JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, September 12, 2015

Batakan himpunan 'baju merah ' , kata pemimpin Amanah

Parti Amanah Negara (Amanah) menggesa penganjur perhimpunan "baju merah" membatalkan acara itu yang dijadualkan berlangsung pada Hari Malaysia Rabu depan.

 Naib Pengerusi Amanah Datuk Mujahid Yusof Rawa berkata, walaupun hak untuk berhimpun telah diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan dan perlu dihormati, semua rakyat perlu memastikan ia tidak disalahgunakan untuk menghasut kebencian kaum dan agama yang boleh menjejaskan keharmonian antara kaum.

 Beliau melahirkan kebimbangan bahawa walaupun sebelum perhimpunan itu berlaku, sudah ada sentimen perkauman.

 "Dari awal, motif perhimpunan 'baju merah' ialah perkauman. Ancaman dan provokasi dibuat sebelum perhimpunan tersebut berpotensi untuk menjadikan acara itu ke dalam perhimpunan dengan mesej perkauman yang sangat berbahaya kepada perpaduan negara ini.

 "Saya menggesa pihak penganjur supaya membatalkan sahaja perhimpunan atas nama perpaduan negara, atau mengadakan perhimpunan di bawah soal yang lain selagi tidak ada agenda perkauman yang membahayakan hak untuk perhimpunan di bawah perlembagaan.

"Kebebasan untuk berhimpun bukan alasan untuk memusnahkan perpaduan di negara ini," kata Ahli Parlimen Parit Buntar dalam satu kenyataan hari ini.

 Sekumpulan hak Melayu merancang untuk mengadakan "Himpunan Melayu Bersatu" - digelar perhimpunan "baju merah" - Rabu depan pada Hari Malaysia.

Perhimpunan di Jalan Bukit Bintang dan Jalan Petaling di Kuala Lumpur, di mana terdapat banyak perniagaan milik orang Cina , kononnya untuk menangani perhimpunan Bersih 4 bulan lepas yang menarik ratusan ribu penunjuk perasaan.

Poster acara itu menunjukkan seorang lelaki bersenjatakan parang, membangkitkan kenangan rusuhan kaum 13 Mei 1969.

 Pihak polis telah pun mengisytiharkan perhimpunan "baju merah" sebagai haram, seperti yang berlaku dengan perhimpunan Bersih 4 .

 Walaupun begitu, Presiden Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata Umno tidak akan menghalang ahli-ahlinya daripada menghadiri perhimpunan tersebut walaupun parti itu tidak menyokong acara tersebut.

 Awal hari ini, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata, parti dan kerajaan Pulau Pinang membantah perhimpunan tersebut.

 Beliau berkata, jika apa-apa yang tidak diingini berlaku semasa dan selepas perhimpunan tersebut, parti-parti komponen Barisan Nasional mesti bertanggungjawab. - September 11, 2015. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...