JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Friday, September 04, 2015

Sila jawab dengan lidah yang faseh tanpa bercabang : Siapa beri wang itu dan kenapa?

Beikut adalah ucapan penuh yang dialeh bahasa oleh José Ugaz, 2 September 2015 - 16 IACC, Putrajaya. Ucapan asal boleh boleh diakses dilink akhir entri ini. Satu ucapan yang berani dan berterus terang. 

Beliau mendedahkan bagaimana perlakuan rasuah oleh penguasa negara di seluruh dunia dan cabaran-cabaran yang perlu dihadapai oleh aktivis yang mendedahkan perlakuan rasuah. 

Beliau juga mengemukakan soalan yang perlu dijawab oleh PM Najib . Patutlah Najib tidak berani bersemuka untuk merasmikan persidangan tersebut kelmarin. 

Mampukah Najib menjawabnya dengan lidah yang faseh tanpa bercabang??

Menteri Paul Low, Timbalan Ketua Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Encik Akere Muna, ketua majlis IACC itu, Encik Akhbar Satar, Presiden TI Malaysia:

 Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih kepada IACC kerana membawa begitu ramai orang bersama-sama sebagai sebahagian daripada gerakan global yang hebat untuk menangani rasuah.

 Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia  menganjurkan persidangan IACC.

 Dan rakyat Malaysia menyambut kita ke negara yang indah mereka pada masa bersejarah ini.

 Minggu ini Malaysia menyambut Merdeka - kemerdekaan daripada penjajahan dan kebebasan daripada penindasan.

Kemerdekaan dan kebebasan

 Blok-blok bangunan masyarakat yang adil dan saksama.Semua negara menghadapi cabaran, negara-negara terutama yang baru, dan saya melihat kembali pada beberapa kenyataan daripada bapa pengasas negara, Abdul Rahman, yang dibuat pada masa kemerdekaan pada tahun 1957.

 Terdapat dua perkataan yang digunakannya yang menonjol bagi saya - kejujuran dan integriti.

 Itulah yang membawa kita bersama-sama dalam memerangi rasuah.Kejujuran dan integriti.

 Kita telah melihat apa  maknanya ini kepada manusia di seluruh dunia dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

 Di Brazil, di Honduras, di Guatemala di Iraq, di Malaysia. Beratus-ratus ribu orang yang menghantar mesej kepada perasuah. Beberapa hari sahaja tinggal untuk  anda berwenang-wenangnya .

 Itu adalah sebab mengapa kita berada di sini.Tetapi kita mempunyai perjuangan di hadapan kita.

 Di kebanyakan negara hak asasi kebebasan bersuara dan kebebasan berpersatuan sedang terhakis atau diambil.

 Adalah sukar untuk memerangi rasuah tanpa hak-hak tersebut. Paling berbahaya dari semua adalah rasuah politik. Berpusing dan memesongkan undang-undang oleh kerajaan berhadapan dengan kronisme dan ditangkap oleh kepentingan khas.

 Di Kuwait bab kami telah diambil alih oleh suatu lembaga kerajaan yang dilantik. Di Tunisia aktivis kami diancam dengan tindakan undang-undang kerana mengkritik undang-undang yang akan menetapkan rasuah percuma. Di Rusia organisasi masyarakat dicuba untuk menutup kerja-kerja pejuang anti-rasuah di negara itu. 

 Mereka yang mempunyai integriti dikeluarkan.Tawaran-tawaran rahsia. Kroni dilantik.Pelanggaran hak asasi manusia.

 Ini suapan-suapan apa yang kita panggil rasuah besar kerana ia mewujudkan iklim di mana rasuah berkembang dan sewenang-wenangnya melindungi yang berkuasa.

 Kita berada di dalam dunia global dan wang haram boleh bergerak dalam satu petikan. Oligarki rasuah juga boleh bergerak bebas tanpa tindakan undang-undang, flaunting gaya hidup lima bintang mereka, membeli harta mereka di London, selatan Perancis dan Kenya.

 Itulah yang kita maksudkan dengan sewenang-wenangnya. 

Biar saya memberi anda satu contoh. Bekas Presiden Ukraine - Viktor Yanukovych. Apabila dia akhirnya melarikan diri, rakyat Ukraine mendapati bahawa wang mereka telah dibelanjakan untuk rumah agam dengan zoo dan kapal saiz penuh galleon Sepanyol.


