JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, September 10, 2015

Kenapa KPN tidak istiharkan Perhimpunan Baju Merah itu sebagai haram??

Polis biar betul-betul bertindak! Jangan sekadar main acah-acah sahaja mengeluarkan kenyataan demi kenyataan untuk bertindak tetapi masih tidak nampak sebarang tindakan yang wajar. 

Kenapa polis sehingga kini tidak mengambil tindakan yang tegas untuk menghalang perhimpunan baju merah yg akan diadakan pada 16 September nanti yang lebih berbentuk perkauman.

Polis sepatutnya bertindak terhadap pihak penganjur perhimpunan tersebut walaupun sehingga kini tidak ada mana-mana pihak mahu mengaku sebagai penganjur.

Betulkah polis tidak tahu siapa penganjurnya? Tapi laporan semalam di sini menyebut : 
Penganjur "perhimpunan baju merah" akan dipanggil menghadiri satu perjumpaan dengan polis, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar hari ini, sambil menegaskan pihaknya tidak akan membenarkan perhimpunan itu berlangsung.  
 Laporan itu turut menyatakan bahawa perhimpunan yang dinamakan "Himpunan Rakyat Bersatu" itu dikatakan dianjurkan Umno bersama ahli PAS sebagai demonstrasi bertindak balas kepada perhimpunan 34 jam Bersih 4 pada 29 dan 30 Ogos.

 Sekali lagi nak tanya , betulkah polis tidak tahu siapa penganjur perhimpunan Baju Merah itu? Hahahaha...lucu bukan, kalau polis masih nak kata tidak tahu siapa penganjurnya!

Baca beritanya di sini
 Semasa penganjur Bersih 4.0 hendak mengadakan perhimpunan pada 28-29 Ogos yg lalu, berbagai cara pihak berkuasa cuba untuk menghalangnya. Selain mengharamkan perhimpunan tersebut,  pakai Baju Kuning pun polis haramkan!

Masuk akal ker, pakai baju kuning merupakan kesalahan dan polis melakukan tangkapan sewenang-wenangnya sebagaimana dalam gambar berikut, belaku di Melaka.

 Beberapa tangkapan dibuat mengikut Seksyen 8(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana memakai baju Kuning Bersih 4. 

Tapi hari ini, perhimpunan Baju Merah, KPN hanya umumkan perhimpunan tersebut tidak akan dibenarkan atas faktor keselamatan.

Hari ini, orang Umno bebas menjual Baju Merah sewaktu mesyuarat MT Umno walaupun polis sudah umumkan perhimpunan tersebut tidak akan dibenarkan.

Kenapa perhimpunan Baju Merah itu KPN masih belum diistiharkannya sebagai haram??

Kita mahu melihat pihak polis benar-benar bertindak dan bukan sekadar mengeluarkan kenyataan demi kenyataan. Hari ini polis keluarkan lagi satu kenyataan berikut :


KUALA LUMPUR: Polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap individu yang didapati bersalah menyebarkan 'posting' berbaur perkauman di media sosial berkaitan perhimpunan 16 September yang dirancang di sini.

 Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainol Samah berkata satu laporan polis telah dibuat pada 4 September berkaitan 'posting' yang mempunyai sentimen perkauman.

  Zainol juga menggesa orang ramai supaya tidak terpengaruh dengan panggilan untuk menyertai perhimpunan tersebut, kerana perbuatan itu akan menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan.sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...