JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, September 09, 2015

Perhimpunan Baju Merah Bukan Mewakili Orang Melayu, tetapi Umno!

Ketua Umno Jamal Md Yunos menafikan sebagai penganjur 
perhimpunan, tapi dialah yg rajin mengeluarkan kenyataan
yang seolah-olah dia adalah jurucakap perhimpunan itu
KUALA LUMPUR, 9 Sept - Beberapa pertubuhan bukan kerajaan Melayu hari ini menolak Himpunan Maruah Melayu 16 September, berkata agenda perhimpunan itu dan pesertanya tidak mewakili komuniti mereka.

Pres. Pemuafakatan Perkampungan Melayu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (Muafakat), Ishak Surin juga menuduh penganjur yang tidak dinamakan itu sebagai "tidak jujur" dan "cetek" dalam tuntutan mereka untuk melindungi kepentingan Melayu.

"Mereka tidak mewakili kami. Kepada mereka yang mendakwa menjaga kepentingan Melayu, di manakah mereka apabila orang Melayu telah dihalau keluar dari rumah-rumah mereka di Kampung Banda Dalam dan Kampung Puah?" katanya.

 "Kampung-kampung ini adalah warisan Melayu dan mengandungi budaya Melayu yang tinggi nilainya ... tuntutan mereka (penganjur perhimpunan itu) menunjukkan mereka tidak menjaga kepentingan kita tetapi memanipulasi ia sebaliknya."

 Wakil-wakil dari Gerakan Intelek Rakyat (Gatera), Seniman Paksi Rakyat (Paksi) dan kumpulan-kumpulan lain yang sama menolak sebarang kaitan dengan perhimpunan dan tuntutan untuk mewakili orang Melayu itu.

Umno cuba berselindung di sebalik lalang sehelai....malu
nak bertanggungjawab tapi menggalakan ahlinya menyertainya
  Perhimpunan 16 September yang dianjurkan oleh kumpulan yang tidak dinamakan dan dipanggil Himpunan Maruah Melayu atau Himpunan Rakyat Bersatu, adalah kononnya untuk menangkis apa yang mereka dakwa adalah dominasi Cina semasa Bersih bulan lalu 4. 

 Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim hari ini berkata perhimpunan itu tidak akan dibenarkan untuk meneruskan kerana "implikasi keselamatan", tetapi peristiwa itu terus menerima sokongan tidak rasmi daripada pemimpin Umno.

Zahid Hamid, Menteri dalam negeri yang sepatutnya melarang ahli Umno daripada menyertainya, berlepas tangan dengan berkata beliau akan menyerahkan seratus-peratus kepada polis untuk mengambil tindakan berhubung perhimpunan yang dinamakan "Himpunan Rakyat Bersatu" itu. 

 "Kita akan serahkan 100% kepada pihak polis untuk ambil tindakan, termasuk untuk memberi permit, dan juga menjalankan operasi penguatkuasaan jika permit diberi," katanya di sini

Inilah kelaku menteri yang kononnya menjaga keselamatan dalam negeri, bertindak bertentangan dengan langkah pihak polis yang  tidak membenarkan perhimpunan itu diteruskan kerana "implikasi keselamatan".

Penafian demi penafian dibuat yang kononnya Umno bukan dalang perhimpunan baji merah ini. Terbaru, PM Najib mengakui penglibatan beberapa pemimpin Umno dalam himpunan tersebut yang menggunakan platform organisasi bukan kerajaan (NGO) masing-masing dalam penganjuran perhimpunan itu.


 Pengerusi Gabungan NGO-NGO Malaysia, Datuk Jamal Md Yunos yang dipetik oleh akhbar milik Umno Utusan Malaysia baru-baru ini sebagai berkata bahawa perhimpunan 16 September  adalah hasil daripada "banyak slogan menghina kepimpinan Melayu" semasa 34 jam Bersih 4 perhimpunan yang diadakan di yang menjelang sambutan Hari Merdeka.

 Perhimpunan pada 29-30 Ogos itu juga diselar oleh pemimpin-pemimpin Umno dan PAS selepas gambar diedarkan dalam media sosial yang mendakwa peserta Bersih 4  memijak imej yang Presiden Umno dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memeluk Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

 Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini menolak keperluan untuk mengadakan perhimpunan 16 September dengan mengatakan bahawa perhimpunan Bersih 4 bukanlah perkauman. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...