Atas dan bawah ialah gambar Galleon Sepanyol
di kediaman Viktor Yanukovych
 

Apa yang didedahkan adalah satu rangkaian syarikat shell di Vienna, London dan Lichtenstein yang menyembunyikan kekayaan besar dia curi dari negara ini. Ketua Pendakwa Ukraine telah menyatakan bahawa terdapat bukti bahawa sekurang-kurangnya $ 350m telah dicuri ... ia boleh menjadi banyak lagi.

 Beliau dan terlalu ramai ahli politik yang korup dan ahli perniagaan menggunakan syarikat-syarikat shell untuk menyembunyikan wang mereka. Sebab itu kita akan bercakap dengan panjang lebar di persidangan ini mengenai keperluan untuk mendaftar beneficial ownership

Ia adalah tindakan kolektif yang boleh mencabar sebarang perlakuan semberono.

 Di Perancis, selepas kempen kami, euro 300m aset yang dicuri oleh bekas Presiden Obiang Equatorial Guinea dibekukan oleh mahkamah. 

 Sekarang di Guatemala, selepas kempen massa, bekas Naib Presiden berada dalam penjara menunggu perbicaraan dituduh berkonspirasi dan rasuah dan semalam imuniti daripada pendakwaan Presiden telah dibuang dan perintah kehakiman telah dikeluarkan supaya dia tidak boleh meninggalkan negara ini. 

Dan di Brazil, di mana satu juta orang turun ke jalan untuk skandal PETROBAS telah menyaksikan lima ahli politik ditangkap dan kes-kes jenayah dibawa terhadap 13 syarikat, termasuk ketua syarikat pembinaan yang terbesar di dunia. Dan pergerakan kami kini bekerja merentasi 7 negara-negara Amerika Selatan untuk mendedahkan sejauh mana skandal PETROBAS telah merebak, manakala ahli-ahli politik dan ketua-ketua syarikat-syarikat ini telah ditangkap.

 Jalinan rasuah menunjukkan dengan jelas bahawa ini tidak terhad kepada negara-negara membangun. Banyak syarikat di Eropah dan Amerika Syarikat sedang disiasat kerana rasuah. 

 Memerangi rasuah memerlukan keberanian.

 Kita perlu berhenti seketika untuk mengingati mereka yang membayar harga yang amat dahsyat kerana bercakap menentang rasuah. 

 Danilo Lopez dan Frederico Salazar, dua wartawan berani telah dibunuh di siang hari di Guatemala. Untuk lebih daripada satu dekad Lopez telah mendedahkan rasuah dan penyalahgunaan dana awam oleh ahli politik yang korup. Dan sebulan setengah yang lalu seorang aktivis anti-rasuah telah dibunuh di Mexico. 

 Tahun ini 24 wartawan di seluruh dunia yang telah mendedahkan  rasuah dan pencabulan hak asasi manusia telah dibunuh. 24.

 Di Azerbaijan, seperti yang kita bertemu, wartawan penyiasatan Khadija Ismayilova dijatuhi hukuman semalam untuk tujuh setengah tahun kerana "jenayah ekonomi." Ini adalah khas dari tuduhan palsu yang dibawa oleh kerajaan untuk menutup orang-orang yang bersuara menentang rasuah. 

Khadija mendedahkan bagaimana kerajaan menganugerahkan hak ke kawasan perlombongan emas yang lumayan kepada keluarga Presiden. Dalam satu kenyataan, dia hanya berkata: "Saya mungkin penjarakan, tetapi kerja-kerja ini akan diteruskan."

 Itulah tugasan yang semua orang dalam persidangan ini diamanahkan untuk meneruskannya.

 Kebebasan akhbar dan kebebasan bersuara adalah tonggak kepada masyarakat demokrasi dan wartawan mesti berupaya untuk bekerja tanpa rasa takut. Kami berdiri bersama mereka. 

 Pergerakan kami telah membuktikan mampu melawan balik. 

Di Cameroon, Paul Kingue dibebaskan dari penjara selepas kempen berterusan oleh kumpulan-kumpulan tempatan dan antarabangsa.

 Jenayah-Nya? Kerana mendedahkan pengeluar pisang milik Perancis kerana penipuan cukai.

 Di Angola caj yang paling serius terhadap Rafael Marques de Morais digugurkan selepas kempen antarabangsa yang mampan.

