JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Tuesday, September 22, 2015

PM tidak boleh menolak calon kehakiman, bekas hakim berkata selepas promosi Hishamudin dihalang

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak mempunyai hak untuk menolak calon-calon untuk jawatan kehakiman.

 Sri Ram berkata di bawah Seksyen 27 Akta Kehakiman Pelantikan Suruhanjaya (JAC) 2009, hanya kuasa Perdana Menteri adalah untuk memanggil dua nama lagi sebagai tambahan kepada yang dikemukakan oleh suruhanjaya tersebut.

 "Beliau juga mempunyai kuasa di bawah Seksyen 26 (2) untuk meminta maklumat lanjut mengenai calon-calon yang dicadangkan, tetapi dia tidak mempunyai hak untuk menolak calon-calon yang diberikan," Sri Ram kepada Malay Mail Online ketika dihubungi.

 Datuk Hishamudin Yunus memberitahu akhbar harian Sunday Star dalam satu temu bual yang disiarkan semalam bahawa JAC telah mencadangkan pada tahun 2013 dinaikkan pangkat ke Mahkamah Persekutuan, tetapi Najib telah menolak cadangan suruhanjaya itu.

 "Kegagalan untuk melantik Hishamudin kepada Mahkamah Persekutuan merupakan satu kehilangan itu Mahkamah dan paling malang. Dalam bidang kuasa lain, hakim dilantik dan dinaikkan pangkat mengikut keupayaan mereka dan bukan kerana mereka memberi penghakiman yang memihak kepada atau terhadap eksekutif.

 "Hishamudin adalah hakim yang bebas dan mampu dan ini adalah sebab yang sangat baik telah dinaikkan pangkat ke Mahkamah Persekutuan seawal mungkin," kata hakim bekas mahkamah tertinggi di negara ini.

 Antara keputusan yang dibuat secara mercu tanda yang Hishamudin sampaikan adalah majoriti 2-1 keputusan Mahkamah Rayuan pada tahun 2011 mengisytiharkan sebagai tidak berperlembagaan Seksyen 15 (5) (a) Akta Universiti dan Kolej Universiti Akta (AUKU) 1971 yang menghalang mahasiswa menyatakan sokongan, atau menentang, mana-mana parti politik.

 Satu lagi keputusan penting beliau perolehi ialah kes transgender, di mana Mahkamah Rayuan mengisytiharkan November lalu sebagai tidak sah dan tidak mengikut perlembagaan negeri Negeri Sembilan enakmen Syariah yang menyalahi lelaki Islam untuk berpakaian wanita.

Hakim Bersara Mahkamah Rayuan Datuk Mah Weng Kwai dan bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia Datuk Ambiga Sreenevasan, bagaimanapun, berbeza dari Sri Ram dan kata Perdana Menteri mempunyai kata putus dalam melantik hakim-hakim, tetapi menggesa supaya JAC membuat keputusan muktamad dalam pelantikan hakim sebaliknya.

 Ambiga berkata ia adalah "sama sekali tidak adil" yang Hishamudin tidak dinaikkan ke mahkamah tertinggi di negara ini sebagai Hakim Bersara Mahkamah Rayuan "calon yang layak" , menerangkan beliau sebagai seorang hakim yang telah menegakkan sumpah jawatan dan benar kepada Perlembagaan Persekutuan.

 "Yang paling penting, dia berani," kata Ambiga kepada Malay Mail Online ketika dihubungi.

 "Malangnya, di bawah undang-undang kita, PM masih mempunyai kata putus walaupun JAC. Ini adalah salah satu isu Majlis Peguam tidak gembira apabila JAC diperkenalkan kerana ia membolehkan eksekutif membuat kata putus. Ini kompromi pemisahan kuasa.

 "Jadi, saya secara peribadi tidak fikir PM perlu mempunyai kata putus," kata bekas Presiden Majlis Peguam Malaysia.

 Hakim Bersara Mahkamah Rayuan Mah berkata pemilihan calon-calon untuk jawatan kehakiman seharusnya dibiarkan kepada JAC untuk mengekalkan pemisahan kuasa antara badan kehakiman dan eksekutif.

 "Di sini, kami mempunyai sekumpulan orang yang berada dalam kedudukan yang terbaik untuk tahu siapa dia siapa, dan memilih semata-mata berdasarkan merit dan keupayaan. Jadi apabila mereka memutuskan siapa yang mereka mahu untuk lantik, mereka perlu mempunyai kata terakhir supaya ia bebas daripada eksekutif, " Mah memberitahu Malay Mail Online.

 Suruhanjaya itu, yang ditubuhkan pada 2009, mengesyorkan kepada perdana menteri calon-calon untuk dilantik sebagai hakim-hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan dan pesuruhjaya kehakiman termasuk pelantikan Ketua Hakim Negara, Presiden Mahkamah Rayuan dan Hakim-Hakim Besar Mahkamah Tinggi Malaya dan Sabah dan Sarawak.

 Pelantikan hakim sebelum ini telah dibuat oleh Ketua Hakim Negara, yang Mah gambarkan sebagai satu proses yang sangat berahsia dan tertutup yang telah dipertingkatkan kemudiannya dengan penubuhan suruhanjaya tersebut.

 Suruhanjaya itu, bagaimanapun, seharusnya "bebas daripada eksekutif" dengan Perdana Menteri tidak mempunyai kata putus dalam pelantikan hakim, kata Mah.

 JAC di UK memilih calon-calon untuk jawatan kehakiman dan mengesyorkan mereka kepada Lord Chancellor, Ketua Hakim Negara atau Presiden Kanan Tribunal untuk dilantik. ~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...