurkan rumah tangga pengikutnya? Parti inikah yg akan kita pilih utk memimpin negara dan meninggikan syiar Islam di negara kita?

Jauhilah parti ini.

Isha' Karia said...

Resign je..setel masalah

Anonymous said...

Betul letak jawatan MP, kalau PAS menang lagi pasti kembang lah ego mereka dan akan lupa diri

Malaysiabaru said...

Party ajaran sesat

Party anak anak setan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...