JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, October 07, 2015

Apakah PAS masih lagi berminat untuk bersama Pakatan Harapan?

Ahli Parlimen Batu Tian Chua (tengah) adalah salah
 seorang daripada 25 pemimpin PKR yg menandatangani
petisyen menuntut satu mesyuarat khas Ahad ini untuk
membincangkan isu pembentukan Pakatan Harapan ini.
- Gambar oleh Yusof Mat Isa - 
KUALA LUMPUR, 7 Okt - Walaupun penafian oleh pemimpin-pemimpin tertinggi PKR, pelancaran Pakatan Harapan bulan lepas  telah mengakibatkan beberapa anggota parti khuatir bahawa tergesa-gesa dalam memformalkan gabungan baru, berpotensi menjejaskan hubungan mereka dengan PAS.

 Tidak lama selepas pengumuman pada 22 September, 25 PKR anggota jawatankuasa pusat menandatangani petisyen menuntut satu mesyuarat khas Ahad ini untuk membincangkan isu pembentukan Pakatan Harapan, yang mereka percaya tergesa-gesa dan dibuat untuk kelihatan seolah-olah gabungan baru tidak berminat untuk memelihara hubungan dengan PAS.

 "Isunya sekarang bukan lagi pembentukan, ia (Pakatan Harapan) telah dibentuk jadi kita perlu membincangkan strategi susulan, bagaimana untuk mengekalkan perpaduan, keamanan dengan semua parti-parti pembangkang.

 "Hakikatnya, kita masih mahu autonomi untuk dapat meneruskan perbincangan dengan PAS," Naib Presiden PKR Chua Tian Chang kepada Malay Mail Online ketika dihubungi.

 Ahli Parlimen Batu merupakan salah seorang daripada 25 pemimpin PKR yang menandatangani petisyen itu.

 Chua berkata apa yang 25 pemimpin mahu mengesahkan merupakan komitmen PKR untuk DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) dan juga keperluan untuk Pakatan Harapan untuk menjadi terbuka kepada penyertaan masa depan PAS dan parti-parti politik lain seperti PSM dan orang-orang dari Malaysia Timur.

 "Tetapi keadaan malang sekarang adalah bahawa walaupun Dr Wan Azizah telah mengekalkan pendekatan terbuka untuk bekerjasama dengan PAS, kedua-dua pihak yang lain (DAP dan Amanah) melakukan serangan terhadap PAS, menjadikannya lebih sukar untuk kami mengekalkan saluran untuk perbincangan, " Chua menjelaskan, merujuk kepada Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

 Seorang lagi pemimpin kanan PKR mendakwa Dr Wan Azizah berada di bawah "tekanan berat" oleh beberapa pemimpin parti beliau sendiri dan juga DAP dan Amanah semasa perbincangan meja bulat pada 22 September mengumumkan pembentukan gabungan itu pada hari yang sama sendiri.

 "Rafizi (Ramli) tiba-tiba berhujah di sisi Amanah, DAP (dan) berkata pengumuman itu tidak boleh menunggu.

 "Jika anda melihat dia (Dr Wan Azizah) semasa sidang akhbar kemudian, dia kelihatan agak kelam-kabut," kata pemimpin PKR itu kepada Malaysian Insider dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

 Beliau mendakwa terdapat sekarang cubaan oleh "pihak luar" untuk menggambarkan pemimpin jawatankuasa pusat 25 PKR negatif ke atas petisyen itu.

 "Terdapat dakwaan di sekeliling yang kita mahu Dr Wan Azizah disingkirkan; itu bukan yang kita mahu dan tidak masuk akal.

 "Kami hanya mahu lebih banyak masa, melambatkan pengumuman pada 22 September dan membawa perkara itu kepada perbincangan kepimpinan PKR terlebih dahulu, itu sahaja," katanya.

 Seorang ahli jawatankuasa pusat PKR berkata sebarang keputusan untuk memutuskan hubungan dengan PAS akan memberi kesan kepada PKR lebih dari DAP atau Amanah.

