JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, September 12, 2015

PKR jemput PAS sertai Pakatan baharu untuk kekalkan undi Melayu?

Sikap keterbukaan PKR terhadap penyertaan PAS dalam pakatan baharu pembangkang adalah sebahagian daripada strategi mereka untuk mengekalkan undi Melayu, kata penganalisis.

 Mereka berkata, pakatan pembangkang baharu mungkin mempunyai perjanjian dengan PAS pada pilihan raya umum akan datang, untuk mengelakkan pertandingan 3 penjuru yang akan memberi manfaat kepada pesaing utama Barisan Nasional (BN).

 Pengarah Center for Policy Initiatives Dr Lim Teck Ghee berkata, gabungan kepentingan politik dan realisme politik memacu parti berbilang kaum PKR untuk menawarkan PAS kerusi dalam pakatan yang akan ditubuhkan tidak lama lagi, walaupun mendapat bantahan kuat DAP dan beberapa pemimpin kumpulan serpihan PAS – membentuk Parti Amanah Negara (Amanah).

 "Dengan mengandaikan PAS tidak bekerjasama dengan Umno pada pilihan raya akan datang, pembangkang perlu mengelakkan pertandingan 3 penjuru. 

"Kehadiran PAS dalam gabungan itu juga masuk akal kepada PKR kerana ia memerlukan sokongan Melayu bagi mengekalkan kuasa politik," kata Lim. 

Beliau berkata, PAS masih memegang sejumlah besar undi Melayu, dianggarkan kira-kira 30%, sekali gus menjelaskan mengapa PKR masih memerlukan parti Islam itu.- Baca seterusnya di sini  ~ Sila nyatakan melalui polling yg disediakan samada anda bersetuju atau tidak di sudut kanan blog ini. Terima kasih.
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...