JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, September 11, 2015

Hong Kong mula siasat Najib....

KUALA LUMPUR, 11 Sept - Polis Hong Kong telah memulakan siasatan ke atas deposit bank lebih daripada AS $ 250 juta (RM1.07 bilion) di bandar ini yang didakwa ada kaitan dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Financial Times melaporkan.

 Penerbitan perniagaan antarabangsa berkata, pihak berkuasa Hong Kong didorong oleh laporan polis dari ketua bahagian Umno Pulau Pinang yang dipecat Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, yang mendakwa bahawa deposit, yang didakwa dibuat di cawangan Credit Suisse di Hong Kong, telah dibuat melalui empat syarikat didakwa ada kaitan dengan Najib: Alliance Aset Antarabangsa, Cityfield Enterprises, Bartingale Antarabangsa dan Wonder Quest Pelaburan.

 "Syarikat-syarikat ini mencurigakan kerana ia dipercayai bahawa Najib Tun Razak adalah penandatangan dan dalam akaun syarikat, terdapat rekod RM1.125 bilion didepositkan melalui cawangan Credit Suisse Hong Kong," Khairuddin berkata dalam post 30 Ogos di halaman Facebook, selepas membuat laporan polis di Hong Kong hari itu.

 "Saya telah meminta polis Hong Kong untuk menjalankan siasatan terperinci dan menyeluruh ke atas sumber-sumber kewangan dan transaksi syarikat-syarikat ini," katanya.

 Financial Times melaporakan, polis Hong Kong mengesahkan mereka telah menerima permintaan itu dan siasatan sedang dijalankan.

 Siasatan di Hong Kong dibuat ketika siasatan yang berasingan di Switzerland pada orang yang dikaitkan dengan dana pelaburan kerajaan Malaysia, 1Malaysia Development Berhad (1MDB), di mana pihak berkuasa Switzerland dilaporkan membekukan berpuluh-puluh juta dolar Amerika di bank-bank Switzerland.

 Financial Times melaporkan memetik seorang jurucakap kerajaan Malaysia sebagai mengecam dakwaan Hong Kong sebagai "pembohongan yang tidak berasas dan bermotifkan politik", yang dilaporkan berkata Najib sedang mengkaji pilihan undang-undang untuk menghentikan mereka yang mempunyai "niat jahat   memburuk-burukkan dan mencemar nama-nya."  

 Khairuddin, yang merupakan orang Umno yang pertama untuk membuat laporan polis mengenai 1MDB, juga telah mengemukakan dokumen dan keterangan mengenai dana pelaburan negara dibebani hutang kepada Jabatan Swiss Peguam Negara di Bern, Switzerland.

 Berpangkalan di Amerika harian Wall Street Journal melaporkan pada bulan Julai bahawa hampir AS $ 700 juta telah dipindahkan melalui pelbagai syarikat berkaitan kepada 1MDB dan dipindahkan ke berpangkalan di Switzerland Falcon Private Bank di Singapura yang akhirnya dipindahkan ke akaun bank peribadi Najib di Malaysia.

 Najib telah berulang kali menafikan sebarang penyelewengan dana, manakala Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah menyatakan bahawa wang itu adalah sumbangan dari Timur Tengah. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...