JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Monday, October 19, 2015

Perlembagaan Persekutuan tidak menyatakan secara khusus mengenai topik pemisahan ?

KUALA LUMPUR, 19 Okt - Perlembagaan Persekutuan tidak ada peruntukan bagi pemisahan mana-mana negeri dari Malaysia tetapi pakar undang-undang berbeza pendapat atas tafsiran sebenar, berikutan cadangan diraja Johor bahawa kedudukan negeri itu dalam persekutuan tidak boleh diubah.

 Pengamal undang-undang perlembagaan New Sin Yew juga menegaskan bahawa Perlembagaan Persekutuan tidak menyatakan secara khusus mengenai topik pemisahan dan bahawa pindaan perlembagaan tidak mustahil.

 "Secession (dalam kes ini) adalah lebih politik daripada undang-undang," katanya kepada Malaysian Insider ketika diminta mengulas mengenai kenyataan putera mahkota Johor, Tunku Ismail Ibrahim baru-baru ini  mengenai hak negeri itu untuk menarik diri dari Malaysia.

 "Oleh kerana ia tidak dinyatakan dalam Perlembagaan Persekutuan, tidak seperti di Sabah di mana ia khusus menyebut dalam Perjanjian Malaysia bahawa ia (kerajaan) tidak boleh menarik diri," katanya, merujuk kepada memorandum 20 Perkara ditandatangani di antara Malaya dan Sabah untuk pembentukan Malaysia pada tahun 1963.

 Putera mahkota Johor dalam satu temu bual dengan portal bola sepak tempatan minggu ini berkata bahawa kerajaan boleh memilih untuk menarik diri jika ia mendapati pelanggaran kepada syarat-syarat yang dipersetujui keahliannya daripada Persekutuan Malaysia.

 Tunku Ismail juga berkata sebagai Sultan masa depan Johor, tanggungjawabnya ialah mengutamakan negeri dan rakyatnya sebelum Malaysia.

 Ini bukan kali pertama seorang ahli keluarga diraja Johor telah menyebut pemisahan, satu topik yang dikelaskan sebagai hasutan telah diperkukuh dengan pindaan kepada Akta Hasutan 1948.

 Pada awal tahun ini, adik Tunku Ismail, Tunku Idris Sultan Ibrahim, menimbulkan kontroversi di media sosial apabila memperingatkan bahawa kerajaan Johor telah menyertai Persekutuan Melayu pada tahun 1946 pada beberapa keadaan dan sebarang pelanggaran ini bermakna bahawa Johor boleh menarik diri dari Malaysia.

 Beliau telah menulis di akaun Instagramnya apa yang kelihatan seperti sebuah imej yang perjanjian persekutuan-negeri asal pada tahun 1946 yang menyenaraikan syarat-syarat sebagai: menjadikan Islam agama Johor; hak mutlak kerajaan Johor ke atas isu-isu air dan tanah; hak kerabat diraja Johor untuk mempunyai kuasa sendiri bersenjata; dan bahawa perlembagaan negeri Johor tidak boleh disentuh oleh persekutuan.

 Adalah tidak jelas apa yang mendorong putera Johor untuk membuat pos tersebut.

 Memandang berat terhadap komen Tunku Ismail terkini, peguam perlembagaan Nizam Bashir bergema titik Baru bahawa tidak ada sebutan yang jelas pemisahan dalam Perlembagaan.

 Beliau berkata, bagaimanapun, bahawa pengusiran Singapura pada tahun 1965, hanya dua tahun selepas Malaysia ditubuhkan, bermakna bahawa topik-negara anggota memisahkan daripada persekutuan itu ditentukan.

 Singapura telah dikeluarkan oleh suatu Akta Parlimen selepas 126 penggubal undang-undang Malaysia mengundi sebulat suara memihak kepada pemindahannya daripada persekutuan.

 "Keputusan untuk mengusir Singapura berdiri sebagai pengisi ingin tahu kepada idea bahawa Persekutuan Malaysia adalah yg tdk dpt dibatalkan.

 "Mungkin juga terdapat dokumen sejarah yang lain yang mempunyai kaitan dengan isu - dokumen khusus sejarah khusus kepada negeri yang berkenaan seperti  Order-in-Council,Persekutuan Tanah Melayu 1948 ," kata Nizam, merujuk kepada surat cara pentadbiran Malaysia sebelum merdeka pada tahun 1957.

 Peguam itu berkata, bagaimanapun, bahawa kerajaan akan melakukan yang terbaik untuk meneliti sebab-sebab Tunku Ismail menyebut mengenai pemisahan.

 "Apa pun, apa yang lebih penting adalah untuk kerajaan persekutuan menghargai alasan yang mendasari ucapan Duli Yang Maha Mulia 'dan menanganinya dengan sebaik yang boleh," katanya.- sumber
Comments
2 Comments

2 comments :

Anonymous said...

Saya fikir puncanya adalah TPPA yang boleh menjejaskan kedaulatan negeri Johor.

Anonymous said...

TMJ dah meluat tengok parlimen dah mejadi hak ketumbukan depa saja. Bila dah menguadai parlimen depa buay macam harta mak bapak depa.
pasai tula timboi isu perpisahan.
Nak salahkan sapa lagi depa tak buleh ngaku bersalah.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...