JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, September 30, 2015

Mereka telah menempah tiket ke neraka, kata Balachandran

KUALA LUMPUR, 28 Sept - Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP), sayap bukan Islam PAS hari ini mengecam empat orang Islam yang menuntut mahkamah untuk menghentikan presiden parti Islam daripada meminda undang-undang Syariah di Parlimen yang akan membolehkan kanun keseksaan Islam yang kontroversi di Kelantan.

 Balachandran GK, Ketua Penerangan DHPP, mendakwa keempat-empat lelaki dan wanita itu telah "melanggar perjanjian" yang dibuat dengan Tuhan mereka, dan tidak menghormati agama mereka sendiri dengan memfailkan tuntutan mahkamah untuk menghentikan penguatkuasaan yang "Undang-undang Ilahi yg dibenarkan oleh Allah bagi manusia di dunia ini untuk kebaikan di dunia ini ".

 "Ia perlu dan tidak boleh dicabar oleh sesiapa pun, sama ada Islam atau tidak," katanya dalam satu kenyataan.

 Beliau juga menegaskan bahawa ia adalah wajib bagi umat Islam untuk menyokong hudud dan penganut agama itu yang menentang undang-undang itu akan melakukan satu "dosa besar"; beliau seterusnya memberi amaran kepada mereka bahawa bencana menanti mereka kerana melanggar perjanjian mereka dengan Allah.

  "Mereka telah menempah tiket ke neraka," katanya, dan menyeru mereka untuk bertaubat.

 Balachandran kemudian memuji hakim Mahkamah Tinggi untuk membuat "keputusan yang bijak" untuk membenarkan bantahan awal oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan empat yang lain untuk membatalkan saman yang difailkan oleh pencabar hudud.

 Dalam laporan yang lebih awal hari ini, agensi berita nasional Bernama menamakan empat pencabar itu sebagai Mansoor Saat, Azira Aziz, Hasbeemaputra Abu Bakar dan Hazwany Jamaluddin.

 Menurut laporan Bernama, mereka berempat yang memfailkan saman mereka seperti saman pemula pada 12 Jun dan juga memohon perisytiharan mahkamah bahawa pembentangan pindaan oleh Abdul Hadi juga merupakan pelanggaran syarat-syarat yang digariskan dalam "Buku Jingga" rangka kerjasama pakatan pembangkang kini tidak berfungsi lagi dikenali sebagai Pakatan Rakyat dan yang terdiri daripada PAS, PKR dan DAP. 

 Bernama juga melaporkan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Asmabi Mohamad dari rayuan dan kuasa khas bahagian membenarkan bantahan awal kepada tuntutan mahkamah yang difailkan oleh kuartet terhadap cadangan Abdul Hadi untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 di depan persidangan Dewan Rakyat bulan depan .

 Mahkamah dijadual mendengar kes itu pada 5 Oktober. - sumber

Komen al-Husseyn :

  Ramai orang yang masih keliru mengenai cadangan Abdul Hadi untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 melalui private bill itu sebagai HUDUD. Ianya hanyalah perubahan /penambahan hukuman yg melibatkan denda RM5,000, penjara 3 tahun dan 6 sebatan rotan bagi mahkamah syari'ah; bukannya undang-undang HUDUD!

 Private bill yg dikemukakan oleh MP Marang ialah satu cadangan utk meminda Akta 355 @ akta mahkamah syari'ah 1965 yg tidak ada kaitan pun dgn enakmen kanun jenayah syari'ah II Kelantan (1993) 2015.

  Kalau orang PAS sendiri yang mengaji pun boleh keliru mengenainya, apatah lagi orang bukan Islam seperti Balachandran ini. 

  Kita berharap Balachandran akan terus berusaha mengkaji mempelajari Islam supaya mendapat pengetahuan sebenar mengenai Islam. Jangan sekadar mendengar ceramah PAS sahaja.... itu yang terikut-ikut mentakfirkan orang lain!
Comments
2 Comments

2 comments :

Putra IJ80 said...

Sekurang kurang nya beliau menunjukan jalan yg benar di mana hukum Islam tidak boleh di pertikai yg mana siapa yg mempertikaikan nya ia menempah jalan ke Neraka...itu kunci nya...TAHNIAH Sdr.Balacandran...

Anonymous said...

Agakanya kalau yang bercakap sebegini rupa dari penyokong DAP atau pemimpin cawangan DAP rasanya PAS dan pemimpin mereka akan kutuk tak terkecuali UMNO akan tumpang semangkok,sebab mangkok ini telah mengatakan mereka yang menyaman pembentangan usul RUUH oleh Hadi awang itu memandai-mandai menuduh mereka itu menepah untuk keneraka ,adakah dia sedar yang bercakap itu pun belum tentu masuk syurga,usah bercakap bab aqidah orang islam jika kamu sendiri macam lembu kena cucuk hidung oleh pemimpin PAS.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...