JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, September 10, 2015

Menteri Tunggu Polis Umumkan Perhimpunan Baju Merah Haram, Bila??

Melalui entri saya pagi tadi, saya telah mempersoalkan  : Kenapa KPN tidak istiharkan perhimpunan Baju Merah itu Sebagai Haram? 

Hari ini , Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak hari ini berkata, blog dan laman web yang dilihat mempromosi "perhimpunan baju merah" pada 16 September akan dipantau dan disekat sekiranya ia diisytiharkan haram oleh pihak polis.

"Kami akan tunggu pengumuman rasmi pihak polis." Katanya di sini

  Salleh dipercayai menyatakan demikian sebagai reponnya terhadap kenyataan Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainol Samah bahawa polis tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan terhadap individu yang didapati bersalah menyebarkan 'posting' berbaur perkauman di media sosial berkaitan perhimpunan 16 September yang dirancang di sini. (Baca di sini)

Mengenai poster berbaur hasutan berkaitan dengan perhimpunan tersebut, Salleh berkata SKMM sedang mengumpul maklumat mengenai perkara itu dan akan mengambil tindakan yang sesuai.

 Perhimpunan itu, juga dinamakan "Himpunan Rakyat Bersatu" dan "Himpunan Maruah Melayu" dipercayai bertujuan bertindak balas kepada perhimpunan 34 jam Bersih 4 hujung bulan lalu yang menuntut antara lain, peletakan jawatan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

 Ia juga diadakan untuk menyatakan kemarahan terhadap peserta Bersih 4 yang didapati memijak gambar Najib dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

 Penyokong "perhimpunan baju merah" dijangka berkumpul di Bukit Bintang selama 12 jam, dari tengah hari 16 September, yang juga merupakan Hari Malaysia.  
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...