JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, September 03, 2015

BERSIH 4 : Berapa ramai sebenarnya, 500 ribu atau 50 ribu?

KUALA LUMPUR, 2 Sept - Tidak ada keraguan bahawa perhimpunan Bersih 4 hujung minggu lalu adalah demonstrasi jalanan yang paling besar tahun ini, terutamanya dalam perhimpunan di ibu negara Malaysia.

 Tetapi dengan angka yang bercanggah dipetik oleh penganjur - mendakwa 500,000 - dan polis - hanya 50,000 - bolehkah kita benar-benar tahu berapa ramai orang yang telah mengambil bahagian dalam perhimpunan Kuala Lumpur yang berlangsung selama 34 jam itu, bermula dari Sabtu pukul 2 petang hingga Ahad tengah malam?

 Berdasarkan gambar-gambar dari udara pusat bandar perhimpunan tersebut, firma penyelidikan media sosial bebas Politweet menganggarkan kehadiran yang adalah antara 80,000 dan 100,000.

 "Jumlah kehadiran bagi Bersih 4 di Kuala Lumpur dianggarkan antara 79.919 - 108.125 orang. Ia memuncak pada 29 Ogos antara 45.892 - 62.089 orang, "katanya dalam satu kajian terbaru yang disediakan kepada Malay Mail Online minggu ini.

 Dalam analisis daripada kenaikan dua hari, Politweet juga menyifatkan angka anggaran mencecah ke puluhan ribu di Kuala Lumpur sebagai "pencapaian bersejarah". 

 Firma penyelidikan itu berkata adalah tidak mungkin ruang yang padat perhimpunan itu dapat memuat di antara 80,000 hingga 200,000 orang di sebagaimana ditunjuk dalam gambar-gambar yang disiarkan dalam talian.

 Politweet menjelaskan ia telah meneliti saiz orang ramai melalui foto dan video Bersih 4 dengan perbandingan terhadap peta grid untuk menganggarkan kepadatan orang ramai.

 Ia menganggarkan kepadatan orang ramai dengan menganggarkan bilangan orang yang boleh dimuatkan ke dalam grid persegi, memberi contoh 67 orang bagi setiap 25 kaki ruang persegi.

 Firma itu menunjukkan kawasan perhimpunan teras bermula berhampiran Dataran Merdeka dan melalui Jalan Tun Perak sebelum mengakhiri sedikit di luar Menara Maybank.

 Menurut Politweet, ia menggunakan imej satelit untuk mengukur kawasan teras ini merangkumi 367.487 kaki persegi, yang katanya tidak benar-benar dipenuhi dengan peserta perhimpunan pada bila-bila masa. 

  Politweet berkata   terdapat lebih ramai pendatang baru pada hari kedua, kerana komposisi orang ramai berubah daripada majoriti Cina hari pertama ke dalam komposisi yang lebih bercampur-campur. Baca seterusnya  di sini
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...