 Jenayah-Nya? Sebuah buku mendedahkan rasuah dan penyeksaan di Angola. Untuk itu dia telah dihadapkan sembilan tahun penjara. Hanya kerana menulis sebuah buku.

 Terdapat banyak lagi aktivis di seluruh dunia dan ramai yang berada di sini dalam persidangan ini. Izinkan saya memberi penghormatan kepada anda, kerana keberanian, kejujuran anda, untuk integriti anda. 

 Perubahan boleh dan mampu berlaku. Mengapa kita begitu ghairah tentang perubahan yang kita mahu melihat? 

 Kami berkongsi banyak nilai-nilai. Kita mahu melihat miski-sifar, kami mahu semua kanak-kanak dapat pergi ke sekolah. Kami mahu orang ramai mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan dan tinggal di rumah yang layak. Sebab itulah kami berada di sini dan mengapa kita memerangi rasuah.

 Kerana harga rasuah dibayar oleh kita semua terutamanya oleh yang termiskin di negara kita.
Perdana Menteri Najib ada jet mewah baru
  Jet peribadi yang dibayar oleh sekolah yang tidak dibina.

 Rumah mewah yang dibayar oleh mereka yang tidak boleh mendapatkan ubat yang mereka perlukan. 

 Kapal layar dibayar oleh mereka kehilangan tempat tinggal.

 Bagaimana kita mengubah itu? Terdapat banyak yang kita tahu, dan banyak yang anda akan membahaskan minggu ini.

 Tiada siapa yang boleh berada di Malaysia dan tidak sedar akan dakwaan rasuah dalam beberapa bulan kebelakangan ini dan bagaimana kerosakkan akibatnya kepada negara. Terdapat krisis rasuah di sini.

Sebagai gerakan anti-rasuah global, adalah peranan kita untuk bertanya soalan, mencabar mereka yang menyalahgunakan kuasa mereka, untuk mewakili mereka yang tidak boleh bersuara dan untuk melibatkan diri dengan orang-orang yang benar-benar ingin berubah.

 Mari kita mengingati semula dua perkataan tadi - kejujuran dan integriti.

 Apakah itu maksudnya untuk Malaysia?

 Kerajaan telah mengambil langkah-langkah dan inisiatif untuk menangani rasuah. Kita pasti telah mendengarnya itu dari menteri.

 Kita mahu melihat lebih banyak kemajuan tetapi itu tidak boleh berlaku manakala masih terdapat soalan yang tidak berjawab mengenai USD 700m yang masuk ke dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri.

 Dalam beberapa minggu kebelakangan ini kita telah melihat Peguam Negara yang mengkritik kerajaan tiba-tiba diganti, pasukan petugas khas  1MDB digantung, penyiasat di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah ditangkap atau dipindahkan, dan surat khabar digantung kerana melaporkan mengenai perkara itu.

 Ini bukan tindakan kerajaan yang memerangi rasuah.

 Kami juga boleh mendengar janji-janji pembaharuan. Itu bukan apa yang diperlukan pada masa ini. Dan janji-janji sahaja tidak akan memulihkan keyakinan dan kepercayaan.

 Terdapat dua soalan yang perlu dijawab:


Siapa yang beri wang itu dan mengapa? Ke manakah ia pergi? Seorang lelaki boleh menjawab soalan-soalan tersebut.

 Jika itu tidak berlaku maka hanya satu siasatan bebas sepenuhnya, bebas daripada campur tangan politik, boleh mendedahkan kebenaran. 

Sehingga itu berlaku, tidak ada apa daripada kerajaan mengenai anti-rasuah akan dipercayai.

 Saya berdiri di sini hari ini dengan anda dan berkata ini adalah apa yang rakyat dan apa daripada kerajaan - kejujuran dan integriti.

 Pergerakan kami tidak berdiri sendiri. Kami mempunyai matlamat yang sama dengan semua orang yang bersuara menentang orang-orang yang memperkayakan diri mereka dengan mengorbankan rakyat. 

 Kami adalah global.Kami mempunyai suara yang kuat.Kami bersama-sama menentang rasuah.

 Persidangan ini akan berlangsung tiga hari, tetapi kerja-kerja kami akan berterusan setiap hari di Malaysia dan di seluruh dunia. ~ Who Paid The Money And Why?
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...