JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, September 11, 2015

Penganjur Himpunan Baju Merah Tak Ada Teloq?

Kenapa mamat ni takut nak ngaku sebagai
penganjur? Dia tak ada teloq?
KUALA LUMPUR, 10 Sept - Walaupun pihak penganjur sebenar yang disebut-sebut perhimpunan "baju merah" yang dirancang untuk 16 September terus mendiamkan diri, pemimpin akar umbi Umno berkata demonstrasi ini adalah untuk memberi pengajaran kepada etnik Cina  yang pada Bersih 4 bulan lepas supaya tidak menjadi kurang ajar kepada dominan Melayu di negara ini.

 Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Umno Datuk Jamal Md Yunos berkata pertubuhan bukan kerajaan Melayu dipaksa bangkit sekarang kerana pelbagai tindakan semasa perhimpunan Bersih 4  dengan kehadiran China yang besar yang kononnya "menghina pemimpin Melayu" selepas mereka di "brainwashed DAP ".

 "NGO berterima kasih kepada Bersih yang telah diharamkan. Perhimpunan tersebut telah membantu kebangkitan NGO Melayu kerana mesej yang menghina.

 "Oleh kerana kekasaran Bersih 4, itulah sebabnya kita berkumpul di Bukit Bintang untuk memberi mesej yang jelas kepada orang Cina DAP supaya tidak menjadi kurang ajar kepada bangsa Melayu," katanya pada sidang akhbar di mercu tanda budaya Melayu, Kelab Sultan Sulaiman di sini.

 Jamal berkata peserta dalam perhimpunan Bersih 4 yang berlangsung dua hari dari 29 Ogos hingga 30, telah didoktrinkan untuk berpaling menentang Melayu oleh parti-parti pembangkang persekutuan.

 Dia mendakwa DAP yang majoriti Cina sebagai faktor utama, mendakwa bahawa "90 peratus mereka yang hadir untuk perhimpunan Bersih 4 adalah DAP Cina, yang menunjukkan ia adalah satu perhimpunan untuk mereka". 

"Manakala 10 peratus daripada kaum-kaum lain adalah hanya sedikit sahaja yang pemikiran telah dicuci oleh pembangkang," katanya.

 Penganjur perhimpunan "merah" 16 September  kononnya sebuah pertubuhan seni mempertahankan diri Melayu yang dipanggil Persekutuan Silat Kebangsaan Malaysia (Pesaka), yang diketuai oleh Senator Tan Sri Mohd Ali Mohd Rustam, menurut maklumat di laman webnya.

 Menurut Jamal, Pesaka telah menjemput lebih 750 NGO Melayu untuk turut serta dalam perhimpunan itu pada Hari Malaysia.

 Tambahnya, pihak penganjur juga telah menghantar jemputan kepada semua bahagian Umno dan parti-parti politik yang lain termasuk PAS, dan mendakwa lebih 30,000 telah berjanji untuk hadir setakat ini.

 "Kami telah bertemu dengan 750 NGO. Kami mendapat persetujuan daripada semua NGO Melayu untuk menyertai perhimpunan anjuran Pesaka.

 "Kami memberi sokongan padu kepada PESAKA untuk perhimpunan tersebut pada 16 September di Padang Merbok. Kami menjangkakan sekitar 30,000 orang sahaja dari NGO untuk menghadiri perhimpunan tersebut, "kata Jamal sambil menambah bahagian Sungai Besar Umno mengerahkan 3,000 anggota untuk perhimpunan tersebut.

 Perhimpunan 16 September telah menimbulkan ribut selepas perkataan itu tersebar di rangkaian media sosial sejak beberapa hari lalu, tetapi tiada siapa yang mengaku sebagai penganjurnya hingga sekarang.

 Perhimpunan ini telah menerima sokongan tidak rasmi dari beberapa pegawai kerajaan termasuk Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob. Ia adalah kononnya sebagai reaksi kepada perhimpunan Bersih 4 protes pada 29 Ogos dan 30, dan disebut-sebut untuk melihat kehadiran 300,000 penyokong. ~  - sumber

Komen al-Husseyn :

Hari ini mamat ni kata , "Kami menjangkakan sekitar 30,000 orang sahaja dari NGO untuk menghadiri perhimpunan tersebut, "kata Jamal sambil menambah bahagian Sungai Besar Umno mengerahkan 3,000 anggota untuk perhimpunan tersebut.

Sebelum ni dia kata, 30,000 orang itu, adalah orang Umno bahagiannya sahaja??

Hari tu  di sini mamat ni telah berjanji mengumpulkan sejuta peserta berbaju merah ...... Berapa ribu sebenarnya akan hadir?
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

sebab lagi 1.5juta blum sampai permit blom siap, sepecis panda merah sampai ke mampos kerja menjilat

Anonymous said...

Bukan 2.6 billion ka yg nak dihimpunkan..
ha..ha
.ha.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...