JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, September 01, 2015

Jom selamatkan negara dari ancaman belon ....

 Sebelum ini, pada 28 Ogos lalu, Kementerian Dalam Negeri mengeluarkan warta kerajaan melarang pemakaian "apa-apa pakaian berwarna kuning"  dan yang mengandungi perkataan "Bersih 4" berkuatkuasa serta merta.

 Rupa-rupanya bukan itu sahaja, belon kuning juga menjadi phobia kepada penguatkuasa di Malaysia.

 Kerana  menjatuhkan 7 belon kuning yang tertera tulisan "demokrasi", "media bebas" dan "keadilan" kini dianggap boleh mengaibkan dan boleh mengancam keamaman negara??

 Kalau negara kita benar-benar mengamalkan demokrasi, media bebas dan keadilan, mengapa pihak berkuasa perlu berasa gusar dan menganggap telah diaibkan? 

 Bukankah perkara tersebut merupakan antara intipati yang patut ada pada sesebuah negara yang merdeka seperti Malaysia?

  Pertuduhan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan iaitu dengan sengaja mengaibkan dengan niat hendak membangkitkan pecah keamaman, jika didapati bersalah, boleh dipenjara bagi tempoh sehingga 2 tahun atau denda atau kedua-duanya sekali. 

Nampaknya Akta Hasutan ini digunakan dengan sewenang-wenangnya untuk "menutup mulut rakyat dan kebebasan bersuara" 


Bilqis Hijjas, anak arkitek terkemuka Hijjas Kasturi, mungkin menghadapi tuduhan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana penghinaan yang disengajakan selepas didakwa menjatuhkan  belon Bersih 4 di pusat membeli-belah mewah di Kuala Lumpur hari ini.

 Penari berusia 35 tahun ditahan oleh polis bantuan pusat membeli-belah selepas dia didakwa menjatuhkan belon kuning yang dicetak dengan perkataan "demokrasi", "media yang bebas" dan "keadilan" dari Aras 5 pusat membeli-belah.

 Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, telah menghadiri upacara pembukaan pesta Seni DiverseCity Antarabangsa  di tingkat bawah.

 Sumber berkata, belon melayang turun di belakang  set televisyen besar.

 Bilqis kemudiannya diserahkan kepada Polis Daerah Dang Wangi untuk tindakan lanjut.

 Polis masih belum mengulas mengenai kejadian itu walaupun percubaan oleh The Malaysia Insider untuk mendapatkan maklum balas mengenai perkara itu.

 Menurut maklumat, Polis telah memulakan siasatan di bawah Seksyen 504 Kanun Keseksaan kerana penghinaan yang disengajakan.

 Bilqis dibebaskan malam ini selepas polis merekodkan kenyataannya. - 31 Ogos, 2015. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

Macam budak kena sawan! Dengan belon pun takut!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...