 Katanya, penonton pengundi DAP dan PAS dengan jelas diasingkan, ia tidak begitu PKR kerana ia bertindih dengan parti Islam itu.

 Mana-mana permusuhan antara Pakatan Harapan dan PAS akan membawa kepada PKR menjadi mangsa utama, katanya.

 "Kerana jika PAS bertanding melawan kita, ia hampir pasti akan menjadi pertembungan pelbagai penjuru di kerusi PKR-diadakan," ahli PKR kepada Malay Mail Online ketika dihubungi. 


Azmin Ali telah berusaha untuk meredakan isu itu 
dengan berkata penyerahan dalam petisyen adalah 
'normal' untuk PKR. - Gambar oleh Yusof Mat Isa
 Timbalan Presiden PKR Azmin Ali menafikan dakwaan perpecahan dalam barisan PKR atas pembentukan Pakatan Harapan, walaupun mengakui petisyen mengenai perkara itu ditandatangani oleh 25 PKR ahli jawatankuasa pusat.

 Dalam petisyen bertarikh 22 September, pempetisyen kononnya berkata bahawa pelancaran Pakatan Harapan tidak selaras dengan PKR keputusan jawatankuasa pusat yang dibuat dua hari sebelum meja bulat di mana perjanjian itu telah tidak disangka-sangka dilancarkan.

 Pemimpin-pemimpin PKR berkata mereka terkejut dengan pembentukan terburu-buru, yang diumumkan oleh Dr Wan Azizah segera selepas apa yang sepatutnya menjadi perbincangan meja bulat mengenai masa depan pakatan baru bagi menggantikan Pakatan Rakyat. Azmin telah berusaha untuk meredakan isu itu dengan berkata penyerahan dalam petisyen adalah "normal" untuk PKR.

 Bulan lalu, PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) mengumumkan pembentukan sebuah persekutuan baru untuk menggantikan Pakatan Rakyat (PR), dan mengundang PAS untuk menyertai.

 Pada majlis itu, Dr Wan Azizah berkata kerjasama itu akan dinamakan "Pakatan Harapan", dan bahawa ia akan menolak untuk suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri jika ia mengalahkan Barisan Nasional (BN). Pengkritik mempersoalkan tergesa-gesa pelancaran, bagaimanapun, dan juga ketiadaan dasar yang betul yang akan membezakan Pakatan Harapan daripada sebelumnya Pakatan Rakyat. ~ sumber


Komen al-Husseyn : Yang nampak menolak gabungan baru ini ialah PAS, hinggakan persidangan meja bulat itu pun PAS boikot.

Presiden PAS sendiri telah mengistiharkan tidak akan bertahaluf dengan AMANAH yang dianggapnya sebagai pengkhianat yang perlu dihapuskan.

PAS Perak melalui PJ Razman telah mengumumkan akan meletakkan calonnya di 59 kawasan di Perak termasuk yang dimenangi DAP. 

Hidung tak mancung pipi tersorong-sorong buat apa? Bukankah AMANAH diwujudkan untuk menggantikan kelompongan yang ditinggalkan oleh PAS? 

Apa diharap padi seberkas, 
entahkan tumbuh entahkan tidak,
Apa diharap kasihnya PAS,
Dia tak emboh, kita tak kelapaq
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

nak komen pun dah takada mod.Tak tahu apa pula jadi pada PKR ni.adakah kuman Pas dah berjangkit pada PKR.pergi mamapos lah semua.

Arnab Jingga said...

masih lg nak harapkan pas yg dah khianat tipu hina pkr?

apa jaminan dr pas yg mereka tidak akan letak calon dikerusi2 pkr? dlm tahaluf pun pas khianat letak calon bertindih.

takkan masih buta? hadi tu mesra najib. haron pun mesra najib.

cuba kaji knp d tganu dan Kedah, pas hanya perintah 1 penggal?

cuba kaji knp pas nak bincang pasal undi tak percaya?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...