JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Thursday, September 03, 2015

Najib penakut nak jumpa aktivis Anti Rasuah Antarabangsa

Mengapa Najib tidak berani berdepan dengan aktivis Pencegahan Rasuah Antarabangsa yang bersidang di KL ?

Najib mengelak dengan menarik diri dari membuat ucapan perasmian dipersidangan Antarabangsa Pencegahan Rasuah 16 (IACC) di Kuala Lumpur hari ini.

Sepatutnya inilah peluang terbaik bagi Najib untuk menjelaskan wang derma RM2.6  bilion yang Pak Arab bagi tu!

Najib tahu, bahawa dia hanya boleh tipu dan gormal orang Malaysia sahaja....orang luar negeri tak boleh...hahaha

 Ketua International Transparency Exec Jose Ugaz dalam ucapanya antara lain berkata :
 "Tiada siapa yang berada di Malaysia dan tidak sedar akan dakwaan rasuah beberapa bulan kebelakangan ini dan bagaimana merosakkan mereka kepada negara. Terdapat krisis rasuah di sini.
 Terdapat dua soalan yang perlu dijawab. Siapa yang beri wang itu dan mengapa? Ke manakah perginya? Seorang lelaki boleh menjawab soalan-soalan tersebut. Jika itu tidak berlaku maka hanya satu siasatan bebas sepenuhnya, bebas daripada campur tangan politik, boleh mendedahkan kebenaran. 
Sehingga itu berlaku, tidak ada apa daripada kerajaan mengenai anti-rasuah akan dipercayai.  Kita mahu melihat lebih banyak kemajuan tetapi ia tidak boleh berlaku manakala terdapat soalan yang tidak terjawab mengenai USD 700 juta yang dibuat ke akaun bank peribadi Perdana Menteri. Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kita telah melihat Peguam Negara yang mengkritik kerajaan tiba-tiba diganti, pasukan petugas 1MDB digantung, penyiasat di suruhanjaya anti-rasuah ditangkap atau dipindahkan, dan surat khabar digantung kerana melaporkan mengenai perkara itu. 
 Ini bukan tindakan kerajaan yang memerangi rasuah. Kami juga boleh mendengar janji-janji pembaharuan. Itu bukan apa yang diperlukan pada masa ini. Dan janji-janji sahaja tidak akan memulihkan keyakinan dan kepercayaan. sumber
  Sementara itu, berita telah mula tersebar di Switzerland yang beberapa puluh berjuta-juta dolar telah dibekukan oleh pihak berkuasa dalam akaun bank yang berkaitan dengan individu berhubung dengan 1MDB. Pejabat Peguam Negara itu mengeluarkan kenyataan yang menunjukkan bahawa tindakan ini adalah kerana disyaki rasuah dan pengubahan wang haram. 

ZURICH, 2 Sept - Pihak berkuasa Switzerland, hari ini telah membekukan dana di bank-bank Switzerland di tengah-tengah siasatan ke atas mereka yang dikaitkan dengan dana pelaburan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kerana disyaki rasuah dan pengubahan wang haram. 

 "Pejabat Peguam Negara Switzerland (OAG) telah membekukan aset berjumlah beberapa puluh juta dolar AS pada akaun bank di Switzerland," kata seorang jurucakap OAG, melalui e-mel sebagai tindak balas kepada siasatan.

 "Pada peringkat awal prosedur, OAG sedang menganalisis dan menggabungkan bukti. OAG ini sudah pun dalam hubungan dengan pihak berkuasa Malaysia. Kerjasama antarabangsa dengan negara-negara asing, khususnya dengan Malaysia, mungkin akan perlu untuk membuktikan fakta-fakta," tambahnya. - Reuters ~ sumber              
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

MACAM MANA BACUL DAN BAHALOL BOLEH JADI PERDANA MENTERI ????

BODOH KAH RAKYAT NEGARA KITA?????

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...