JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Sunday, September 06, 2015

Hudud Bukan Keutamaan - Jaminan Mohamad Sabu

Hj Mohamad Sabu ketua Parti Amanah Negara (Amanah) memberi jaminan kepada bukan-Islam di Sarawak bahawa parti Islam itu tidak akan menyokong PAS 'konservatif' untuk menguatkuasakan undang-undang jenayah Syariah di Kelantan tanpa kebenaran yang jelas daripada sekutu baru politik DAP dan PKR.

 Beliau menegaskan bahawa hudud bukan keutamaan bagi Amanah pada masa ini.

Kenyataan beliau persis sebagamana yang pernah presiden PAS, Hj Hadi ucapkan suatu ketika dahulu.
“Kita dahulukan yang mana dahulu.Dahulukan masalah atasi kemiskinan.Hukum Hudud tidak boleh dilaksanakan. Hukum mencuri tak boleh dijatuh kalau gaji minima tidak dilaksanakan." 
 Mengulas kenyataan bahawa hudud tidak difikirkan perlu diutamakan, Hj Hadi menjelaskan : “Syarat dia mesti , nak jatuh hukum mencuri contohnya, mesti gaji minima kena ada. Kalau dia mencuri kerana tak cukup gaji, tak boleh laksanakan ! Tak cukup syarat laksanakan hukum ini! Itu kena faham. Masalah pengangguran diselesaikan, baru dilaksanakan. 
KLIK UTK VIDEO DI SINI
Mat Sabu berkata ia adalah menyokong kod jenayah agama kontroversi itu tetapi menambah bahawa hudud bukan satu keutamaan segera dalam pertempuran politik untuk menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) dari kerajaan pada pilihan raya.

 "Kita perlu untuk berunding dulu dengan rakan-rakan kami dan sekiranya, sebagai contoh, Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen, tidak bersetuju, maka kita tidak akan menyokong rang undang-undang tersebut," kata Mohamad pada sidang akhbar  semasa pelancaran Amanah peringkat  Sarawak  di sini.

 Sarawak, negeri terbesar di Malaysia, kebanyakannya Kristian, tidak seperti lain di negara ini di mana umat Islam membentuk demografi majoriti.

 PAS telah berulang kali berkata ia mendapat kelulusan Parlimen untuk menguatkuasakan pindaan Kanun Jenayah Syariah di Kelantan, dan dikatakan mendapat sokongan daripada Umno, parti utama BN di Semenanjung Malaysia.

 Chong, yang juga Ahli Parlimen Bandar Kuching, adalah antara beberapa pemimpin DAP negeri dijemput untuk pelancaran Amanah.

 

Mohamad menegaskan bahawa hudud bukan keutamaan bagi Amanah pada masa ini.

 "Jika semua orang bersetuju dengan undang-undang hudud, kita masih perlu untuk berunding dengan rakan-rakan gabungan kami dan melihat sama ada terdapat peruntukan-peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan kita untuk melaksanakan undang-undang hudud," katanya.

 Katanya, beliau memahami perasaan rakyat Sarawak ke atas , terutama orang-orang Kristian yang membentuk kira-kira 45 peratus daripada populasi penduduk negeri ini. ~  sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...