JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, September 21, 2015

Tanpa perjanjian rasmi, gabungan tidak mampan...

PKR kena pilih, PAS atau AMANAH ....kalau PKR
pilih PAS, DAP tidak akan bersama.....
Perjanjian rasmi terperinci dan struktur mesti dipersetujui bagi apa-apa gabungan pelbagai pihak untuk menjadi mampan, seorang penganalisis politik Jerman berkata , hari ini.

 Siegfried Herzog, yang merupakan pengarah Friedrich Naumann Foundation for Freedom  rantau  Asia Tenggara dan Asia Timur , memberitahu satu forum PKR di sini bahawa adalah penting bahawa parti-parti pembangkang di sini bersetuju untuk merasmikan hubungan mereka bagi mengelakkan perselisihan masa depan.

 "Anda perlu struktur rasmi ... untuk meletakkan sesuatu ke dalam perjanjian rasmi.

 "Tiada gabungan tanpa perjanjian rasmi ... (ia tidak) mudah mampan," kata penganalisis Jerman itu.

 "Ini supaya tiada siapa yang boleh berpura-pura bahawa sesuatu yang di sana (perjanjian rasmi) apabila ia tidak ada di sana," katanya.

 Beliau juga berkata komunikasi urusan antara parti-parti politik merupakan halangan kedua terbesar untuk ditangani selepas bersetuju keutamaan pergabungan.

 PKR telah berulang kali menggesa parti-parti pembangkang yang juga termasuk DAP, PAS dan Amanah untuk menghentikan permusuhan dan mengarahkan tumpuan mereka kepada musuh yang sama, Barisan Nasional (BN).

 PKR dan PAS dijangka membincangkan pakatan pembangkang baru bagi menggantikan yang tidak berfungsi lagi Pakatan Rakyat, tetapi Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata, rundingan minggu lalu masih berjalan tanpa kesimpulan bila-bila masa tidak lama lagi.

 PAS berkata sebelum ini ia akan kekal dalam blok pembangkang itu apabila parlimen bersidang bulan depan, tetapi masih belum membuat keputusan untuk menyertai satu perjanjian baru dengan tiga pihak lain.

 Pakatan PR tidak rasmi yang terdiri daripada PKR, PAS dan DAP, berpecah pada awal tahun ini lantaran desakan PAS untuk melaksanakan hudud di Kelantan.

  DAP menegaskan ia tidak akan menyertai mana-mana kerajaan campuran dengan PAS ada di dalamnya. ~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

bukan soal menang... tapi soal integriti... klu xdak integriti... menang pun serupa yg tewas... mungkin lbh teruk lagi... dan yg paling penting dlm menjaga integriti... adalah amanah pd janji

tapi bila janji dibuat main2... dgn pelbagai alasan2 yg cuba dibenarkan... dimana integriti? apa nilai sumpah yg diangkat dan dijunjung.... bolehkah diterima sumpah dan janji mereka lagi slepas ni... apa janji bahwa mereka tidak akan mungkir janji lagi? jdla mcm penjaga kambing dgn serigala... kisah dongengan mengajar erti berckp benar

jika sekali pun kafarah diterima... walaupun majoriti ulamak muktabar kata x boleh... sewaktu mengangkat sumpah itu sendiri mereka sudah tidk amanah ... berjanji sekdr mengaburi... apa2 jadi kemdian nnt mereka boleh langgar lari

jadi...betul ke rundingan bulat ni... atau satu lagi usaha mengaburi... konon berbincang tapi lbh memberi tekanan... supaya pas lepaskan kerusi yg dah dicilok dr pru 14 akan datang.. akhirnya rundingan meja bulat itu sendiri... sudah hilang sifat amanahnya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...