JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, September 22, 2015

Majlis Peguam Negara Bimbang terhadap Sikap Najib

Adalah sangat memalukan apabila Perdana Menteri DS Najib telah mempertahankan dan menyifatkan perhimpunan 16 September "merah baju" yang lalu sebagai aman dan mendakwanya hasil daripada penghinaan masyarakat Melayu yang kerap ditempeling!

Badan Peguam Malaysia melahirkan kebimbangan terhadap sikap Perdana Menteri yang menganggap perhimpunan tersebut sebagai tidak bersifat perkauman, walaupun laporan daripada perhimpunan besar-besaran itu menunjukkan ucapan sentimen perkauman dan tindakan keganasan oleh beberapa penunjuk perasaan.

 Dalam satu kenyataan, Presiden Majlis Peguam Steven Thiru (gambar) berkata, dan semua pihak perlu mengutuk dan menolak persembahan yang jelas perkauman dan keganasan yang telah ditunjukkan semasa perhimpunan itu dan bukannya hanya membiarkan majlis itu berlalu begitu sahaja.

 "Kelakuan seperti ini adalah bercanggah dengan semangat Hari Malaysia, dan tidak mempunyai tempat di negara yang menghargai, warisan pelbagai kaum, pelbagai agama dan pelbagai budaya dan sejarah," katanya.

 "Badan Peguam Malaysia," katanya, "adalah kecewa bahawa Perdana Menteri telah dilaporkan mempertahankan perhimpunan terhadap kritikan bahawa perhimpunan itu adalah bersifat perkauman."

 Semasa acara yang diadakan oleh penganjur perhimpunan Pesaka minggu lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dilaporkan mempertahankan bantahan itu sebagai aman dan memanggilnya hasil daripada penghinaan didakwa masyarakat Melayu.

 Steven berkata, bagaimanapun, bahawa kebuntuan dilaporkan antara penunjuk perasaan dan pasukan keselamatan di pintu masuk ke Jalan Petaling semasa perhimpunan tersebut telah "mengganggu".

 Beliau berkata satu kumpulan peserta telah cuba menembusi sekatan polis ke dalam syurga membeli-belah yang popular dikenali sebagai "Chinatown" Malaysia dan perbalahan fizikal antara kumpulan kemudian memaksa polis untuk menembak meriam air untuk menyuraikan orang ramai suka bergaduh.

 Ia adalah "dikesali", Steven berkata, bahawa polis telah dipaksa untuk mengambil jalan keluar dengan menggunakan kaedah tersebut untuk memadamkan gangguan yang jelas.

 Steven juga berselisih pendapat dengan ugutan yang dilaporkan beberapa wakil media semasa perhimpunan besar-besaran, mungkin merujuk kepada kejadian di mana seorang wartawan dari sebuah portal berita telah dilabelkan "Cina gila babi" (babi Cina gila) oleh penunjuk perasaan marah.

 Presiden Majlis Peguam berkata wakil-wakil media tidak boleh diganggu dengan cara yang dan harus dibenarkan untuk melaksanakan tugas mereka secara bebas. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...