JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Saturday, September 05, 2015

SPRM hanya mengesahkan laporan WSJ, tanpa jawapan kepada persoalan

Berikut adalah ulasan Jahabir Sadiq, editor Malaysiakini mengenai siasatan SPRM yang sekadar mengesahkan apa yang telah dilaporkan oleh WSJ sebulan yang lalu mengenai dana RM2.6 bilion masuk ke dalam akaun perbadi Najib Razak.

Beliau menyarankan SPRM memberi jawapan kepada persoalan-persoalan berikut :

1) Siapakah para penderma ini dan untuk apa wang itu digunakan? 
2) Apakah wang sebanyak itu pernah diisytiharkan?  Ikuti ulasan beliau selanjutnya :
  
 Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mengesahkan bahawa RM2.6 bilion atau hampir AS $ 700 juta itu memang telah dijumpai di dalam akaun bank peribadi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam 2013.

 Tetapi jumlah wang yang besar itu adalah daripada penderma, yang ia tidak dikenal pasti, dan tidak juga dari 1Malaysia Development Berhad (1MDB) yang dibebani hutang .

 Berikut adalah perkara yang. Asal Wall Street Journal (WSJ) dedahkan pada 2 Julai, tidak pernah berkata bahawa jumlah wang itu datang daripada 1MDB.
 "Dokumen-dokumen siasatan kerajaan apa yang penyiasat percaya adalah pergerakan tunai di kalangan agensi kerajaan, bank-bank dan syarikat-syarikat yang berkaitan dengan 1MDB sebelum ia berakhir di akaun peribadi Encik Najib.
 "Dokumen yang teliti semula oleh The Wall Street Journal termasuk borang pemindahan bank dan carta aliran disusun oleh penyiasat kerajaan telah mencerminkan pemahaman mereka tentang jalan tunai.
 "Sumber asal wang tersebut adalah tidak jelas dan penyiasatan kerajaan tidak terperinci apa yang berlaku kepada wang yang masuk ke dalam akaun peribadi Encik Najib," menurut laporan yang ditulis oleh Tom Wright dan Simon Clark.
 Perlu ditekankan disini bahawa, memang pada mula lagi kedua-dua wartawan WSJ itu berkata sumber wang itu tidak jelas dan siasatan kerajaan tidak memperincikan apa yang berlaku kepada wang dalam akaun Najib.

 Ini bermakna bahawa siasatan SPRM hanyalah merupakan satu pembaziran masa. Ia hanya menyatakan apa yang telah jelas dan tidak berkata apa-apa yang kita tidak tahu.
 
SPRM dedahkan jejak-jejak wang yg masuk ke dalam
akaun peibadi Najib AIMSLAMIC  BANK

 Tetapi ia mengatakan bahawa SPRM masih menyiasat bon RM4 bilion SRC International Sdn Bhd yang diperoleh daripada Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) - dana pencen kakitangan kerajaan.


 Yang menarik kerana laporan WSJ berkata RM50 juta daripada SRC masuk ke unit Gandingan Mentari Sdn Bhd, yang memasukannya jumlah tersebut ke korporat unit tanggungjawab sosial 1MDB, Ihsan Perdana Sdn Bhd antara Disember 2014 dan Februari 2015.

Ihsan Perdana kemudian memasukan RM42 juta ke dalam akaun Najib.

 Tiada siapa pun mempertikaikan dakwaan-dakwaan tersebut yg dikeluarkan melalui kenyataan SPRM semalam, yang berkata ia adalah bertanggungjawab bagi siasatan SRC, manakala pihak polis bertanggungjawab dalam siasatan 1MDB. 

 Setakat ini, hanya SPRM telah menangkap dan menahan beberapa orang sebagai sebahagian daripada siasatan terhadap wang dalam akaun Najib manakala polis hanya menahan mereka yang dikaitkan dengan siasatan kerana membocorkan butiran siasatannya.

 Jika ini nampak lucu, sebenarnya tidak.

 Persoalan ke manakah sebahagian besar daripada RM42 bilion hutang 1MDB pergi masih belum ditemui. Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) yang menyiasat 1MDB telah digantung dan Tan Sri Abdul Gani Patail - Ketua pasukan petugas menyiasat isu 1MDB - telah dipecat daripada jawatan.

 Kenyataan SPRM semalam hanya menimbulkan lebih banyak persoalan sekarang. Siapakah para penderma ini dan untuk apa wang itu digunakan? Apakah wang sebanyak itu pernah diisytiharkan?

 Mengapa Umno atau Perdana Menteri tidak menjelaskan apabila WSJ melaporkan ini pada bulan Julai? Ia mengambil masa sebulan untuk SPRM mengatakan apa yang WSJ pernah katakan - wang itu datang dari suatu tempat tapi tiada siapa tahu dari mana.

 Pada masa ini, apa yang kita tahu adalah bahawa beberapa penderma telah bermurah hati untuk memberi sehingga RM2.6 bilion kepada Najib dan Perdana Menteri telah sangat boros dengan wang tersebut tetapi semua orang membisu dengan kebenaran mengenai kemelut yang berterusan  .

 Juga, pada masa ini, kepercayaan kekal setinggi ringgit yang rendah. Kami memerlukan jawapan kepada soalan-soalan, bukan mengulangi kenyataan-kenyataan yang sudah jelas. - 4 Ogos 2015.~ sumber
Comments
0 Comments

No comments :

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...