JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

JOM UNDI PAKATAN HARAPAN
JOM UNDI PAKATAN HARAPAN

Wednesday, October 07, 2015

Salahuddin: Raja-Raja Melayu mahu Najib undur

Ikhwan Zulkaflee

 KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu memahami bahawa Raja-Raja Melayu mahu dia melepaskan jawatannya apabila mereka menyeru siasatan ke dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) disiapkan secepat mungkin, kata Timbalan Presiden Parti Amanah Rakyat Salahuddin Ayub.

  Beliau berkata Najib perlu membaca apa yang tersirat di sebalik kenyataan yang dibuat oleh Majlis Raja-Raja Melayu semalam.

   Salahuddin berkata bahawa bahasa Melayu adalah bahasa yang indah dengan maksud yang tersembunyi jauh dan bermakna.

  "Saya percaya Najib perlu memahami apa yang Majlis Raja-Raja Melayu dalam satu bahasa politik yang benar-benar mahu Najib berundur.   

"Metodologi bahasa yang cantik. Dasarnya adalah Najib perlu membaca bagaimana bijak (budiman) penggunaan bahasa oleh Raja-Raja Melayu," katanya kepada Berita Daily ketika dihubungi hari ini.

  Salahuddin berkata kitaran sekarang lengkap sebagai rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat yang telah memperkatakan mkengenai syarikat pelaburan strategik, yang diilhamkan Najib atas sifatnya sebagai pengerusi lembaga penasihat 1MDB.

   "Dari penduduk kampung, orang Umno bercakap terhadap 1MDB sehingga ditahan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) (Khairuddin Abu Hassan), yang dipecat daripada parti (Anina Saaduddin).

 "Ketua Polis Negara (Khalid Abu Bakar), Gabenor Bank Negara (Zeti Akhtar Aziz), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan kini Raja-Raja Melayu pun bersuara (terhadap 1MDB)," katanya.

   Salahuddin berkata Najib sepatutnya telah mendapat petunjuk sekarang bahawa dia perlu meletak jawatan selepas ianya dipersoalkan sebegini.

   Sementara itu, Naib Presiden PKR, Shamsul Iskandar Md Akin berkata suara 'kebimbangan mengenai 1MDB Persidangan Raja-Raja Melayu itu adalah satu langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang menunjukkan bahawa skandal itu bukan isu politik semata-mata.

   "Jarang sekali Raja-Raja Melayu mengeluarkan kenyataan seperti ini. Ini merupakan satu petunjuk awal bahawa raja-raja Melayu hilang kepercayaan dan meragui Perdana Menteri," katanya kepada Berita Daily melalui WhatsApp.   
 Tambahnya, Persidangan Raja-Raja Melayu adalah sebuah badan yang neutral atas segala polemik politik untuk memastikan institusi raja boleh memainkan peranan yang adil dan berkesan dalam pengantara sebarang konflik.   

 PAS, dalam menyokong seruan Raja-Raja Melayu itu, mencadangkan penubuhan semula pasukan petugas khas untuk menyiasat 1MDB.

   Menurut Timbalan Presiden PAS, Tuan Ibrahim Tuan Man, pasukan petugas itu harus merangkumi Pejabat Peguam Negara , polis, Bank Negara dan SPRM menjalankan siasatan tanpa rasa takut atau pilih kasih.

  Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang mahu Parlimen menetapkan 19 Okt dan 20 untuk berdebat seruan yang dibuat oleh Raja-Raja Melayu.

  Raja-Raja Melayu semalam mengeluarkan kenyataan menggesa kerajaan supaya menyelesaikan siasatan yang berkaitan dengan 1MDB secepat mungkin dan mengambil "tindakan tegas yang sesuai" terhadap semua yang didapati terlibat.

   Dalam satu kenyataan, Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja menegaskan bahawa semua pihak perlu memberi kerjasama "sebenar dan ikhlas" untuk siasatan untuk mencapai objektifnya.

   "Hasil siasatan hendaklah dilaporkan secara menyeluruh dan secara telus supaya rakyat akan yakin dengan keikhlasan kerajaan yang hendaklah tidak sama sekali menyembunyikan fakta dan kebenaran," kata mereka.~ sumber
Comments
1 Comments

1 comment :

Anonymous said...

rupanya ada orang bantu putin shadow comander

How Iranian general plotted out Syrian assault in Moscow
BEIRUT | BY LAILA BASSAM AND TOM PERRY
http://www.reuters.com/.../us-mideast-crisis-syria...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...